Patronatele din industria cărnii din România solicită aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne şi preparate din carne din 2015, argumentând că este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale, dar şi de diminuare a preţului la raft pentru carne şi preparate din carne.
O scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta de cele trei patronate din domeniu precizează: "Asociaţia Română a Cărnii, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România salută decizia Guvernului României de introducere în noul Cod Fiscal a cotei de TVA de 9% pentru alimentele de bază, inclusiv pentru carne şi preparate din carne. Din nefericire, reducerea TVA de la 24% la 20% în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu vor rezolva problemele stringente cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate şi anume reducerea evaziunii fiscale şi relansarea economică a industriei producătoare de carne şi preparate din carne".
Patronatele din industria cărnii susţin că aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne şi preparate din carne în cursul acestui an este prioritară, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale şi de diminuare a preţului la raft pentru carne şi preparate din carne.
"Introducerea cotei de 20% înaintea celei de 9% nu va reduce absolut deloc preţul cărnii şi al preparatelor din carne în magazine şi nici nu va permite companiilor din acest sector să îşi construiască un plan de dezvoltare în parteneriat cu băncile care pot credita acest tip de activitate. Mai mult decât atât, o reducere de doar 4% nu va aduce încasările la bugetul de stat din reducerea evaziunii fiscale pe care noi, cei ce am militat şi milităm în continuare pentru cota de 9% pentru carne şi preparate din carne începând cu anul 2015, le-am estimat încă de la declanşarea campaniei Taie TVA", se precizează în documentul citat de Agerpres.
În concluzie, patronatele solicită premierului menţinerea deciziei iniţiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne şi preparate din carne în cursul anului 2015 şi aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurând astfel încasări mai mari la bugetul de stat şi oferind un bun exemplu şi pentru celelalte produse.
Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi la 18% la 1 ianuarie 2018, dar şi a cotei pentru produsele alimentare de bază la 9% de la 1 ianuarie 2016.
Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anunţat în repetate rânduri că există spaţiul fiscal necesar, astfel încât TVA să se reducă încă din vara acestui an, fie cota standard, de la 24% la 20%, fie cota pentru produsele alimentare, la 9%.