Reprezentanţii Rompan vor discuta, în această săptămână, cu ministrul agriculturii Dacian Cioloş, fiind reluată propunerea patronatului privind reducerea TVA la pâine, a declarat, recent, preşedintele Rompan, Aurel Popescu. Guvernul a anunţat, la începutul lunii august, că autorităţile competente vor verifica producătorii de pâine pentru reducerea evaziunii, după finalizarea acestor controale urmând să se discute despre o eventuală reducere a TVA la pâine.
"Controale făcute în sectorul panificaţiei nu au avut niciun rost. Au verificat de cinci-şase ori firmele membre Rompan şi gata. Au zis că prin aceste controale reduc evaziunea şi pe urmă se discută despre reducerea TVA, dar nu s-a întâmplat nimic", a declarat preşedintele Rompan, Aurel Popescu, citat de NewsIn.
Acesta a precizat că sectorul panificaţiei este grav afectat de criza grâului, preţul unei tone de grâu fiind în prezent mai mare de 250 de euro.
"Pe măsură ce preţul grâului se va apropia de 300 de euro pe tonă, pâinea se va scumpi cu 50 % faţă de iunie 2007. Nu se poate spune când se va aplica această majorare, dar scumpirea pâinii este singura soluţie pentru producători", a spus Popescu.
Potrivit acestuia, reprezentanţii Rompan vor relua, săptămâna viitoare, discuţia despre reducerea TVA la pâine, cu noul ministru al agriculturii, Dacian Cioloş.
Fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, în cursul lunii septembrie, că speră că va avea câştig de cauză în privinţa reducerii TVA la panificaţie şi măsura să fie prevăzută printre modificările Codului Fiscal din această toamnă, motivând că astfel sectorul s-ar fiscaliza şi colectarea TVA s-ar dubla. Proiectul legii Codului Fiscal pentru 2008 a fost aprobat de Guvern la începutul lunii octombrie şi nu prevede nicio modificare a TVA la pâine.
Patronatele din panificaţie au cerut guvernului să aplice o cotă redusă de TVA faţă de cea standard de 19%, fiind vehiculate două variante: 5% şi 9%. În prezent, Codul Fiscal prevede o cotă redusă de 9% pentru mai multe categorii de produse şi servicii, precum medicamente, ziare, reviste, cazare în hoteluri, intrarea la muzee.