Patronatul şi sindicatele din cadrul "Azomureş" au semnat contractul colectiv de muncă

Ziarul BURSA #Companii / 19 septembrie 2005

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Vasile Nistor, a anunţat la sfîrşitul săptămînii trecute că a fost semnat contractul colectiv de muncă între patronatul şi sindicatele din cadrul "Azomureş" Tîrgu Mureş, transmite Rompres.

Nistor a spus că s-a ajuns la acest rezultat care consfinţeşte o pace socială în cadrul combinatului de îngrăşăminte chimice din Tîrgu Mureş, după trei runde de negocieri. Secretarul de stat a opinat că pacea socială de la "Azomureş" este şi un succes personal al său, întrucît a reuşit să aşeze la masa negocierilor patronatul şi sindicatul majoritar din societate, care nu au mai dialogat de peste doi ani, decît prin intermediul instanţelor de judecată.

Acesta a arătat că "Azomureş" este o societate economică strategică şi că "odată cu semnarea documentului de ambele părţi, conflictul din cadrul acestui combinat nu mai există". Potrivit contractului colectiv de muncă pe unitate, 99% dintre salariaţi, sub semnătură privată, au renunţat la creşterea salarială de 9,5 la sută prevăzută de contractul colectiv de muncă pe ramură în schimbul acordării tichetelor de masă. Patronatul a mai acceptat şi propunerea de acordare a primelor de vacanţă, a celor de Ziua Chimistului, de Paşti şi de Crăciun. Din CCM mai reiese că angajaţii Azomureş ar urma să primească şi o cotă parte din profitul societăţii la sfîrşitul anului. Astfel, dacă profitul combinatului va fi în acest an între 500.000 dolari şi 1,5 milioane dolari, angajaţilor li se va repartiza 500.000 dolari , iar, dacă profitul va fi de peste 1,5 milioane dolari, angajaţii ar urma să primească o treime din acesta.

Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al combinatului chimic, Yetkin Erman, şi secretarul AGA a societăţii "Azomureş", Angela Podină, prezenţi la conferinţa de presă, nu au dat nici un fel de asigurări că activitatea societăţii va fi menţinută. Yetkin Erman a arătat că hotărîrea AGA de încetare a activităţii societăţii poate fi pusă în aplicare în termen de un an, dacă o va impune contextul economic şi că Hotărîrea Adunării Generale a Acţionarilor care va fi revocată se referă doar la sistarea tichetelor. Vicepreşedintele CA, Yetkin Erman, a arătat că speră într-o relansare a agriculturii în 2006, care să ducă la creşterea volumului consumului de îngrăşăminte chimice pe plan intern la cel puţin două milioane de tone. "La această cantitate livrată pe piaţa internă Azomureş" ar putea să supravieţuiască, întrucît noi avem o capacitate de producţie dublă faţă de cît producem în prezent", a subliniat Erman, care a precizat că nu se va mai vorbi de disponibilizări colective, atîta timp cît societatea va înregistra profit.

Yetchin Erman a precizat că patronatul va putea renunţa la procesul prin care li se pretind liderilor de sindicat daune în valoare de un milion dolari pentru greva generală din 2003, dacă pacea socială instaurată în societate se va menţine. Aces-ta a mai arătat că Azomureş se va conforma programelor de protecţie a mediului şi că va investi un milion de euro în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb