Patronatul Vinului solicită majorarea la două milioane de euro a valorii eligibile pentru proiectele viticole

Eli Roman
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 21 martie 2005

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a solicitat, printr-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii Gheorghe Flutur, majorarea de la 500.000 de euro la două milioane de euro a valorii eligibile a proiectelor dedicate viticulturii din Măsura 3.1 a programului SAPARD, potrivit datelor trimise de patronat.

PNVV a cerut, totodată, mărirea limitei superioare a suprafeţei recomandate de la 250 de hectare la cel puţin 1.000 de hectare, considerînd că limita maximă prevăzută în ghidul solicitantului pentru submăsura "Viticultură" din Măsura "Inves-tiţii în exploataţii agricole" a programului SAPARD este prea mică pentru mulţi producători. Reprezentanţii PNVV consideră că majorarea limitei suprafeţei trebuie să fie proporţională cu majorarea valorii eligibile a proiectelor. Creştere asuprafeţei recomandate, în opinia PNVV, vine să susţină producătorii, structura de teren deţinută în proprietate de aceştia fiind mică (cîteva hectare pentru fermierii individuali) sau mare - sute de hectare şi peste 1.000 de hectare. PNVV consideră că "majorarea valorii eligibile a proiectelor va sprijini viticultorii care au exploataţii relativ mari şi care nu au alt sprijin financiar pentru îmbunătăţirea structurii plantaţiei, aşa cum producătorii din UE au bugete mari pentru reconversie-restructurare - Franţa dispunînd de circa 112 milioane de euro anual pentru reconversie şi restructurare". Solicitările patronatului sunt susţinute de faptul că fondurile comunitare alocate ţării noastre prin programul SAPARD trebuie asimilate integral. Pînă în prezent, potrivit datelor PNVV, au fost declarate eligibile doar patru proiecte pentru submăsura "Viticultură", reprezentînd aproape 5% din suma totală aferentă acestei submăsuri. În solicitarea PNVV, se arată că în ţara noastră sînt replantate anual 250 de hectare, insuficiente pentru acoperirea ratei de îmbătrînire a viţei de vie a plantaţiilor deţinute. Aproximativ 23.600 de hectare sînt exploatate de persoane juridice ce deţin suprafeţe care depăşesc 250 de hectare. Potrivit PNVV, ministerul nu a arătat modalitatea prin care va susţine financiar agenda fixată în Documentul de Poziţie al României - Capitolul 7 Agricultura, referitor la replantarea a 22.185 de hectare cultivate cu vie hibridă.

Din cauza suprafeţelor mari cu plantaţii îmbătrînite sau neperformante, mărirea acestui plafon înseamnă o şansă în plus pentru patrimoniul viticol din ţara noastră, întrucît micii producători au în continuare mari probleme cu cofinanţarea şi recapitalizarea", au subliniat reprezentanţii PNVV în scrisoarea adresată ministrului Gheorghe Flutur.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb