Patru zboruri Bucureşti - Tel Aviv

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 4 august 2008

Patru zboruri Bucureşti - Tel Aviv

(Interviu cu Excelenţa Sa Oren David, ambasadorul Israelului în România)

Excelenţa Sa Oren David, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, a acordat un interviu ziarului "BURSA", răspunzând cu amabilitate ivitaţiei să ne viziteze redacţia.

Într-un mod curios, interviul a debutat cu întrebări precise pe care Ambasadorul ni le-a adresat asupra caracteristicilor ziarului "BURSA", prelungind chestionarul până am făcut observaţia că a inversat rolurile.

A râs cu poftă; Oren David este un om deschis, cu umor, pe care densitatea personalităţii sale şi responsabilităţile funcţiei nu l-au anulat.

Reporter: Israelul este o ţară cu o vastă experienţă în domeniul energiei solare. Cum apreciaţi potenţialul României în acest sens?

Oren David: Energia solară reprezintă una dintre puţinele surse de energie pe care le avem în Israel. Într-adevăr, noi utilizăm această energie de pes­te cincizeci de ani.

În România sunt deja prezente companii israeliene care au investit în acest domeniu. Una dintre problemele Româ­niei o constituie, însă, factorul geografic, întrucât energia solară poate fi valorificată doar în zona Dobrogei şi parţial în câteva alte regiuni.

Reporter: Tehnologia pentru valorificarea energiei solare este scumpă?

Oren David: Nici vorbă. Preţurile sunt acceptabile.

Reporter: Ce alte surse de energie ar putea atrage capital israelian în România?

Oren David: Oamenii de afaceri israelieni sunt interesaţi de uraniu. Cu toate acestea, nu cunoaştem foarte multe despre potenţialul Româ­niei şi despre baza logistică existentă.

Reporter: În baza programului Mashav, semnat în 2002, România trebuia să primească pentru dezvoltarea agriculturii 900.000 de dolari. Cum s-au cheltuit aceşti bani?

Oren David: Programul Mashav nu a mai avut loc întrucât România a devenit membră a Uniunii Europene şi a trebuit să retragem finanţarea. Româ­nia dispune acum de noi modalităţi de finanţare pentru dezvoltarea agriculturii.

Reporter: România a devenit membră a Uniunii Europene acum un an. Acordul a fost semnat în 2002...

Oren David: Noi ajutăm doar ţările care au nevoie de aceste fonduri şi care nu au posibilităţi să obţină alte surse de finanţare.

Reporter: Fondurile alocate prin programul Mashav au luat o altă destinaţie?

Oren David: Nu. Fondurile care erau alocate pentru Româ­nia nu au fost realocate către un alt stat. Cu toate acestea derulăm proiecte similare în ţări din America Latină şi nu numai.

Reporter: Israelul ar putea adera la Uniunea Europeană?

Oren David: Noi avem o relaţie specială cu Uniunea Europeană, iar relaţiile economice sunt consolidate. Aderarea Israelului la Uniunea Europeană este o idee dezbătută atât de parlamentarii Uniunii, cât şi de către cei din Israel.

Noi suntem un stat cu valori occidentale. Sunt însă circumspect că Uniunea Europeană ar dori să se implice şi să devină vecină cu o zonă de conflict. Cu toate acestea semnalele pentru normalizare în regiune sunt bune.

Reporter: Credeţi că acest conflict va fi unul etern?

Oren David: Refuz să cred. Totuşi apreciem că tot mai multe state recunosc că factorul de instabilitate în zonă nu este Israel, ci fundamentalismul islamic. Oricum situaţia s-a schimbat mult faţă de acum 50-60 de ani. Diferenţa dintre noi şi fundamentalişti o reprezintă faptul că noi punem accentul pe om. Noi suntem o ţară care are valori occidentale. Libertatea de expresie sau libertatea de mişcare sunt valori pe care le respectăm.

Reporter: Cum explicaţi simpatia israelienilor pentru români şi invoc, aici, fie şi evidenta preferinţă pe care o manifestă evreii când dau note la concursul muzical Eurovision.

Oren David: Israelul şi România au relaţii tradiţionale speciale. În timpul regimului comunist, România a fost singura ţară din lagărul comunist care, în perioada 1967-1989 a întreţinut relaţii diplomatice depline cu Israelul şi singura, care nu le-a întrerupt niciodată. Această poziţie i-a conferit un statut special în ceea ce priveşte politica externă a Israelului. Evreii proveniţi din România constituie a patra comunitate din Israel. Aceştia sunt peste 200.000 şi au acces la cultura română şi la informaţie. De asemenea cetăţenii români veniţi la lucru în Israel sunt foarte bine trataţi.

Reporter: Ce profesii au românii plecaţi în Israel?

Oren David: Foarte mulţi lucrau în construcţii. Situaţia s-a schimbat odată cu aderarea României la Uniune. Din ce în ce mai puţini români aleg Israelul pentru a lucra aici.

Reporter: Relaţiile la nivel de şef de stat par îngheţate. Niciun înalt oficial român nu a vizitat Israelul din 2002.

Oren David: Din contră! Relaţiile bilaterale sunt din ce în ce mai bune, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi din punct de vedere economic. În ultimii doi ani, 1200 de companii israeliene au ales România pentru investiţii. Alte 5000 de companii sunt deja prezente aici. Subliniez acest fapt, întrucât este unic în regiune. De altfel, din Bucureşti spre Israel sunt patru zboruri internaţionale, mai multe decât cele din capitala Uniunii Europene, Bruxelles-ul.

Reporter: De ce oamenii de afaceri israelieni preferă România şi nu alte ţări din Uniunea Europeană?

Oren David: Simplu. România este pur şi simplu diferită. Aveţi 22 de milioane de locuitori, spirit antreprenorial şi totodată se regăsesc foarte multe similitudini între popoarele noastre. Companiile israeliene au găsit aici o piaţă flexibilă. Acestea s-au adaptat destul de bine la cerinţele consumatorilor. Şi să nu uităm faptul că israelienii de origine română alcătuiesc a patra comunitate ca mărime în Israel. În plus, aveţi o creştere economică anuală impresionantă, fapt ce nu a trecut neobservat de către firmele israeliene.

Reporter: În ce domenii investesc afaceriştii israelieni în România?

Oren David: Afaceriştii israelieni preferă domenii precum IT&C, construcţiile, investiţiile imobiliare, consultanţă financiară dar şi cele în industria alimentară. Volumul investiţiilor este foarte mare, de circa două miliarde de euro. Mai mult ca sigur, volumul investiţiilor va creşte pe viitor.

Reporter: Cu ce probleme se confruntă comunitatea israeliană în România?

Oren David: Comunitatea evreiască s-a redus substanţial în perioada antedecembristă. Înainte erau peste 400.000 de cetăţeni de origine israeliană. Acum sunt circa 5.000 oameni, foarte mulţi tineri, care vin să studieze sau să facă afaceri. Nu s-au semnalat probleme, întrucât cetăţenii noştri s-au integrat foarte bine în societate.

Reporter: Aţi discutat cu primarul Sorin Oprescu despre reabilitarea monumentelor evreieşti?

Oren David: Da, am discutat cu primarul Capitalei şi despre acest aspect. În plus, l-am invitat pe domnul Oprescu la Ierusalim la conferinţa internaţională a primarilor, ce are loc anual. Sperăm să vină.

Reporter: Vă mulţumesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb