PDL: "Calendarul liberalizării preţurilor la gaze produce efecte dezastruoase în economie"

A.C.
Macroeconomie #Energie / 19 martie 2014

PDL consideră domeniul energetic, o urgenţă naţională şi consideră că este datoria Guvernului să consulte toate partidele politice parlamentare din România în această problemă, potrivit unui comunicat remis, astăzi, de Partidul Liberal.

Comunicatul arată că aceste consultări ar trebui să conducă spre un Pact Naţional pe Energie prin care toate forţele politice să se angajeze în respectarea paşilor stabiliţi prin consens.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul, coordonator al domeniului economic în Guvernul Alternativă al PDL consideră că urgenţa elaborării acestui Pact Naţional pe Energie este dată de "efectele economice dezastruoase" pe care liberalizarea calendarului la gaze le are dar şi de "situaţia geopolitică complicată din zonă", unde Rusia este principalul furnizor de gaze naturale.

În comunicat se arată: "Potrivit unor analize profesioniste, liberalizarea preţurilor la gaze, asumată de Guvernul Ponta în vara lui 2012 va provoca o creştere de 143% a costului pentru gazele din producţia internă. Impactul economic va fi devastator în condiţiile în care preţul gazelor pentru consumatorii industriali va creşte cu 72% - pierdere de locuri de muncă, companii închise, scădere PIB".

Potrivit comunicatului, PDL a cerut de la începutul acestui an, în cadrul discuţiilor avute cu delegaţia FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, suspendarea calendarului de liberalizare a preţurilor gazului natural.

Comunicatul transmite: "Nu putem vorbi de o piaţă liberă a gazelor în România în condiţiile în care există doi mari producători care domină piaţa (Romgaz şi Petrom) şi avem o singură sursă de import, şi anume Rusia, şi nu există o piaţă europeană a gazului natural. În aceste condiţii, liberalizarea pieţei gazului ar însemna pentru România doar alinierea la preţul practicat de Rusia pentru România".

PDL susţine că sistemul "coşului de gaze" a fost adoptat doar ca măsură temporară de organizare a sectorului energetic românesc şi nu mai corespunde realităţii actuale.

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul consideră că Guvernul Ponta trebuie să facă "câţiva paşi clari, pentru a nu pune în pericol viitorul României".

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb