PE cere eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza şi desfiinţarea organizaţiei teroriste Hamas

F.D.
Internaţional / 18 ianuarie 2024

PE cere eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza şi desfiinţarea organizaţiei teroriste Hamas

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii europeni îşi exprimă cea mai profundă tristeţe faţă de victimele nevinovate de ambele părţi ale conflictului şi cer eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor şi dezmembrarea organizaţiei teroriste Hamas. Deşi condamnă în termenii cei mai fermi atacurile teroriste josnice comise de Hamas împotriva Israelului, aceştia denunţă, de asemenea, răspunsul militar disproporţionat al Israelului, care a provocat un număr de morţi civili la o scară fără precedent, conform unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Israelul are dreptul de a se apăra în limitele dreptului internaţional, subliniază deputaţii europeni, ceea ce implică faptul că toate părţile implicate într-un conflict trebuie să distingă, în orice moment, între combatanţi şi civili, că atacurile trebuie să fie îndreptate numai către obiective militare şi că civilii şi obiectele civile nu trebuie să fie vizate în atacuri.

Necesitatea urgentă a accesului deplin în Fâşia Gaza

Exprimându-şi profunda îngrijorare cu privire la situaţia umanitară dezastruoasă şi care se deteriorează rapid în Fâşia Gaza, deputaţii subliniază nevoia urgentă de acces umanitar deplin, rapid, sigur şi neîngrădit în Fâşia Gaza şi pe întreg teritoriul acesteia şi solicită refacerea imediată a infrastructurii vitale.

Readucerea soluţiei bazate pe coexistenţa a două state pe drumul cel bun

Rezoluţia solicită o iniţiativă europeană pentru a readuce soluţia bazată pe coexistenţa a două state pe drumul cel bun şi subliniază necesitatea absolută a relansării imediate a procesului de pace. UE salută "Efortul pentru ziua păcii în sprijinul procesului de pace din Orientul Mijlociu" lansat de Uniunea Europeană şi Liga Arabă chiar înainte ca atacurile să aibă loc la 7 octombrie.

De asemenea, deputaţii sprijină pe deplin Iniţiativa Arabă pentru Pace din 2002, care oferă o normalizare completă a relaţiilor dintre statul Israel şi toate statele arabe în schimbul retragerii depline a Israelului din toate teritoriile palestiniene şi arabe ocupate din 1967 şi solicită includerea deplină a Autorităţii Palestiniene în acest proces.

Încetarea ocupaţiei teritoriilor palestiniene

Eurodeputaţii cer încetarea ocupaţiei teritoriilor palestiniene şi subliniază că, în conformitate cu dreptul internaţional, coloniile israeliene din Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est, sunt ilegale. Aceştia condamnă cu fermitate intensificarea violenţei coloniştilor extremişti comise împotriva palestinienilor şi solicită ca UE să impună măsuri restrictive împotriva coloniştilor extremişti care încalcă drepturile omului şi dreptul internaţional.

Cei responsabili pentru acte de terorism şi pentru încălcări ale dreptului internaţional trebuie traşi la răspundere

Rezoluţia subliniază, în cele din urmă, sprijinul ferm al UE pentru activitatea Curţii Penale Internaţionale şi a Curţii Internaţionale de Justiţie şi solicită ca persoanele responsabile de acte teroriste şi de încălcări ale dreptului internaţional să fie trase la răspundere. Luarea de ostatici şi atacurile deliberate asupra civililor reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional, avertizează eurodeputaţii.

Textul a fost adoptat cu 312 voturi pentru, 131 împotrivă şi 72 abţineri.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Israël ocupă un petic minuscul de pământ, zdrentuit si încolțit din toate părțile de ,,religia teroristă à păcii ". Arabii ar dori de fapt sa nu mai existe poporul Israël si toată planeta să fie acoperită de covorul lui Allah. Paradoxul este ca nici un musulman nu se simte bine in țara lui si vrea sa emigreze pe coclauri păgâne unde speră să-i meargă mai bine,,,

    1. Corect...

    Într-un discurs special susținut la conferința de la Davos, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat necesitatea unei noi etape de reinvestire, similară abordării adoptate în timpul pandemiei. Macron a propus ideea emiterii de Eurobonduri bazate pe priorități industriale, în special în contextul abordării problemelor de apărare, evidențiind necesitatea unei investiții sporite. 

    Macron și-a exprimat susținerea pentru prim-ministrul estonian Kaja Kallas, care anterior a pledat pentru emisiunea de Eurobonduri pentru a aborda problemele de apărare legate de agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina. Macron a lăudat curajul lui Kallas pentru sugestia sa îndrăzneață, în special având în vedere reputația Estoniei pentru frugalitate economică. 

    Apelul la o investiție crescută în domeniul apărării se aliniază cu declarațiile recente ale șefului Pieței Interne a UE, Thierry Breton, care a îndemnat UE să fie pregătită să își asume riscuri și să stimuleze producția de apărare. Breton a propus un fond de 100 de miliarde de euro pentru cooperarea în industria de apărare a UE, subliniind importanța investițiilor comune și conjuncte în problemele de apărare. 

    În ciuda speranțelor inițiale pentru crearea unui fond european de suveranitate asemănător Legii privind Reducerea Inflației din SUA, conflictele interne dintre statele membre și reticența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a merge pe o altă rundă de datorii UE, au dus la crearea unei platforme de finanțare mai mici, denumită Platforma Tehnologiilor Strategice pentru Europa (STEP). 

    Macron a subliniat, de asemenea, crearea unei Uniuni a Piețelor Europene (UME) ca una dintre prioritățile sale, evidențiind necesitatea unei Europe financiare mult mai integrate. El a subliniat provocarea ca economiile să nu circule către sectoarele potrivite din cauza "blocajelor impuse de sine." Macron a indicat că, dacă nu se poate progresa cu toate cele 27 de state membre, Franța va propune o cooperare consolidată în această problemă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb