PE este de acord cu prelungirea sprijinului comercial pentru Republica Moldova şi continuă să analizeze situaţia Ucrainei

T.B.
Politică / 14 martie

PE este de acord cu prelungirea sprijinului comercial pentru Republica Moldova şi continuă să analizeze situaţia Ucrainei

PE a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerţului pentru Republica Moldova şi a modificat propunerea privind Ucraina pentru a consolida garanţiile pentru fermierii din UE, se arată într-un comunicat al Parlamentului European, remis redacţiei.

Parlamentul a votat miercuri cu 347 de voturi pentru, 117 împotrivă şi 99 de abţineri pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele şi cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025, conform sursei. Eurodeputaţii au retrimis raportul Comisiei pentru comerţ internaţional pentru a începe negocierile cu Consiliul, relatează sursa citată.

Legislaţia conferă Comisiei posibilitatea de a lua decizii rapide şi de a impune orice măsuri necesare în cazul în care există perturbări semnificative pe piaţa UE sau pe pieţele uneia sau mai multor ţări ale UE din cauza importurilor ucrainene, inclusiv o "frână de urgenţă" pentru produsele agricole deosebit de sensibile. Deputaţii au modificat propunerea Comisiei pentru a include produse mai sensibile şi o dată de referinţă mai largă pentru calcularea volumelor medii, se arată în comunicat.

Măsurile de liberalizare sunt condiţionate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept şi a eforturilor sale susţinute de combatere a corupţiei şi a criminalităţii organizate, conform datelor PE.

Sprijinul pentru Republica Moldova

Într-un vot separat miercuri, Parlamentul a convenit cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă şi 57 abţineri că toate taxele rămase la importurile din Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an, informează PE.

Agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic Republica Moldova, deoarece aceasta se bazează în mare măsură pe rutele de tranzit şi infrastructura din Ucraina pentru propriile exporturi. Măsurile de liberalizare a comerţului au permis Republicii Moldova să redirecţioneze o parte din comerţul său cu restul lumii prin intermediul UE. Majoritatea exporturilor moldoveneşti beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piaţa UE în temeiul Acordului de Asociere, relatează sursa menţionată.

Paşii următori

Pentru Republica Moldova, măsurile vor trebui acum aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual, conform PE. Actuala suspendare expiră la 5 iunie 2024 pentru Ucraina şi la 24 iulie 2024 pentru Moldova. În ceea ce priveşte Ucraina, Comisia pentru comerţ internaţional va începe negocierile cu Consiliul, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "continuă să analizeze situaţia Ucrainei"

    dupa mai bine de 2 ani ,era si cazul sa fie analizat,

    si luate decizii realiste 

    1. Adica sa-i sustina pana ii fugaresc acasa pe mujici! Asta trebe sa fie decizia!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb