Parlamentul e pregătit în vederea unei posibile acţiuni în justiţie în cazul în care Comisia întârzie aplicarea mecanismului de condiţionalitate bazat pe statul de drept, conform unui comunicat remis redacţiei.
Într-o rezoluţie adoptată joi cu 529 de voturi pentru, 148 împotrivă şi 10 abţineri, eurodeputaţii reamintesc că nerespectarea statului de drept de către statele membre poate afecta integritatea bugetului UE. Aceştia avertizează Comisia Europeană că, în cazul în care nu îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin în temeiul regulamentului obligatoriu din punct de vedere juridic privind condiţionalitatea statului de drept şi nu ia toate măsurile adecvate pentru a apăra interesele financiare şi valorile UE, Parlamentul "va considera că acest lucru constituie o abţinere de a acţiona" şi va trimite Comisia în instanţă în temeiul articolul 265 din TFUE.
Eurodeputaţii insistă asupra faptului că regulile existente privind statul de drept trebuie aplicate şi nu pot face doar obiectul "adoptării de orientări". În cazul în care Comisia consideră că astfel de orientări sunt necesare, rezoluţia de astăzi solicită ca acestea să fie finalizate până cel târziu la 1 iunie 2021 şi ca Parlamentul să fie consultat înainte de adoptarea lor. Eurodeputaţii reiterează importanţa aplicării fără întârziere a mecanismului statului de drept, în special având în vedere implicaţiile sale pentru viitoarea rambursare a planului de redresare "Next Generation EU".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2021, 05:58)
FFFF BINE !