PE FONDUL RĂZBOIULUI DIN UCRAINA ŞI AL POLITICII ZERO-COVID A CHINEI OECD reduce previziunile pentru creşterea economiei globale, în acest an

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 iunie 2022

OECD reduce previziunile pentru creşterea economiei globale, în acest an

Creşteri de sub 1% pentru petrol, în pieţele internaţionale

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) este ultima instituţie internaţională care şi-a redus previziunile privind creşterea economiei globale în acest an, dar nu vede probabilă o perioadă prelungită de stagflaţie, conform CNBC.

OECD estimează că PIB-ul global va atinge 3% în 2022, cu 1,5% sub proiecţia făcută în decembrie anul trecut.

"Invazia Ucrainei, laolaltă cu restricţiile din marile oraşe şi porturi ale Chinei implementate pe fondul politicii zero-COVID a Beijing-ului, a generat un nou set de şocuri adverse (n.r. pentru economie)", arată instituţia în ultimul său raport legat de perspectivele economiei publicat ieri, conform CNBC.

Marţi, Banca Mondială îşi schimbase estimarea privind creşterea economiei, prognozând că PIB-ul global va urca cu 2,9% în acest an - o estimare mai mică faţă de prognoza din ianuarie, de 4,1%.

La finele lunii mai, Uniunea Europeană a decis să impună un embargo petrolier Rusiei, după ce cu o lună în urmă convenise să oprească achiziţiile de cărbune. Blocul european a fost de-a lungul timpului puternic dependent de combustibilii fosili din Rusia, iar restricţionarea livrărilor peste noapte va avea un impact economic semnificativ, mai spune sursa citată.

Ieri, la ora 16:30, contractele futures ale ţiţeiului WTI cu scadenţa în iulie erau în creştere cu circa 0,7%, la 120,2 dolari/baril, în timp ce pentru sortimentul Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în august, creşterea era de 0,8%, la 121,6 dolari pe baril.

BCE este aşteptată să îşi confirme intenţia de ridicare a ratelor dobânzilor în iulie, în contextul în care inflaţia atinge un nou record

Banca Centrală Europeană este aşteptată să îşi confirme, astăzi, intenţia de ridicare a ratelor dobânzilor luna viitoare, după o întâlnirea a oficialilor băncii ce va avea loc la Amsterdam, scrie CNBC.

Conform publicaţiei, chiar dacă inflaţia în zona euro a atins un nou record în mai, o creştere a ratei dobânzii va avea loc abia în iulie, deoarece BCE trebuie mai întâi să încheie programul de achiziţii de active, dar întrebarea cheie este cât de agresivă va fi mişcarea. "Câţiva membri ai Consiliul general al BCE sunt deschişi pentru o creştere de 50 de puncte de bază", a scris într-un notă de cercetare Mark Wall, economist şef la Deutsche Bank, conform publicaţiei amintite.

În acest context, ieri, la ora 16:40, indicele pan-european Stoxx 600 era în scădere cu circa 1%, în timp ce la Frankfurt, indicele DAX30 avea un declin de similar. La Londra, indicele FTSE100 era în depreciere cu 0,45%.

Creşteri pentru titlurile de stat în SUA, în contextul inflaţiei şi al încetinirii economice

În Statele Unite, randamentele titlurilor de stat erau în creştere în prima parte a zilei, în contextul aşteptărilor investitorilor privind inflaţia şi a semnelor de încetinire a creşterii economice, conform CNBC.

La ora 16:50 a ora ţării noastre, randamentul titlurilor de stat americane pe zece ani era în urcare cu 4,4 puncte de bază, la 3,015%, în timp ce pentru titlurile cu maturitatea de 30 de ani creşterea era de 5,2 puncte de bază, până la 3,174%. Randamentele se mişcă invers faţă de preţuri, iar un punct de bază reprezintă 0,01%.

Conform sursei menţionate, un indicator al Rezervei Federale urmărit de investitori indică faptul că economia Statelor Unite este pe cale să înregistreze al doilea trimestru consecutiv de contracţie, ceea ce se numeşte o recesiune tehnică. "Atlanta Fed's GDPNow tracker" indică o creştere a PIB-ului SUA de doar 0,9%, pentru trimestrul al doilea, scrie CNBC.

Avans pentru rublă şi indicele MOEX, în Rusia

În Rusia, rubla a urcat faţă de dolar ieri, depăşind paritatea de 60, în pofida deciziei Kremlinului de a relaxa anumite controale ale capitalului şi a aşteptărilor privind reducerea ratei dobânzii de către banca centrală a ţării, potrivit Reuters.

Indicele MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, avea o creştere ieri la ora 17:00 a României de 1,2%, la 2.319 de puncte, în timp ce indicele RTS - denominat în dolari - avea un avans de 3,9%, până la 1.226 de puncte. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în urcare cu 3,1%, atingând 307,2 ruble, iar cele ale grupului petrolier Rosneft aveau o creştere de 1,4%, la 371,7 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank se apreciau cu 1,56%, la 120,17 ruble.

Notă:

Stagflaţia reprezintă mediul economic caracterizat printr-o rată a inflaţiei mare, creştere economică redusă şi şomaj ridicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb