PE FONDUL SCĂDERII INVESTIŢIILOR ÎN RUSIA Investiţiile BERD în România au crescut cu 16,5%

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 ianuarie 2015

Actualizare 09:17 BERD se aşteaptă la pierderi în 2014, din cauza crizelor din Rusia şi Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va raporta, probabil, prima pierdere de după criza financiară globală, din cauza turbulenţelor din Rusia şi Ucraina, a declarat, ieri, pentru Reuters, vicepreşedintele instituţiei, Andras Simor.

Scăderea valorii investiţiilor BERD în Rusia, din cauza deprecierii rublei, înseamnă că, per ansamblul anului 2014, este posibil ca banca să raporteze pierderi.

De la crearea sa, în 1991 (iniţial, ca să investească în ţările est-europene membre ale fostului bloc sovietic), BERD a consemnat doar cinci pierderi anuale, cele mai recente în 2008 şi 2009. În prezent, BERD se confruntă cu deprecieri ale activelor, din cauza scăderii preţului la petrol (principala sursă de venit a Rusiei), precum şi a prăbuşirii rublei ruseşti şi a grivnei ucrainene, după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, act ce a atras sancţiuni din partea Occidentului.

"Probabil vom sfârşi cu o pierdere la finele anului (2014 - n.r.). Dar acest fapt este cauzat exclusiv de evaluarea portofoliului rusesc de acţiuni şi de provizionare", a afirmat Andras Simor.

În jur de un sfert din expunerea generală a BERD este pe Rusia, iar 10% pe Ucraina, a cărei economie este zdruncinată de rebeliunea separatistă pro-rusă din est.

(Valentin Busuioc)

---

Investiţiile BERD în România au crescut anul trecut cu 16,5%, la 592 milioane de euro, chiar dacă numărul proiectelor finanţate a scăzut de la 32 la 26, în timp ce finanţarea totală acordată de instituţia financiară în statele unde desfăşoară operaţiuni a urcat cu 4,7%, la 8,9 miliarde de euro.

"Creşterea finanţărilor BERD la 8,9 miliarde de euro, de la 8,5 miliarde de euro în 2013 a avut loc în pofida declinului puternic al investiţiilor în Rusia, în urma informaţiilor din partea acţionarilor băncii, din luna iulie, că deocamdată nu mai au în vedere noi proiecte în această ţară", a anunţat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

În consecinţă, BERD a putut să investească mai mult în alte ţări în care este prezentă. Pentru 2015, banca anticipează că cererea se va menţine la un nivel ridicat, investiţiile urmând să fie aproximativ la nivelul din 2014.

Anul trecut, investiţiile BERD în Rusia au reprezentat 7% din total, respectiv 608 milioane de euro, faţă de 1,8 miliarde de euro în 2013.

Turcia, unde BERD este activă de numai cinci ani, a devenit cel mai mare beneficiar al finanţării BERD. Investiţiile băncii au urcat anul trecut la 1,4 miliarde de euro, de la 920 milioane de euro în anul anterior. Banca a deschis un al treilea birou în această ţară, în oraşul Gaziantep din sud-estul Turciei, ca răspuns la cererea pentru finanţarea din partea BERD în afara marilor zone metropolitane.

De asemenea, a avut o creştere puternică a activităţilor în Asia Centrală, în special în Kazahstan, unde banca s-a asociat cu autorităţile pentru a ajuta la relansarea procesului de reforme economice.

Investiţiile au crescut şi în statele din Balcani, Caucaz şi estul Europei, unde BERD a relansat puternic activităţile din Ucraina, după ce noua administraţie a început programul de reforme economice. Autorităţile de la Kiev au semnat şi o iniţiativă anticorupţie, un pas major înainte pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii.

Noile împrumuturi, precum şi angajamentele înnoite din Ucraina au atins 1,21 miliarde de euro, proiectele incluzând sprijin pentru modernizarea infrastructurii rutiere şi a sistemului de transport al gazelor. Un al doilea birou a fost deschis la Lvov, pentru a deservi firmele mai mici din ţară.

Investiţiile BERD au crescut în 2014 în condiţiile în care economiile emergente continuă să sufere din cauza evenimentelor legate de Rusia şi Ucraina, stagnarea din zona euro şi turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale, din ultima parte a anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb