Recentele ofensive ale talibanilor, pe care armata americană le "supraveghează" îndeaproape, nu pun sub semnul îndoielii retragerea militară din Afganistan până la 11 septembrie, au declarat miercuri cei mai înalţi reponsabili ai Pentagonului, citaţi de AFP, conform Agerpres.
Audiat de Congres în problema avansării pe teren a talibanilor în ultimele zile, şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, a recunoscut o "îngrijorare" şi a spus că Pentagonul "supraveghează" situaţia, subliniind totodată că autorităţile de la Kabul dispun de o "forţă militară de aproximativ 300.000 de oameni".
"Este munca lor să-şi apere ţara", a insistat el.
Ministrul apărării, Lloyd Austin, a confirmat că aceste ofensive ale talibane nu pun sub semnul îndoielii retragerea totală a forţelor americane din Afganistan.
"Ne concentrăm asupra misiunii care ne-a fost încredinţată, care este de a efectua o retragere într-un mod sigur, ordonat şi responsabil", a spus el. "Vom rămâne concentraţi pe aceasta."
De la începutul retragerii forţelor americane la 1 mai, insurgenţii şi-au înmulţit ofensivele şi provoacă pierderi şi înfrângeri armatei afgane, care trebuie să se pregătească să le facă faţă fără sprijin occidental.
Dacă 81 din cele 419 centre de districte afgane - în general clădiri administrative izolate - sunt de acum controlate de insurgenţi, 60 dintre ele au căzut încă de anul trecut, înainte de începerea retragerii forţelor americane, a indicat generalul Mark Milley.
De altfel, talibanii nu controlează niciuna din capitalele provinciale, a subliniat el.
Lloyd Austin a mai spus că armata americană ar putea începe să evacueze "în curând" afgani care au cooperat cu SUA, în special traducătorii, care se tem pentru viaţa lor după plecarea forţelor străine din Afganistan.
Amintind că Departamentul de Stat a promis să accelereze procesul de acordare a vizelor de imigrare, ministrul apărării a subliniat că "multă lume este în aşteptarea" unui răspuns din partea autorităţilor americane.
"Sunt convins că vom începe curând să evacuăm unele dintre aceste persoane", a adăugat el.
Circa 18.000 de cereri de vize ale afganilor care au lucrat cu forţe americane, în special ca traducători, sunt încă în studiu, notează AFP.