Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) a respins, în şedinţa de ieri, convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor societăţii, la solicitarea grupului format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), pe motivul scăderii cotei deţinerii celor două SIF-uri sub pragul legal şi statutar de 5% din capitalul social al SIF5, informează societatea de investiţii financiare cu sediul în Craiova, printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Ulterior apariţiei deciziei administratorilor SIF5, SIF Banat - Crişana a anunţat la BVB că grupul de acţionari format din SIF1, SIF4, Radu Răzvan Străuţ, Sorin Marica, Adrian Simionescu, Dorina Teodora Mihăilescu şi Constantin Mircea, prezumat a acţiona în mod concertat la SIF5, are, în prezent, o deţinere de 5,001124% din capitalul SIF Oltenia.
În data de 11 iunie, SIF1 şi SIF4, ce deţineau atunci 5% din SIF5, a solicitat convocarea acţionarilor SIF Oltenia pentru revocarea a patru administratori printre care şi Tudor Ciurezu care ar urma ca, în cazul unui vot pentru, să fie înlăturat şi din fotoliul de director general al SIF Oltenia.
În data de 8 iulie, Consiliul de Administraţie al SIF5 a respins convocarea AGA pe motivul neîndeplinirii unor condiţii legale de formă şi de fond. Ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus ca administratorii SIF Oltenia să convoace acţionarii şi să asigure desfăşurarea AGA în termen de cel mult 45 de zile începând, din data de 18 iulie.
Acum, SIF Oltenia, care între timp a cerut Curţii de Apel Craiova suspendarea deciziei ASF, a refuzat din nou convocarea acţionarilor, în condiţiile în care, la data de 24 iulie, grupul de acţionari format din SIF1, SIF4, Radu Răzvan Străuţ, Sorin Marica, Adrian Simionescu, Dorina Teodora Mihăilescu şi Constantin Mircea, a anunţat diminuarea deţinerii la societatea de investiţii cu sediul în Craiova la 4,999985%.
Este un război ce a demarat când SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.
Atunci, administratorii SIF Oltenia au convocat acţionarii pentru data de 9 mai, când au aprobat modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.