PENTRU ACEST AN Institute of International Finance a îmbunătăţit aşteptările privind contracţia economică a României

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 iunie 2020

Institute of International Finance a îmbunătăţit aşteptările privind contracţia economică a României

Economiştii IIF: "Există posibilitatea ca activitatea să rămână mult sub potenţial pentru mai mulţi ani"

Economia României va înregistra o contracţie anuală de 4,5% în acest an, conform celor mai recente date ale Institute of International Finance (IIF), date actualizate cu cele mai recente cifre economice publicate de INS şi cu măsurile de relaxare a lockdown-ului economic şi social implementat pe fondul pandemiei de Covid-19.

Estimarea anterioară din martie arăta un declin economic de 5,1%, astfel că revizuirea pozitivă este de 0,6%, în linie cu revizuirile şi altor analişti care anticipau o contracţie economică inclusiv în primul trimestru din acest an. În primele trei luni, potrivit datelor semnal de la Statistică, economia a rămas pe creştere în ritm trimestrial, în ciuda implementării stării de urgenţă începând cu jumătatea lunii martie, cu un avans al PIB de 0,3%. Avansul a confirmat datele estimate iniţial de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), respectiv rămânerea pe creştere în T1 2020.

IIF nu a publicat date pe componente, însă prognozează că economia României va consemna o contracţie trimestrială record a PIB de 9,3% în T2 2020. Pentru următoarele trimestre sunt estimate rate de creştere de 2,0% în T3 2020 şi de 1,5% în T4 2020. Evoluţia trimestrială a PIB estimată de IIF semnalează că România va evita intrarea oficială în recesiune (definită ca două trimestre consecutive de contracţie a PIB), însă declinul puternic din perioada 15 martie - 15 mai va rămâne să fie recuperat complet la nivelul afacerilor şi pieţei muncii în 2021 - în cazul evitării unui al doilea val Covid-19 şi neimplementării aceloraşi măsuri de lockdown. De altfel, scenariul IIF nu ia în calcul posibilitatea unui al doilea val al pandemiei, însă instituţia avertizează că există posibilitatea ca activitatea să rămână mult sub potenţial pentru mai mulţi ani.

Ultimele date ale IIF pentru regiunea CEEMEA (Central & Eastern European, Middle East & Africa) indică de altfel faptul că România va consemna a doua cea mai redusă contracţie din zona Europei Centrale şi de Est. Astfel, Rusia, care a ieşit din criză drept un "safe haven" pentru investitorii în pieţele emergente din Europa în căutare de instrumente cu venit fix, va consemna o contracţie de 5,9%, datele fiind revizuite negative cu 0,8% faţă de estimarea anterioară.

Asemeni României, Polonia va traversa criza economică ceva mai bine decât Ungaria (-5,1% evoluţie a PIB în 2020) şi Cehia (-7,1%), arată IIF. Turcia este singura ţară cu un declin economic mai redus decât al României, estimat la 2,7%, în acest an, însă prognoza pe 2020 nu este încă actualizată cu evoluţia din T1 care a fost sub aşteptări, cu o creştere de doar 0,6% (4,5% an/an în primele 3 luni) faţă de o creştere estimată anterior de IIF în T1 2020 la 2,0%. Pentru T2, IIF estimează cea mai puternică contracţie tot în Turcia (-11,0%), în timp ce economia Ucrainei este aşteptată de asemenea să înregistreze o contracţie de 6,9% în 2020.

"Creşterea în T1 2020 pare să fi rezistat mai bine în ţările analizate în comparaţie cu pieţele dezvoltate şi în mod particular cu Zona Euro. (...) Regiunea Europei Centrale şi de Est este foarte integrată în lanţurile europene şi globale de valoare. Ca urmare a cererii externe scăzute şi lockdown-urilor, ne aşteptăm ca creşterea să se contracte abruptîn 2020, cu România (-4,5%) şi Polonia (-4,7%) traversând criza ceva mai bine decât Ungaria (-5,1%) şi Cehia (-7,1%), evoluţie compatibilă cu performanţele ţărilor respective în T1 2020 precum şi cu dimensiunea pachetelor fiscale de stimulare", comentează economiştii IIF.

Pachetul de stimulare fiscală al economiei României este cel mai mic din rândul ţărilor analizate, de doar 3% din PIB, cele mai mari fiind în Cehia (aproape 18% din PIB) şi Polonia (aproape 9%).

Economiştii IIF mai adaugă: "Pe măsură ce măsurile de distanţare s-au intensificat în regiune, activitatea a început să se contracte abrupt, iar ca urmare T2 2020 va reflecta mare parte din impact. Ne aşteptăm la o revenire moderată în a doua jumătate a 2020, cu activitatea rămânând mult sub potenţial pentru mai mulţi ani".

Guvernul României estimează în acest o contracţie economică de doar 1,9% graţie unei reveniri economice în V.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Maine, vineri, va avea loc retrogradarea Romaniei de catre agentia globalista S&P la categoria "Junk", ceea ce inseamna imprumuturi mai scumpe de la camatarii financiari internationali.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb