PENTRU ANUL TRECUT Grupul BVB raportează un profit dublu faţă de cel din 2021

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 10 februarie 2023

Grupul BVB raportează un profit dublu faţă de cel din 2021

La nivel individual, operatorul pieţei noastre de capital a obţinut un rezultat net de unsprezece milioane lei, cu 34% peste cel din anul anterior.

BVB a depus la ASF documentaţia pentru autorizarea Contrapărţii Centrale.

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 10,4 milioane de lei, cu 97% peste cel din 2021, în condiţiile în care veniturile operaţionale s-au ridicat la 56,5 milioane de lei, cu 22% peste cele din anul anterior, conform raportului publicat astăzi de operatorul pieţei noastre de capital.

La nivel individual, BVB a avut un profit net de unsprezece milioane de lei, cu 34% mai mare decât cel din 2021.

Venituri operaţionale au fost de 32,7 milioane de lei, echivalentul unei creşteri anuale de 23%, evoluţie generată, în principal, de veniturile din tranzacţionare, ce au fost mai mari cu 25% comparativ cu cele din 2021. Avansul a fost dat, îndeosebi, de veniturile din oferte publice-acţiuni, ce au fost mai mari cu patru milioane de lei faţă de cele din anul precedent, dar şi de tranzacţiie din piaţa principala de acţiuni-regular, în creştere cu 7%, conform raportului BVB.

Veniturile din taxe emitenţi au urcat faţă de 2021 cu 7%, (creştere inclusiv din actualizarea tarifelor cu rata inflaţiei), iar veniturile din vânzarea de date cu 10%, pe fondul creşterii numărului de utilizatori.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 22,8 milioane de lei, cu 21% peste cele din 2021, influenţate de avansul cheltuielilor de personal, precum şi al altor cheltuieli operaţionale, impact al creşterii inflaţiei, după cum se arată în raport.

"Avansul cheltuielilor de personal cu 2,22 milioane de lei, echivalentul unei creşteri de 23% faţă de cele din anul anterior, apare ca urmare a actualizării anuale a salariilor conform Politicii de Remunerare, a creşterii cheltuielilor cu estimări pentru Planul de alocare acţiuni (SOP) şi bonusuri, în 2021 fiind înregistrate la un nivel redus, dar şi fluctuaţiei numărului mediu de angajaţi", se arată în raport.

Conform documentului, avansul cheltuielilor cu servicii prestate de terţi cu 0,62 milioane de lei, echivalentul unei creşteri de 22%, până la 3,47 milioane de lei, apare ca urmare a creşterii cheltuielilor cu servicii legate de evenimentele organizate, cel mai important fiind "BVB 140 ani", dar şi pe fondul unui nivel mai redus în 2021, precum şi a altor servicii prestate de terţi, în timp ce cheltuielile cu serviciile legate de dezvoltare afacere au înregistrat o scădere de 17%.

În aceste condiţii, BVB a înregistrat la nivel individual un profit operaţional de 9,85 milioane de lei, cu 29% peste cel din anul anterior, la care s-a adăugat un câştig din activităţi financiare de 2,9 milioane de lei.

Depozitarul Central a avut anul trecut un profit net 4,31 milioane de lei, cu 82% peste cel din anul anterior, în condiţiile în care veniturile sale au avut o creştere de 23%, respectiv 4,54 milioane de lei, până la valoarea de 24,66 milioane de lei. "Evoluţia a fost generată de avansul veniturilor atât din segmentul post-tranzacţionare cât şi registru, ca urmare a creşterii unor tarife, a valorii medii a portofoliului de instrumente financiare şi a valorii tranzacţiilor decontate", se arată în raport.

CCP.RO, entitatea ce va funcţiona în calitate de Contraparte Centrală în ţara noastră, a înregistrat o pierdere netă de 3,38 milioane de lei, mai mică decât cea din anul anterior, de 4,7 milioane de lei. Rezultatul negativ apare în condiţiile în care, CCP.RO nu produce deocamdată venituri operaţionale.

"Solicitarea oficială pentru autorizarea contrapărţii centrale CCP.RO, împreună cu documentaţia aferentă, a fost depusă la Autoritatea de Supraveghere Financiara, în conformitate cu prevederile art. 14 şi art. 17 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii (EMIR)", se arată în raport.

Entităţile incluse în procesul de consolidare al BVB sunt: Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, CCP.RO Bucharest.

Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, societăţi de brokeraj sau BERD.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. T3 si T4 slabe ca si profit.

    PER aproape 30. 

    Ce vad aici cei ce cumpara? 

    Poate dezvoltarea dupa intrarea in OCDE? 

    1. La lichiditatea actuala per in xrestere

      Foarte mic profitul in S2, cam 1.4 ml, motivul ptr care azi am facut un exit cam de mult asteptat

    BVB e un vehicul ptr Sifuri și Drăgoi!

    Băieților le convine ,salarii în creștere exponențială față 2021,apoi SOP,menținerea pe funcții! 

    1. exact.

    SUPRATAXA DE SOLIDARITATE! cE-I ASTA PROFITURI DUBLE? pE SPATELE CETATEANULUI S-AU FACUT...

    intrebare, cum funcitoneaza filtrele, traseul de aprobare pentru cab si alte pocnitori, obligatiuni cu 0 lichiditate, esecuri majore in indeplinirea obiectivelor...CCP, etc

    Bun articol, care intrezareste mafia si acoperitii ce profita din obligatiunile guvernamentale, ex Tezaur ce in fapt nu au nici o legatura cu pers.fizice ce tranzactioneaza actouni!

    Multe artigicii s-au favut ca sa justifice o pseudo crestere...adica forme fara fond....spre benefixiul.securicilor ce controleaza BVB si Sifuri si BT.

    Care sunt pers fizice ce cumpara BVB? Care PERS FIZ e dusA cu Pluta sa cumpere la PER 30? 

    1. Eu. Am luat Petrom la PER 2,7. Chiar mai mic putin a fost cand am luat. Ce mai vrei la banii astia?

    De, vremuri grele pentru unii; altii fac profit si (mai ales) in ape tulburi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb