PENTRU CA ÎN OCTOMBRIE SĂ PRIMIM UNDĂ VERDE DE LA UE Comisia Europeană ne va stabili ce avem concret de făcut în următoarele cinci luni

Ioana Rosenberg
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2006

Lista priorităţilor va fi discutată cu autorităţile de la Bucureşti

Comisia Europeană va reanaliza progresele României nu mai tîrziu de începutul lui octombrie anul acesta. "Pe această bază, Comisia va decide dacă poate fi menţinută data aderării în 2007", a declarat Johathan Schele, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în România, Domnia sa nu consideră ezitarea autorităţilor de la Bruxelles în acest moment ca fiind o formă de inconsecvenţă a Comisiei Europene. "Nu există nici o neconcordanţă între discuţia preliminară şi decizia de joi deoarece în România la ora actuală trebuie să ne concentrăm mai mult asupra a ceea ce trebuie făcut în vederea aderării decât asupra datei aderării".

Cu toate acestea, Comisia va pregăti un buget destinat aderării României şi Bulgariei la 1 ianuarie 2007, dată favorabilă României, avînd în vedere raportul Comisiei asupra pro-greselor din România.

Ce mai avem de făcut?

Comisia revine asupra progreselor ce trebuie făcute în domeniul justiţiei şi al eradicării corupţiei. Cu toate că rezultatele înregistrate de ţara noastră în acest domeniu sunt remarcabile, aşa cum reiese şi din Raportul prezentat Comisiei, ni se cer în continuare noi "investigaţii si proceduri penale corespunzătoare", adică noi mari dosare de corupţie care să ajungă în instanţă. Pe lîngă aceasta, domnul Scheele declară că "Procesele de corupţie nu sunt suficiente. Este nevoie de o reformă a sistemului legislativ, de un cadru care să ajute la preîntîmpinarea acestor cazuri de corupţie", adică de consolidarea şi implementarea reformelor juridice şi de transparenţa, eficienţa şi imparţialitatea Justiţiei.

Un alt domeniu în care ţării noastre i se cere să-şi dovedească eficienţa este acela al fiscalităţii. "În acelaşi timp, România trebuie să-şi mărească şi capacitatea de colectare a taxelor de la contribuabili şi să coopereze cu autorităţile fiscale din alte state membre (de asemenea, trebuie să dovedească şi că poate cheltui corect şi înţelept fondurile ce vin de la contribuabilii europeni)", menţionează în continuare domnul Scheele.

O bilă neagră o constituie, aşa cum era de aşteptat, domeniul siguranţei alimentare şi al protecţiei sănătăţii publice. Puncte fragile pe care noile focare de gripă aviară le învăluie în ceaţa incompetenţei autorităţilor de a lua măsuri prompte şi eficiente în vederea apărării sănătăţii şi a siguranţei populaţiei.

Ni se cer măsuri urgente de amelioare şi în domeniul agriculturii, şi anume "consolidarea infrastructurii instituţionale care să ofere populaţiei rurale sprijinul financiar la care aceasta are dreptul conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene - un sprijin de care satul românesc are mare nevoie", după cum subliniază Scheele.

Comisia va întocmi în continuare o listă de priorităţi în legătură cu măsurile concrete ce trebuie luate în următoarele cinci luni, pe care o va discuta cu autorităţile de la Bucureşti.

Întrebat dacă decizia de joi a Comisiei (amînarea declaraţiei oficiale privind aderarea României) nu este cumva este rezultatul lobby-ului Bulgariei pe lîngă autorităţile de la Bruxelles (pe care ideea de a i se deschide porţile Europei după România nu o face foarte fericită), Jonathan Scheele a infirmat această ipoteză. El a insistat asupra nivelului real de pregătire a României în vederea aderării şi etapelor pe care ţara noastră le are încă de parcurs, cu paşi destul de repezi, căci nu mai are la dispoziţie decît cîteva luni.

Mai mult decît instabilitatea politică (cu ironie, domnul Scheele afirmă că nu-şi imaginează să înceteze vreodată disensiunile din cadrul guvernului României), riscul alegerilor anticipate, piedicile pe care Ministrul Justiţiei le mai întîmpină încă în lupta împotriva corupţiei, vor conta progresele reale făcute de români şi de România, adică de instituţiile menţionate în Raportul de ţară, căci "cei care vor fi integraţi Uniunii Europene sunt toţi românii şi nu doar membrii guvernului", după cum susţine Scheele.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb