PENTRU EFICIENTIZAREA ACTIVITĂŢII: "Poli" Timişoara alege soluţia divizării

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii / 19 noiembrie 2010

"Poli" Timişoara alege soluţia divizării

Marian Iancu: "Este un prim pas pentru listarea clubului la Bursă. În martie 2011, probabil ne vom lista la BVB, pe piaţa Rasdaq"

Acţionarii "Fotbal Club Timişoara SA" au decis, pe 6 octombrie, divizarea parţială a societăţii, în vederea reducerii costurilor şi a creşterii cifrei de afaceri.

Marian Iancu, preşedintele "Poli" Timişoara a declarat, pentru ziarul "BURSA": "Divizarea este un prim pas pentru listarea clubului de fotbal la bursă. Noi estimăm că în martie 2011 ne vom lista la Bursa de Valori Bucureşti, probabil pe piaţa Rasdaq, între timp urmând să rezolvăm anumite probleme, printre care şi cea legată de redobândirea palmaresului".

"Poli" Timişoara ar putea să devină, astfel, primul club de fotbal din ţară care se va finanţa de pe piaţa de capital, modelul fiind aplicat cu succes de marile cluburi sportive internaţionale.

Noul "pui" al Timişoarei, administrat tot de Marian Iancu

Prin divizarea "Fotbal Club Timişoara SA", acţionarii au înfiinţat o nouă societate, "SC B.K.P&Faber SA", care va prelua o parte din patrimoniul clubului de fotbal "Poli" Timişoara urmând să-şi continue existenţa şi să-şi menţină domeniul principal de activitate.

"Divizarea SC Fotbal Club Timişoara SA a fost concepută şi promovată cu scopul de a asigura atât pentru societatea iniţială cât şi pentru societatea nou-înfiinţată beneficiile ce rezultă ca urmare a procesului de divizare, respectiv concentrarea activităţii acestora pe domenii ce permit eficienţa şi probabilitatea maximă în mod independent", explică acţionarii, potrivit Monitorului Oficial.

"S.C B.K.P&Faber S.A" se va ocupa, în principal, cu "activităţi ale bazelor sportive", administrator fiind desemnat, cu mandat de patru ani, tot omul de afaceri Marian Iancu, care deţine funcţia de preşedintele al clubului de fotbal. Alte activităţi secundare sunt comerţul cu amănuntul, vânzarea predomninantă a produselor nealimentare.

Divizarea "Fotbal Club Timişoara SA" vine în contextul în care societatea a încheiat, anul trecut, cu pierderi de 31.506.607 lei şi datorii totale de 70.275.739 lei, iar cifra de afaceri netă a fost de 12.390.966 lei, conform bilanţului depus pe anul 2009 la Ministerul Finanţelor Publice.

"Poli Timişoara" ocupă momentan poziţia secundă în clasamentul Ligii I de fotbal, fiind una dintre pretendentele la titlul de campioană.

Dacă echipa de pe Bega îşi menţine locul al doilea până la finalul campionatului, atunci va juca în turul preliminar al Ligii Campionilor, având posibilitatea să obţină circa 15 milioane de euro în cazul calificării în grupele competiţiei.

"B.K.P&Faber S.A" preia o parte din datorii

Acţionarii susţin că divizarea "Fotbal Club Timişoara S.A" va aduce celor două societăţi - care vor funcţiona independent - diversificarea surselor de finanţare, creşterea performanţelor economice şi eliminarea presiunilor financiare asupra tuturor activităţilor desfăşurate de societatea "mamă".

Capitalul social al "B.K.P&Faber S.A" este de circa 7 milioane de lei, 67,40% din valoarea totală fiind reprezentată de terenuri, patrimoniul preluat constând şi în disponibilităţi băneşti dar şi în datorii.

Acţionarii "S.C. B.K.P&Faber S.A" sunt "Fotbal Club Timişoara S.A" cu 73,5% din titluri, "B.K.P Managerment&Invest S.A", cu 26,4% din titluri şi omul de afaceri Marian Iancu cu o deţinere simbolică de 0,0143% din acţiuni.

Ce spun experţii în drept comercial

Avocatul timişorean Zeno Sustac, expert în drept comercial şi arbitru al Curtii de Arbitraj Internaţional a comentat, pentru ziarul BURSA, soluţia aleasă de conducerea "Poli Timişoara" pentru eficientizarea activităţii societăţii: "Divizarea parţiala a SC Fotbal Club Timişoara SA îşi propune o asigurare a independenţei financiare şi o eficientizare a activităţii acesteia, lucru posibil prin realizarea acestui proiect. Trebuie avute în vedere şi modificările legis-lative recente (OUG 90/2010 care modifică Legea 31/1990) care prevăd posibilitatea creditorilor societăţilor incluse într-un proces de fuziune sau divizare de a face opoziţie la aceste operaţiuni, pentru recuperarea unor creanţe în cazul exis-tenţei acestora, dar fără ca formularea acestei opoziţii să aibă ca efect suspendarea executării fuziunii sau divizării şi fără să poată împiedica rea-lizarea procedurii. În cazul de faţă acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce mă face să cred în soliditatea acestui proiect, din perspectiva specialistului domeniului juridic şi din perspectiva suporterului echipei de fotbal timişorene. De remarcat este faptul că cele două societăţi vor putea să îşi des-făşoare activitatea în mod independent, în scopul realizării obiectivelor propuse, înlesnindu-se procesul managerial de luare a deciziilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb