PENTRU EXECUTIV, RECLAMA LITORALULUI ROMÂNESC, MAI IMPORTANTĂ DECÂT CETĂŢEANUL Guvernanţii vor să ţină jegul de pe litoral în spatele camerelor de luat vederi

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 20 iulie 2017

Guvernanţii vor să ţină jegul de pe litoral în spatele camerelor de luat vederi

Inspectorii ANPC au arătat, în faţa presei, condiţiile insalubre din unele hoteluri şi restaurante de la mare, fapt apreciat de consumatori, dar dezaprobat de guvernanţi şi de şeful Federaţiei Patronale din Turism

Ministrul Turismului: "Sunt de acord cu controalele şi cu sancţionarea celor care greşesc, dar nu sunt de acord cu show-ul live"

Costel Stanciu, APC: "Controalele ANPC au deranjat nişte grupuri economice de interese, iar acum se fac presiuni de natură politică, urmând, cel mai probabil, să se lase cu demisii"

------------

Actualizare 16:12 Horia Constantinescu: "Am avut o întâlnire cu Mohamad Murad pentru găsirea de soluţii pentru dezvoltarea turismului pe litoral"

Horia Constantinescu, comisar-şef în cadrul CJPC Constanţa, ne-a transmis că, la iniţiativa preşedintelui Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Murad Mohamad, a avut o întâlnire cu acesta pentru găsirea de soluţii comune în dezvoltarea durabilă a turismului pe litoral.

Horia Constantinescu a precizat: "FPTR intenţionează să organizeze o întâlnire mai largă, cu toate autorităţile implicate în acest proces! Salut acest tip de abordare şi mi-am manifestat disponibilitatea armonizării acestor relaţii".

(S.A.)

-------------

Controalele desfăşurate în forţă, în ultima perioadă, de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, pe Litoralul românesc, şi modul în care acestea au fost efectuate au deranjat anumite personalităţi din domeniu, dar şi pe cei de la conducerea Guvernului.

Astfel, imaginile în care apăreau condiţiile insalubre din cadrul unor unităţi de cazare şi masă, mucegaiul, rugina, alimentele expirate şi refolosite servite turiştilor, raţa păstrată în congelator cu fulgi cu tot, etc. nu le-au picat tocmai bine domnilor Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronale din Turism, şi Mihai Tudose, şeful Guvernului. Cei doi şi-au manifestat dezacordul faţă de acest tip de controale, în cadrul unor declaraţii făcute, marţi seara, la evenimentul de inaugurare a unui hotel de cinci stele care-i aparţine domnului Murad.

În timp ce Mohammad Murad a declarat: "Controalele sunt o modă care văd că a dispărut, dar cu ultimele făcute de OPC nu sunt de acord. Ei controlează zece hoteluri, găsesc la un hotel nereguli, fac din asta mare tam-tam ca să arate şefilor că ei fac treabă, dar indirect ne fac imagine negativă.

Normal ar fi dacă am fost la zece hoteluri, iar nouă sunt în regulă, pe comunicatul de presă să spună cele nouă hoteluri sunt OK, dar unul nu este în regulă, încât presa să aibă ce spune, şi ştiri negative şi ştiri pozitive", premierul Mihai Tudose a afirmat: "Atât timp cât aceste armate de oameni în control, în verificări, vor acţiona cu bună-credinţă şi pentru interesul cetăţeanului şi al turismului, sunt perfect de acord.

Nu îmi plac acei eroi de peste noapte care se trezesc foarte brusc că ei sunt salvatorii naţiei şi care taie în carne vie chiar şi acolo unde nu e cazul, neaplicând nici legislaţia în vigoare pe legea prevenţiei. Bineînţeles, acolo unde sunt cazuri flagrante, cu alimente stricate, spaţiu de cazare de orice altceva numai de turist nu, evident că măsurile drastice se impun şi pot fi date şi ca exemplu".

Mircea Dobre: "Imaginile cu astfel de controale fac rău ţării, în afară"

Premierul nu făcea referire la controalele în sine, ci la modul în care acestea au fost efectuate, respectiv în faţa camerelor de luat vederi, ne-a spus domnul Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

Menţionăm că, în ultimele luni, nu doar inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa au verificat hotelurile şi restaurantele de la malul mării, ci şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dar şi inspectorii din cadrul Ministerului Turismului care, de asemenea, au găsit nereguli şi sancţionat anumiţi agenţi economici de pe plajă.

În acest context, ministrul de resort ne-a declarat: "Noi ne-am dus în control şi, dacă a fost cazul să adoptăm cele mai drastice măsuri, le-am adoptat. Sunt de acord cu controalele şi cu sancţionarea celor care greşesc, dar nu sunt de acord cu show-ul live. În alte ţări nu se întâmplă asta, nu există astfel de imagini. Noi ne facem anti-reclamă. Ca instituţii publice, suntem obligaţi să informăm opinia publică, să anunţăm că au fost controale, că au fost închise unităţi, sancţionate, dar de aici şi până la a face show-uri televizate este o diferenţă".

Domnul ministru ne-a precizat că, în anii trecuţi, funcţiona un comandament de vară pe litoral şi "se pleca în controale comune", ceea ce nu s-a mai întâmplat anul acesta.

Mircea Dobre a adăugat că, anul viitor, instituţiile de control - ANPC, Ministerul Turismului, ANAF, ANSVSA - vor iniţia acţiuni comune de verificare a agenţilor economici de pe litoral.

Domnia sa ne-a mai spus: "Premierul nu mi-a atras niciodată atenţia că nu trebuia să închid anumite unităţi. În declaraţia menţionată, el se referea strict la partea de show. Nimeni nu are interzis să fie făcute controale, dar trebuie să fim civilizaţi. Imaginile de genul acesta fac rău ţării, în exteriorul României. La asta se referea şi premierul. Eu chiar am avut o discuţie cu domnul Tudose pe subiect şi nu mi-a reproşat nimic, deşi ştia că am închis hoteluri. I-am spus că nu mă duc împreună cu CJPC pentru că nu vreau să particip la show. Nu sunt de acord cu carnea expirată sau cu mâncarea cu probleme, dar nu este corect să arunci cu carnea, să ţipi la angajaţii aceia, să îi filmezi - sunt oameni simpli care muncesc să îşi câştige salariul...

Eu atât îmi doresc - să fim civilizaţi. Atât instituţiile statului, cât şi privaţii trebuie să se comporte în mod civilizat, pentru că dacă statul se manifestă în acest fel, atunci să nu avem pretenţia ca privaţii să nu se comporte la fel".

Horia Constantinescu, CJPC: "Mă supun oricărei decizii pe care o iau superiorii mei"

Declaraţiile făcute de reprezentanţii Guvernului i-a redus la tăcere pe cei de la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Marcel Pandelică, preşedintele instituţiei, nu ne-a trimis punctul său de vedere pe subiect, până la închiderea ediţiei. Nici ceilalţi membrii de la şefia ANPC nu au dorit să comenteze afirmaţiile de mai sus, Paul Anghel, directorul general al Autorităţii subliniind doar că "lupta pentru eliminarea neghinei de pe Litoralul românesc trebuie continuată".

La rândul său, Horia Constantinescu, comisar-şef în cadrul CJPC Constanţa, ne-a spus: "Mă supun oricărei decizii pe care o iau superiorii mei. Menţionez, însă, că, în ultimele două luni, am închis 36 de agenţi comerciali din cei peste 1000 verificaţi. Prin aceste acţiuni, nu cred că am distrus litoralul. Noi am dorit să fim prietenii turiştilor, astfel încât aceştia să mănânce sănătos. Am dat amenzi de circa 2 milioane de lei, din care deja am încasat 400.000 de lei".

Amintim că, în timpul controalelor efectuate de CJPC la hotelurile pe care le deţine în Eforie Nord, Hagi Dumitru, directorul THR Marea Neagră, s-a arătat foarte deranjat, ameninţându-l pe domnul Constantinescu: "Politic ai fost numit, politic vei fi schimbat!"

Nici reprezentanţii ANSVSA nu ne-au răspuns, până la închiderea ediţiei, la solicitarea în care I-am întrebat cum comentează afirmaţiile făcute de şeful Guvernului şi de preşedintele federaţiei patronale.

Costel Stanciu: "Afirmaţii publice de acest gen taie elanul ANPC de a-şi face datoria"

Astfel de afirmaţii venite din partea unui şef de federaţie patronală şi din partea unei persoane publice cu funcţie de conducere în Guvern nu fac decât să îi încurajeze şi pe ceilalţi operatori din turism să nu respecte legea, consideră Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Domnia sa ne-a precizat: "Aceste persoane ar trebui să încurajeze, nu să stopeze acţiunile de control. Actul de control trebuie să se intensifice, nu să se oprească. În anii trecuţi nu au fost făcute controale pe Litoral şi agenţii economici au considerat că nimeni nu este cu ochii pe ei, permiţându-şi să utilizeze alimente expirate, îmbogăţite cu aditivi şi tot felul de mirodenii. Astfel de unităţi de alimentaţie publică sunt periculoase pentru copii, pentru vârstnici, pentru femeile însărcinate şi pentru cei cu boli cronice, o toxiinfecţie alimentară putând să conducă inclusiv la decesul acestor categorii de persoane. Patronii unităţilor de alimentaţie trebuie să respecte legea siguranţei alimentare.

Controalele ANPC au deranjat nişte grupuri economice de interese, iar acum se fac presiuni de natură politică, urmând, cel mai probabil, să se lase cu demisii. Însă, demisia unor oameni în astfel de situaţie îi va descuraja pe inspectori să mai efectueze controale, iar cei care vor suferi vor fi consumatorii. Afirmaţii publice de acest gen taie elanul ANPC de a-şi face datoria, de azi înainte această instituţie urmând să fie una de decor, cel mai probabil nemaifăcând niciun control, de teamă".

În opinia domniei sale, ANPC şi ANSVSA trebuie să se regăsească într-o singură instituţie, care să verifice atât producătorii, cât şi comercianţii, şi care să se afle sub coordonarea Parlamentului, asemeni Consiliului Concurenţei sau Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei, putând să dea amenzi ca procent din cifra de afaceri.

În Parlament există o iniţiativa legislativă care prevede transferul ANPC de sub controlul Guvernului sub coordonarea Parlamentului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. N-am mai fost pe litoralul românesc in concediu de peste 20 de ani decât cu câteva excepții (un week-end pe an). In cele 2 zile din acel week end m-am simțit periat și furat în același timp. Același lucru s-a întâmplat într-unul din hotelurile lui Copos și Poiana Bv. Concediile mi le petrec în Spania, Portugalia, Grecia, Italia si este perfect!

    nu mai are voie nimeni sa faca nimic, daca nu sunt hotii astia de la guvern de acord. nici asta nu e bine, ca au gasit inspectorii nereguli. ce ati vrea, dl murad, sa dea imagini de la phoenicia cu sutele de oameni fericiti pe care ii cazati? lasati sa dea si bombele, care cred ca sunt majoritare pe litoralul romanesc. culmea e ca si bombele astea, hoteluri sau restaurante, cer si sute de lei pe noapte sau dai sute de lei la o masa.

    1. Se adaptează la cerere. Dacă vrei civilizație, confort și prețuri decente, în loc de bacșiș la Mamaya plătești avionul.

    Tot litoralul romanesc este al oamenilor de afaceri care in spate sunt politicienii romani,,,,,normal ca nu sunt de acord cu controale,cu mucegaiul pe pereyi, cu mancarea stricata,,,,,,oamenii de afaceri fac banii din vanzarea mancarii stricate si polititienii la fel,,,pentru ei banii conteaza, nu poporul roman daca se imbolnaveste.

    Controalel institutiilor statului arata ca nu se face treaba buna pe litoralul romanesc!

    Foarte bine ca se prezinta sub forma de show! 

    Cei care nu sunt de acord cu show-urile sa se duca ei singuri sa gaseasca micii expirati, buruienile cat omu, paine expirata si mucegaita dar cu eticheta schimbata, aspectul de dupa cutremur, cladiri abandonate, gunoaie si cate si mai cate ... 

    Bine ca se arata tuturora cum isi fac datoria patronii, primarii, si toti salariatii sezonieri! 

    Ce alimentatie publica e aia cu ustensile ruginite? 

    N-a fost inca inchisa acea unitate de alimentatie?

    Mai sunt liberi cei care atenteaza la sanatatea turistilor?  

    1) ANPC sa treaca de la Guvern la Parlament

    2) sa se intensifice controalele cu presa de fata obligatoriu astefel incat sa nu mai existe actiune de control fara presa 

    3) sa se faca controale urgent si la dl. Murad 

    4) si mai usor cu preventia ca dupa ce am mancat mancare stricata si am ajuns la spital sau te musca cine stie ce ginganie prin hotel nu ma incalzeste cu nimic ca se tot negociaza sanctiunea 

    5) toate actiunile de control ar trebuii sa fie prezentate la televiziunea nationala ca tot o finantam pentru ca sa vada toti cetatenii cum ne jupoaie privatii. 

    6) actiuni de control si la marile multinationale care detin monopolurile pe anumite servicii 

    7) recuperarea imediata in cel mai scurt timp a amenzilor neplatite si modificarea legii in acest sens 

    8) modificarea legii de functionare a ANPC in sensul cresterii puterii de actiune imediata a acestei institutii 

    9) un parteneriata speial cu justitia in sensul dezbaterii in procedura de urgenta a cazurilor ajunse la acest nivel

    10) constituirea unor celule de interventie rapida la nivelul fiecarui inspectorat local ANPC 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb