PENTRU NERESPECTAREA PREVEDERILOR DIN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ: SRJ MediaSind cheamă în judecată conducerea TVR

T.T.
Companii / 19 martie 2019

Doina Gradea (Sursa foto: Twitter)

Doina Gradea (Sursa foto: Twitter)

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus, ieri, la Tribunalul Bucureşti cererea de chemare în judecată a conducerii TVR pentru nerespectarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă, conform unui comunicat remis Agerpres.

Reprezentanţii sindicatului semnalează că, încă din data de 1 februarie 2019, Filiala MediaSind - TVR a condamnat nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă de către conducerea instituţiei şi a cerut clarificări în legătură cu afirmaţiile preşedintelui - director general, Doina Gradea, referitoare la o înţelegere cu sindicatul "aşa-zis reprezentativ", SPUSTv, privind eludarea unei clauze contractuale.

Potrivit MediaSind, refuzul preşedintelui-director general de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul 2018 - refuz susţinut în şedinţa din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezintă o formă gravă de încălcare de către conducerea TVR a Contractului Colectiv de Muncă, Secţiunea a II-a (Alte drepturi salariale), Art. 108 (1): "Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie, din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului".

"PDG al TVR argumentează nerespectarea prevederilor CCM prin faptul că SPUSTv şi-ar fi dat acordul pentru comiterea acestei ilegalităţi, admiţând păstrarea confidenţialităţii asupra beneficiarilor primelor, a cuantumului acestora şi a criteriilor după care au fost acordate pentru a evita animozităţile între salariaţi. Dincolo de absurdul unei astfel de situaţii - care se cere urgent clarificată, în respectul legalităţii şi în interesul tuturor părţilor implicate - atragem atenţia că asigurarea transparenţei sistemului de recompensare a angajaţilor este un principiu managerial elementar, valabil în orice companie: motivarea şi stimularea angajaţilor se pot face doar prin promovarea exemplelor individuale de succes, nu la adăpostul secretomaniei şi lipsei de asumare", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii MediaSind consideră "regretabil şi de neînţeles" gestul majorităţii membrilor CA, în prezenţa observatorului sindicatului "aşa-zis reprezentativ" prezent la şedinţă, care, în ciuda responsabilităţii cu care sunt învestiţi, au votat, în fapt, împotriva punerii în aplicare a unei prevederi dintr-un document legal, pe care aveau obligaţia să-l cunoască şi datoria să-l respecte.

"Considerăm incalificabilă şi periculoasă atitudinea slugarnică a reprezentantului SPUS TV faţă de preşedintele-director general, în detrimentul tuturor angajaţilor instituţiei, inclusiv a membrilor de sindicat. De altfel, nu este prima oară când lideri ai acestei organizaţii, în schimbul unor foloase personale, cedează drepturi importante pentru angajaţi, cum ar fi măsurile de protecţie socială, salarii compensatorii în caz de concediere etc.", afirmă reprezentanţii MediaSind.

Potrivit acestora, SRJ MediaSind a făcut şi o solicitare de răspuns, în baza Legii nr. 544/2001, privind modul în care s-au acordat respectivele prime, primind un răspuns care viza doar valoarea totală acestora şi anume 352.233 lei brut în anul 2017 şi 327.897 brut în 2018. Administraţia a refuzat să ofere celelalte informaţii solicitate, deşi prevederile Contractului Colectiv de Muncă îi cereau, în mod explicit, acest lucru.

"Pe cale de consecinţă, având în vedere că există o obligaţie în Contractul Colectiv de Muncă, negociată la solicitarea expresă a salariaţilor din SRTv, în sensul publicării pe reţeaua de intranet a numelui salariatului premiat, a sumei acordată cu acest titlu, precum şi a justificării premiului, apreciem că solicitarea noastră este perfect întemeiată. Faţă de toate argumentele prezentate mai sus, SRJ MediaSind a solicitat instanţei de judecată admiterea cererii de chemare în judecată şi, pe cale de consecinţă, obligarea Pârâtei la publicarea pe reţeaua intranet a numelui salariaţilor premiaţi în anii 2017 şi 2018, a sumelor acordate cu acest titlu, precum şi a justificării acordării premiilor, conform art. 108 alin. (1) lit. a) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2017 înregistrat sub nr. 512/29.12.2016 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018 - 2019 înregistrat sub nr. 204/23.05.2018 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. În cazul în care instanţa va admite şi cuantumul cheltuielilor de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administraţie al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele vinovate de acest nou abuz", se mai precizează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb