Un buget de 2,3 miliarde de euro va fi alocat în perioada 2014-2020 exclusiv pentru proiecte de mobilitate urbană durabilă, prin Programul Operaţional Regional (POR), gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), arată un comunicat transmis redacţiei.
Ariile vizate sunt: îmbunătăţirea transportului public urban, a transportului electric şi nemotorizat, investiţiile destinate reducerii emisiilor de CO2 în zona urbană.
Investiţiile pe care oraşele le pot face prin acest program sunt diversificate comparativ cu POR 2007-2013. Este vorba, de exemplu, despre achiziţia de mijloace de transport public, modernizarea tramvaielor, sisteme e-ticketing, proiecte pilot de introducere a transportului public, terminale intermodale, staţii de alimentare pentru vehicule electrice, reîmpădurire urbană. Programul se adresează tuturor categoriilor de oraşe din ţară.
Informaţiile au fost prezentate marţi, în Conferinţa Europeană privind Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), organizată în perioada 16-17 iunie la Bucureşti, de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în cadrul Festivalului de dezvoltare urbană UrbanFest 2015.
MDRAP asigură, în acest domeniu, sprijin financiar, fiind şi autoritate responsabilă cu crearea cadrului legislativ. Astfel, prin POR 2007-2013 sunt finanţate Planuri de mobilitate urbană durabilă pentru Bucureşti şi pentru cei 7 poli de creştere: Craiova, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Ploieşti, Braşov şi Iaşi.
Totodată, pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale pentru dezvoltarea şi implementarea acestor noi instrumente de planificare urbană, ministerul are în lucru o metodologie de dezvoltare a PMUD, care va detalia prevederile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.
Festivalul de dezvoltare urbană UrbanFest 2015 este organizat la Bucureşti la iniţiativa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, sub înaltul patronaj al comisarului european pentru politici regionale, doamna Corina Creţu.
Plan de mobilitate urbană reprezintă instrumentul de planificare strategică teritorială prin care sunt corelate dezvoltarea teritorială a localităţilor din zona periurbană/metropolitană cu nevoile de mobilitate şi transport al persoanelor, bunurilor şi mărfurilor.