Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la băncile comerciale pentru obligaţiuni cu scadenţa pe şapte ani, respectiv în aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitaţie respinsă din august 2012.
Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 300 milioane de lei, iar băncile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analiştii ING Bank au precizat, într-un raport emis joi dimineaţă, că se aşteaptă ca Finanţele să respingă ofertele băncilor.
"Credem că sunt şanse ridicate ca MF să respingă toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o creştere foarte rapidă a randamentului pentru piaţa primară, după ce MF a plătit un randament mediu de 5,03% la obligaţiunile pe zece ani emise în urmă cu o lună", aratăs sursa citată de Mediafax.
Randamentele au urcat constant în ultima lună, pe fondul renunţării investitorilor străini la obligaţiunile denominate în monedele regionale şi, implicit, la cele în lei, pe fondul îngrijorărilor că Fed ar putea reduce programul de achiziţii de obligaţiuni destinat stimulării economiei.
Finanţele au planificat pentru luna iunie doar licitaţii de vânzare de obligaţiuni, fără certificate de trezorerie, în sumă de 2,98 miliarde lei, în scădere cu aproape 800 de milioane de lei faţă de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenţă în luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusă din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunară a titlurilor ajunse la maturitate a fost în primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 26,81 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.