PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE Cheltuielile militare globale depăşesc 2 trilioane de dolari

G.D.
Internaţional / 27 aprilie 2022

Cheltuielile militare globale depăşesc 2 trilioane de dolari

Cheltuielile militare globale au depăşit pentru prima dată anul trecut 2.000 de miliarde de dolari, Statele Unite cheltuind mai mult pentru capacitatea sa de război decât următoarele nouă ţări la un loc , potrivit noilor date publicate luni, transmite Zero Hedge.

Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) a raportat un maxim istoric de 2,1 trilioane de dolari în cheltuielile militare la nivel mondial pentru 2021, o creştere cu 0,7% faţă de nivelurile din 2020 şi al şaptelea an consecutiv de creştere a cheltuielilor.

"Chiar şi pe fondul consecinţelor economice ale pandemiei de Covid-19, cheltuielile militare mondiale au atins niveluri record", a declarat cercetătorul senior SIPRI Diego Lopes da Silva într-un comunicat. "A existat o încetinire a ratei de creştere în termeni reali din cauza inflaţiei. În termeni nominali, însă, cheltuielile militare au crescut cu 6,1%".

Tori Bateman, coordonator de promovare a politicilor la American Friends Service Committee, un grup Quaker, a declarat că "în acest an, am văzut cum cheltuielile militare nu reuşesc să ne menţină în siguranţă. Este ruşinos că guvernele, în special Statele Unite, continuă să ne destabilizeze lumea cu mai multe arme, eşuând în acelaşi timp să abordeze schimbările climatice, sănătatea publică şi alte crize globale adevărate."

"Este timpul ca Statele Unite şi liderii lumii de pretutindeni să reducă din cheltuielile militare şi să se angajeze să ne rezolve problemele cu adevărat", a adăugat ea.

Cu 801 miliarde de dolari - sau 38% din totalul cheltuielilor militare globale - Statele Unite au cheltuit mai mult în 2021 decât următoarele nouă naţiuni la un loc: China (293 miliarde dolari), India (76,6 miliarde dolari), Regatul Unit (68,4 miliarde dolari), Rusia (65,9 dolari) miliarde), Franţa (56,6 miliarde dolari), Germania (56 miliarde dolari), Arabia Saudită (55,6 miliarde dolari), Japonia (54,1 miliarde dolari) şi Coreea de Sud (50,2 miliarde dolari) .

Finanţarea SUA pentru cercetare şi dezvoltare militară a crescut cu aproape un sfert între 2012 şi 2021, în timp ce cheltuielile pentru achiziţiile de arme au scăzut cu 6,4% în aceeaşi perioadă, o tendinţă care "sugerează că Statele Unite se concentrează mai mult pe tehnologiile de generaţie următoare", potrivit cercetătoarei SIPRI Alexandra Marksteiner.

"Guvernul SUA a subliniat în mod repetat necesitatea de a păstra avantajul tehnologic al armatei americane faţă de concurenţii strategici ", a adăugat ea.

Cea mai recentă analiză SIPRI vine la câteva săptămâni după ce preşedintele american Joe Biden a respins apelurile progresiste ale parlamentarilor pentru reducerea cheltuielilor Pentagonului şi a cerut Congresului să dea undă verde a peste 813 de dolari în noi cheltuieli militare pentru următorul an fiscal - o creştere de 31 de miliarde de dolari faţă de nivelurile actuale.

Cheltuielile militare globale depăşesc 2 trilioane de dolari

Această sumă include aproape 146 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea de noi arme, inclusiv avioane de luptă Lockheed Martin F-35, bombardiere Northrup Grumman B-21 şi submarine de atac rapid cu propulsie nucleară din clasa Virginia, produse de General Dynamics şi Huntington Ingalls Industries.

Noul raport SIPRI vine, de asemenea, în timp ce unii dintre cei mai mari producători de arme din SUA se pregătesc pentru ceea ce se aşteaptă să fie o săptămână cu câştiguri mari, deoarece răspunsul Occidentului la invazia rusă a Ucrainei - oferind forţelor ucrainene miliarde de dolari în arme - alimentează profiturile industriei. Lindsay Koshgarian, directorul Proiectului Priorităţilor Naţionale la Institutul de Studii Politice din Washington, DC, a remarcat recent: "cheltuirea de 12 ori mai mult cu armata noastră decât Rusia nu a împiedicat un război în Europa. Doar ne-a lipsit de resurse."

"Chiar şi în timpul unei pandemii, a unei crize a lanţului de aprovizionare şi a unei inflaţii dureroase, vom pune mai multe resurse în armată şi război decât sănătatea publică, educaţia, locurile de muncă verzi, locuinţe la preţuri accesibile, cercetarea ştiinţifică şi medicală, îngrijirea copiilor şi orice altă nevoie domestică", a scris ea. "Acest tratament special pentru Pentagon risipeşte în mod imprudent resurse preţioase care ar putea fi folosite pentru a ne întări familiile şi comunităţile împotriva crizelor agravate de acasă."

Săptămâna trecută, o analiză realizată de In These Times şi Zain Rizvi de la grupul de promovare a consumatorilor Public Citizen a dezvăluit că SUA au cheltuit de 7,5 ori mai mulţi bani pe arme nucleare decât pe donaţiile globale de vaccin Covid-19, în ciuda angajamentului lui Biden că "America va deveni arsenal de vaccinuri aşa cum am fost arsenalul democraţiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial."

"Ce ne ţine în siguranţă", a întrebat Koshgarian, "Este menţinerea acestui depozit nuclear imens sau livrarea acestor vaccinuri?"

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb