PENTRU PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI OMV Petrom - profit de 1,75 miliarde de lei, de trei ori peste cel din primul trimestru al anului trecut

A.I.
Piaţa de Capital / 29 aprilie 2022

OMV Petrom - profit de 1,75 miliarde de lei, de trei ori peste cel din primul trimestru al anului trecut

Rezultatul apare pe fondul creşterii puternice a preţurilor energiei, generată de razboiul din Ucraina şi redresarea post-Covid, conform companiei

"În funcţie de conţinutul final şi de momentul aprobării Legii Offshore revizuite, decizia finală de investiţie în proiectul Neptun Deep este estimată pentru semestrul întâi din 2023", se arată în raport

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, a raportat pentru primul trimestru al anului un profit net de 1,75 miliarde de lei, de trei ori mai mare decât cel din primele trei luni ale anului trecut, pe fondul creşterii puternice a preţurilor energiei, generată de razboiul din Ucraina şi redresarea post-Covid, după cum reiese din raportul companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a crescut cu 145% comparativ cu primul trimestru din 2021, la 11,9 miliarde de lei, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari ale vânzărilor de produse petroliere şi electricitate. Vânzările din Rafinare şi Marketing au reprezentat 49% din totalul vânzărilor consolidate, în timp ce vânzările din Gaze şi Energie au reprezentat 51%, se arată în raport.

Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a fost de 2,24 miliarde de lei, în primul trimestru al anului, cu mult peste cel din primele trei luni ale lui 2021, datorită contribuţiei mult mai mari a tututor segmentelor de activitate, în principal ca urmare a creşterii preţurilor în segmentul Explorare şi Producţie, a marjelor solide la gazele naturale din înmagazinare şi din tranzacţiile cu terţii în segmentul Gaze şi Energie şi a marjelor de rafinare semnificativ mai mari în segmentul Rafinare şi Marketing.

În primul trimestru al anului, investiţiile OMV Petrom s-au ridicat la 629 milioane de lei, cu 10% peste cele din primele trei luni ale lui 2021, din care suma de 453 milioane de lei (511 milioane de lei în primul trimestru al anului trecut) a fost direcţionată către Explorare şi Producţie. Investiţiile din segmenul Rafinare şi Marketing au fost în valoare de 121 milioane de lei (56 milioane de lei în primul trimestru din 2021), iar cele din segmenul Gaze şi Energie în valoare de 49 milioane de lei (un milion de lei în primul trimestru din 2021).

Pentru 2022, OMV Petrom preconizează că preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în jur de 95 dolari/bbl (estimarea precedentă fiind de 75 dolari/bbl; 2021: 71 dolari/bbl). Se preconizează că discountul mediu al ţiţeiului Ural faţă de ţiţeiul Brent va rămâne ridicat şi volatil, reflectând contextul geopolitic cu multe provocări, se arată în raport.

Indicatorul marja de rafinare a crescut cu 15,51 dolari/bbl, la 18,31 dolari/bbl în primul trimestru al anului, ca urmare a diferenţialelor mai bune pentru produse, în special motorină şi benzină, precum şi diferenţialului mare, fără precedent, între Ural şi Brent, generat de contextul geopolitic, conform raportului.

Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 98% în primul trimestru al anului, faţă de 95% în primul trimestru din 2021, susţinută de cererea ridicată precum şi de modelul de afacere integrat cu canalele de vânzări, care a permis companiei să plaseze produsele proprii în toată regiunea de operare, mai arată OMV Petrom în raport.

Cererea de produse petroliere se preconizează că va fi pe un trend crescător. Pe de altă parte, compania estimează că cererea pentru energie electrică va fi la un nivel similară cu cea din anul 2021, iar cererea pentru gaze naturale va fi mai mică decât în anul trecut.

În ceea ce priveşte Neptun Deep în raport se menţionează că, un proiect nou al Legii Offshore a fost publicat şi se află în prezent în faza de consultare publică. Autorităţile urmăresc aprobarea rapidă a acestuia în parlament în prima jumătate a anului 2022. În funcţie de conţinutul final şi de momentul aprobării Legii Offshore revizuite, decizia finală de investiţie este estimată pentru semestrul întâi din 2023.

La mijlocul acestei săptămâni, acţionarii OMV Petrom au aprobat alocarea de dividende în sumă de 1,93 miliarde de lei din profitul anului trecut. Dividendul unitar este de 0,0341 lei, echivalentul unui randament brut de 7%.

De asemenea, a fost aprobată majorarea capitalului social al companiei prin aportul statului cu terenuri pentru care s-au obţinut certificatele de proprietate, operţiune instituită prin Legea 555 din 2 decembrie 2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom. Terenurile, cu o suprafaţă de 1.379 hectare, au fost evaluate la 120,7 milioane de lei de către societatea de evaluare şi consultanţă Darian DRS.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% OMV Petrom, societate a cărei capitalizare bursieră se ridică la 27,1 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Woow!!! Să le fie de bine! Ce să zic?!? La mai mare!

    1. Ai dreptate.La mai mare PETROM.Voi impreuna cu OMV austriac,ati facut aceste mari profituri,prin JEFUIREA romanilor din vanzarea gazului si petrolului romanesc,catre "INDIENII",autohtoni,adica romanii.!

      Ai dreptate.La mai mare PETROM.Voi impreuna cu OMV austriac,ati facut aceste mari profituri,prin JEFUIREA romanilor din vanzarea gazului si petrolului romanesc,catre "INDIENII",autohtoni,adica romanii.!

      pune mana si cumpara actiuni, lasa vaicareala

      mai intai sa ne explice cat din motorina facuta in raf Swetchaft este vanduta prin Romania ?

      Asa se explica pretul de 9 mlei .

      Transport primar , transport secundar , salarii management . ( Verchere 2 mil euro , Caprau 500000 euro ) etc. 

    Nu înțeleg nimic, la așa rezultate acțiunea nu crește ! Mă poate ajuta cineva? Nu cred că cineva se aștepta la așa profit ca să fie inclus în pret!

    1. nici nu este inclus in pret...vrajitorie, scamatorie....raspunsul este foarte simplu...o bursa manipulata magareste de catre ceata celor 3 brokeri Raiffeisen, Wood si BRK. Roaga-te la ei daca vrei sa creasca sau sa scada, in rest nu o sa vezi o miscare pe actiuni daca ei nu vor. ASF nu intege si nu stie...(evident se face ca nu intelege)

      OMV Aktiengesellschaft (OMV.DE)48.66+2.36 (+5.10%)

      SNP (OMV PETROM S.A.)0.4825 +0.73% 

      intreaba-l pe Nastase

    'De ce nu creste ca are rezultat bun?'

    Nu creste pentru ca nu e asa bun rezultatul pentru cine citeste,mai ales partea aia cu indicatori operationali care s-s dat acum 2-3 saptamani. 

    Productia fizica tot scade.Si scaderea se accelereaza.Reducand la absurd daca maine nu mai ai productie degeaba e 1000$ barilul. 

    Iarasi doar ca exerctiu-daca azi ai PER 10 pentru ca pretul e mare la productia ei,asta inseamna ca in 10 ani se recupereaza investitia din profit(trebuie din dividende dar sa zicem ca-s egale cu profitul).Dar asta se intampla numai daca presupui ca ramane constanta treaba! 

    Cum ai dobanda compusa,functia poate fi si regresiva.Ai productie in scadere deci rezultatul va fi in scadere daca pretul productiei nu se mareste.Si peste aia 10 ani PERul e 30 cu productie ioc Cine iti mai cumpara actiunea?Ti-ai recuperat investitia in astia 10 ani?

    De aia vand unii,ca prin institutionali se baga treburile intr-o matrice('excel' ca sa vulgarizam) si da altfel decat'wow ce profit mare si PER mic ' 

    1. se stia ca are loc si atunci cand era 0,51 lei actiunea. Si nu se preconiza profitul asta urias.

      O fi si asta,dar altele sunt cauzele,principala fiind nr mic de participanti la "jocul" bursei si banii putini din piata. 

      productia e in scadere dar comparativ cu T4 nu e asa grav

      T1 din 2021 era dupa pandemie 

      explicatie lunga si total pe langa ....in rime :))))))))))))

      reserves replacement ratio e important la petroliere

      snp de aia nu creste in principal,iar in secundar pentru ca se dezinvesteste de catre fonduri pentru ca ESG,ecogreen 

      OMV mai misca pentru ca e lichiditate si de acolo mai iesi,de la SNP mult mai greu 

      OMV e din Austria si dupa cum vedeti toate pe acolo au devenit nefrecventabile pentru usa-uk&friends

      SNP o sa mai miste cand apare un Musk sa mobilizeze retail cu tweets,adica niciodata 

    Fiecare cu ce îl doare,se laudă cu profituri mari dar în schimb își neglijează angajații îi plătesc cu salarii mizere de trăiesc de azi pe mîine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb