Cei opt candidaţi care şi-au depus dosarele de candidatură pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil pentru piaţa de capital, sunt audiaţi astăzi de către comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, în urma demisiei lui Marius Bota, care fusese ales în acest post la jumătatea lunii trecute.
Lista celor care aspiră la supravegherea pieţei de capital cuprinde: Vicenţiu Constantinoiu, Gabriel Grădinescu, Cătălin Mancaş, Adrian Mitroi, Mircea Oancea, Claudia-Cătălina Sava, Liviu-Andrei Stamatian şi Gheorghe-Ioan Ţara.
Vicenţiu Constantinoiu activează de peste 17 ani în cadrul ASF fiind în prezent manager, responsabil de coordonarea activităţii de control aferentă segmentului intermediari (inclusiv activitatea de intermediere pentru instituţii de credit) şi instituţii de piaţă (Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central), potrivit profilului său de Linkedin.
Gabriel Grădinescu este membru neexecutiv în Consiliul ASF, are o experienţă de peste 25 de ani în domeniul bancar, fiind în prezent manager de sucursală în cadrul Bancpost, conform Linkedin.
Cătălin Mancaş este director general adjunct al societăţii de brokeraj BRK Financial Group, iar Adrian Mitroi este profesor universitar de finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE).
Mircea Oancea este director general al Fondului de Garantare a Drepturilor în Sistemul de Pensii Private (FGDSPP), acesta fiind anterior preşedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Claudia - Cătălina Sava este director al Direcţiei Supraveghere şi Control în cadrul ASF.
Liviu - Andrei Stamatian este vicepreşedinte în cadrul CEC Bank, iar Gheorghe-Ioan Ţara este profesor universitar şi decan al Universităţii din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Economice.
Potrivit presei, favorit pentru postul de vicepreşedinte al ASF pentru piaţa de capital ar fi Gabriel Grădinescu.
Claudiu Năsui, deputat din partea Uniunii Salvaţi România (USR), a declarat ieri, pentu Ziarul BURSA că, iniţial, numărul canidaţilor înscrişi în cursa pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al ASF era mai mare, însă unii dintre aceştia nu au îndeplinit condiţiile cerute de lege, iar în urma sesizărilor înaintate la Curtea Constituţională a României (CCR), au fost eliminaţi.
În data de 21 noiembrie, Marius Bota a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al ASF, pe care o obţinuse la jumătatea lunii noiembrie, potrivit unor surse apropiate situaţiei, demisia domnului Bota fiind legată de lipsa sa de experienţă în domeniul pieţei de capital.
Noul Consiliu de Administraţie al ASF şi-a început mandatul pentru cinci ani la jumătatea lunii trecute, după ce a fost validat de Plenul Parlamentului.
Partidul Naţional Liberal (PNL) şi USR au sesizat CCR cu privire la hotărârea Parlamentului, pe motiv că unii membri ai Consiliului ASF nu întrunesc condiţiile de profesionalism şi experienţă cerute de lege.
În prezent, Cosiliul de Administraţie al ASF este compus din: Leonardo Badea - preşedinte, Doina Elena Dascălu - prim-vicepreşedinte, Cristian Roşu - vicepreşedinte pentru piaţa asigurărilor, Dan Ştefan Armeanu - vicepreşedinte pentru piaţa pensiilor private, Joszef Birtalan - membru neexecutiv, Gabriel Grădinescu - membru neexecutiv, Aura Gabriela Socol - membru neexecutiv, Ovidiu Wlassopol - membru neexecutiv.