Partidul Ecologist Român (PER) solicită Guvernului şi unităţilor administrativ-teritoriale să implementeze legislaţia privitoare la situaţiile de urgenţă şi a proteja populaţia, se arată într-un comunicat al formaţiunii, remis Redacţiei.
Potrivit documentului, legislaţia naţională impune ca periodic, la intervale de timp de maxim 6 ani, să se revizuiască şi să se îmbunătăţească planurile şi programele majore care vizează managementul şi modul de dezvoltare al aşezărilor umane şi mai ales pentru îmbunătăţirea continuă a condiţiilor de siguranţă existenţială a populaţiei, pentru asigurarea unor condiţii din ce în ce mai bune elementelor de confort pentru toţi locuitorii.
Reprezentanţii PER reamintesc faptul că în conformitate cu prevederile din Ordonanţa de Urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului şi din Legea organică nr. 265/2006 privind "protecţia mediului" (ambele cu modificările şi completările ulterioare), se precizează la Capitolul XII: "Protecţia aşezărilor umane", respectiv la art. 70, lit. "b": "Pentru asigurarea unui mediu de viaţă sănătos, autorităţile administraţiei publice locale (...) au următoarele obligaţii: să prevadă, la elaborarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului, măsuri de menţinere şi ameliorare a fondului peisagistic natural şi antropic al fiecărei zone şi localităţi, condiţii de refacere peisagistică şi ecologică a zonelor deteriorate, măsuri de protecţie sanitară a captărilor de apă potabilă şi lucrări de apărare împotriva inundaţiilor".
Totodată, PER cere mobilizarea riguroasă a Guvernului în cazul necesităţii aplicarii prevederilor art. 75, litera "y" din Legea nr. 265/2006, referitor la "propunerea, în situaţii speciale şi declararea prin hotărâre a Guvernului de zone de risc înalt (...) de deteriorarea a mediului în anumite regiuni ale ţării şi elaborarea, împreună cu alte autorităţi publice centrale şi locale, de programe speciale pentru înlăturarea riscului survenit în aceste zone", concomitent cu acordarea statutului de sinistrat populaţiei afectate
Potrivit sursei citate, în vederea asigurării privind aplicarea acestor cerinţe legale, "specialiştii din cadrul Partidului Ecologist Român au solicitat din ianuarie, în scris, unui numar considerabil de primării din ţară, prin intermediul liderilor judeţeni ai PER, documente din care să rezulte preocupari reale privind eliminarea riscurilor generate de producerea fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, privitor la protecţia terenurilor, a siguranţei existenţiale a populaţiei".
În acest sens, PER solicită din nou, autorităţilor locale, judeţene şi centrale elaborarea unui plan de acţiune privind posibile cazuri de ajutorare a sinistraţilor, realizarea unor diguri ori pregătirea pentru transportarea în locuri sigure a bătrânilor şi/sau a familiilor aflate în situaţii dificile. Autorităţile locale si centrale, în frunte cu Guvernul României au deci, obligaţia legală de a asigura protecţia românilor, mai ales în astfel de cazuri.