Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare pe primul loc în topul ţărilor percepute ca fiind cele mai corupte. Ţara noastră împarte locul "fruntaş" cu Ungaria şi Bulgaria, care au acelaşi scor privind percepţia asupra corupţiei, se arată în raportul privind indexul percepţiei corupţiei pentru anul 2020 realizat de Transparency International. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă "foarte corupt", iar 100 "deloc corupt".
Percepţia asupra corupţiei din sistemul public şi mediul de afaceri din România rămâne neschimbată comparativ cu 2019, la fel şi în cazul Ungariei, în timp ce Bulgaria are un punct în plus faţă de anul anterior. De altfel, ţara noastră înregistrează acelaşi scor ca în anul 2012, ceea ce arată că măsurile luate în aproape 10 ani nu au fost constante şi nu au reuşit să schimbe percepţia pe care experţi independenţi şi din mediul de afaceri o au cu privire la corupţia din România, se arată în documentul citat.
În perioada în care Laura Codruţa Kovesi a fost procuror general, ţara noastră era percepută ca fiind mai puţin coruptă decât în prezent, având scoruri de până la 48 din 100.
Printre cauzele care ne menţin pe acest neonorant loc în Uniunea Europeană, raportul întocmit de Transparency International menţionează "lipsa de transparenţă în achiziţiile publice, subfinanţarea sistemului medical ş lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative, care s-au accentuat în contextul pandemiei Covid-19. Raportul Curţii de Conturi privind achiziţiile derulate pentru combaterea pandemiei au arătat grave deficienţe atât în administraţia locală cât şi cea centrală".
"Practicile corupte din companii, care la nivel declarativ îşi asumă politici de integritate, au fost de natură a afecta credibilitatea mediului de afaceri, iar campaniile de cosmetizare a imaginii au avut ca efect reducerea vigilenţei publice. Societatea românească şi-a pierdut semnificativ aplombul în a sancţiona corupţia şi lipsa de integritate ca flagel general şi s-a manifestat mai degrabă secvenţial", mai scrie în documentul citat.
Transparency International susţine că fenomenul corupţiei persistente slăbeşte sistemul de sănătate şi contribuie la regresul democraţiei, pe fondul pandemiei de Covid-19.
Din analiza indexului de percepţie a corupţiei pentru anul trecut reiese că ambele guvernări Orban nu au făcut prea multe pentru a înteţi lupta anticorupţie, deşi PNL susţine că aceasta reprezintă o priorittate pentru membrii formaţiunii politice, inclusiv pentru membrii Cabinetului.
• Pacte de integritate în achiziţiile publice şi digitalizarea proceselor administrative - soluţii pentru reducerea corupţiei
Printre soluţiile Transparency International Romania pentru remedierea situaţiei se numără:
- promovarea pactelor de integritate în derularea achiziţiilor publice, mecanisme independente de monitorizare în timp real a proiectelor majore de lucrări publice şi nu numai
- digitalizarea proceselor administrative, prin înfiinţarea Registrului Naţional de Conformitate, care va putea îmbunătăţi transparenţa administrativă şi responsabilitatea, contribuind la reducerea vulnerabilităţilor la corupţie în administraţia publică
- transpunerea în legislaţia naţională a Directivei UE privind avertizarea în interes public la standarde înalte de conformitate
- acordarea de sprijin instituţiilor cu rol anti-corupţie, în vederea creşterii capacităţii operaţionale şi a eficacităţii acestora, inclusiv prin conservarea şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare
- asigurarea cu resurse, în condiţii de independenţă, a actorilor din sectorul neguvernamental şi implicarea activă în monitorizarea activităţii sectorului public, precum şi al operaţiunilor marilor actori economici, naţionali şi internaţionali
- dezvoltarea sistematică a culturii de acceptare a criticii constructive şi de răspuns la feedback
- iniţierea unor mecanisme de ranking şi rating în diferite sectoare pentru a sprijini ieşirea din blocajul de 40 de puncte în care România se află de peste 10 ani.
Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei.
Ţările europene care sunt percepute ca fiind cel mai puţin corupte sunt Danemarca (88 de puncte), Finlanda, Suedia şi Elveţia, cu câte 85 de puncte şi Norvegia (84 de puncte).
Scorul mediu privind percepţia corupţiei în cele 31 de ţări cuprinse în raport (membre UE şi nemembre UE din vestul Europei) este de 66 de puncte.
--------------------
La nivel global, România se situează, cu cele 44 de puncte, pe locul 69 din 180 de ţări pentru care a fost calculat indicele de percepţie a corupţiei, fiind considerată mai coruptă decât Malaezia (51 de puncte), Namibia (51 de puncte), Arabia Saudită (53 de puncte), Cuba (47 de puncte), Muntenegru (45 de puncte) şi Senegal (45 de puncte).
1. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 29.01.2021, 07:26)
Sondajele acestea sunt realizate pe după gard ,coruptie există pe tot globul dar cetătenii ungariei cu mai multi copii sunt ajutati cu sume destule de frumoase ,nerambursabile cu cea ce noi nu putem să ne lăudăm deci un guvern dacă nu dansează cum fluierăm noi u e atunci fabricăm niste sondaje dar acestea este oare realitatea?
1.1. Romania e fruntea. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 11:43)
La noi coruptia a cuprins anticoruptia, este endemica la nivelul statului. Avem coruptie locala si coruptie de import sprijita de marii cinstiti ai europei si nu numai... Institutiile statului sunt construite pe nepotism, trafic de influenta si coruptie, partidele la fel. Cine sa lupte in mod credibil pentru limitare?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 09:40)
Cum sa nu fie coruptie?
Cand e coruptie si in banci ce crediteaza supra evaluat doar ca sa incaseze bonusuri babane!
Astept bnrul sa faca odat lumina caci aunt zeci de rapoarte emise si de imf si bm si ibs cum ca afem din ce se declara pe foaie peste 25-30% din credite la LTV-uri exagerate..
Noi (Romania), Bulgaria si Cipru... caci Italia si Grecia au reusit sa mai coboare din toxicitati.
Si la noi abereaza guvernantii ca economia duduie sau il auzim pe domnul Mugurel in Ianuarie 2020 “Trebuie Mai mult Credit” (adica a se varsa mai mult credit in piata) dar care nu spune ca bancile sunt fortate sa iasa de pe curba de risc pentru a mentine randamente accelerate si speculative.
Nu ca asta e obiectivul bancii centrale.
Acum sunt mii de filiale bancare disparute, ce au impachetat oamenii pe o alta generatie la dobanzi reale neconcurentiale (neloiale si supra evaluate in raport cu piata europeana).
Dar la acest joc este partas si Guvernul corult si Banca centrale; de unde ambele beneficiaza de lichiditatea varsata lunat a creditantilor ce trebuie sa mentina ratele la axtivele toxice, ca abea in alti 7-10-15 ani sa se spele cu adevarat toxicitatea si activele sa intre real pe plus.
Asta e curba de risc pe care o alearga ifn-urile si bancile comerciale in piata, unde fac spreduri exagerate pe spinarea cetatenilor ce cad in plasa manipularii prin credit.
Astept si eu sa vad capete “taiate” si prin institutiile financiare ce a tot hamalit aceasta populatie cu biciurile “credit speculat”.
semnat comenturi “cretine”
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 09:48)
Cand angajații la stat sunt rude ale politicienilor nu are cum să nu fie corupție! Vezi cazuri: TVR,TAROM ,etc
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 11:19)
Coruptia Deutsche Bank depaseste coruptia din Romania, Bulgaria si Ungaria. Au luat la
amenzi de nu la mai stie nimeni numarul.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 12:35)
adevarat si asta!
Pacat ca tot poporul plateste prin taxe si comisioane!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2021, 17:44)
La ei nu se pune
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 17:20)
Coruptia este boala politicii si a administratiei. Culmea ca tot ei, politicienii sunt cei cărora li se da cuvantul sa vorbeasca despe coruptie. Costul coruptiei tot populatia il plateste si ar trebui sa existe o campanie permanenta care sa ii spuna romanului de rand NU MAI DA SPAGA PROSTULE, dar asta este valabil numai pentru coruptia mica legata de angajari, inscrierea copilului la scoala sau medicina de spital. Pentru a combate marea coruptie trebuie vointa politica si justitia sa isi faca treaba pe probe si pe textul legii, ca sa nu se compromita singura. Mi se pare pur si simplu aberant sa existe atatea achitari cu motivarea ca fapta nu exista.
6. Traficantii coruptiei
(mesaj trimis de dios în data de 29.01.2021, 18:48)
Mda, este adevarat ca nu suntem singurii corupti mondiali dar fiind la noi acasa "o vedem" !!!. Principalii vinovati si traficanti ai coruptiei sunt tocmai cei cuprinsi in titlu : politicienii din tot spectrul politic , liberali, pesedisti ... etc. aproape in totalitate clasa politica este "clocitoarea coruptiei in Romania, culmea ... indignarii a nu stiu cum naiba sa-i spun, tocmai pararea lor este postata de cine ... cum naiba sa existe un jurnalism echidistant in Romania care sa prezinte "adevarul", cand" jurnlaismul romanesc prezinta sfaturile si parerea tocmai a celor care creeaza /clocesc coruptia in Romania. "Auto-intitulati, decidentii politici fara de care nu se poate misca ni8mic in Romania, nu poate nimeni nici sa-si faca nevoile nici la wc", politicienii sunt cei mai corupti si mincinsoi romani, ei bine tocmai parerea ceoor mai coruopti romani (politicienii) sunt postati de jurnalisti cu parerile lor de ... corupti. Cum naiba sa prezinte un ziar ADEVARUL cu astfel personaje corupte si parerile lor "la fel" ?. Priviti atent cum arata Romania si ..,. cel putin institutiile statului roman "contaminate politic nociv cu sefi numiti `politic, adevarate nulitati, pline de coruptie transferata din mediul politic.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.01.2021, 21:08)
exemple sunt destule: la apa, drumuri si poduri, electricitarte, finante (cec), trezorerii, taxe si impozite, la sociale, educatie (invatamant), militie, aparare, jurnalism... etc.
Cu cat creste raportul de cheltuiala a aparatului de conducere a unei tari in raport cu GDPul cu atat aparatul de conducere devine tot mai apasator in economie.
Cand echilibru intre piata reala - financiara si gov se rupe ... nu ramane decat o singura directie:
Cresterea in exponentialitate a aparatului pana la urmatorul reset economic si ideologic!
semnat comenturi “cretine”
7. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 30.01.2021, 09:07)
curiozitati fara raspuns:
cata mita si-au luat apostolii pandemiei in Romania pentru a promova Maaaaaaaaarea Paaaandemie ?
cateva date interesante:
1919: contextul finalului gripei spaniole:
populatie globala 1 miliard 860 milioane oameni pe glob
decedati de gripa spaniola: 50 milioane
raport procentual: ... undeva la 3, 5 %
2021: contextul caterincii covid-19 (motiv "cortina" pentru "The Great Reset" - un proiect hiper-comunist si neo-marxist condus de Soros, Schwab si Gates pentru DEMOLAREA economiei lumii si reconstruirea ei intr-un format carbon-free , unde oamenii simpli sa nu se mai poata revolta totul fiindu-le controlat: viata, jobul, banii, libertatea de miscare, de expresie si decizie - mentionez din viitor ca acet proiect nu a reusit dar a condus la ascensiunea fulminanta a Chinei in primul rand si a Rusiei in plan secundar datorita faptului ca Lumea Libera si-a dat economic cu stangul in dreptul cu acest The Great Reset).
asadar cifre din 2021:
populatia Globului: 7 miliarde 841 milioane (valoare rotunjita).
decedati de covid (cei declarati oficial la nivel Global !): .... 2 milioane. :)
raport procentual : ... (sunteti pregatiti ? ) ... 0.000255 %
Pretul minciunii covid-19 manipulate media?
1. pierderea libertatilor individuale si de grup
2. explozia stabilitatii si indatorarii bugetelor de stat in toata lumea
3. drame individuale incomensurabile
4. etc...etc...etc...
Si in primul rand cea mai mare pierdere care se va exprima in viitor:
ingenuncherea Lumii Libere in fata Lumii Tiranice a dictatorilor !
Orice reprezentant al speciei umane cand se afla fata in fata cu Soros, Schwab sau Gates ar trebui sa isi foloseasca orice resursa disponibila pentru a-i elimina!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 30.01.2021, 09:15)
Si Romania Ungaria si Bulgaria nu sunt cele mai corupte!
Asta e ceea ce oficial media europeana promoveaza.
Sa discutam de mita masiva la nivel inalt manipulata intre companii germane si state teroriste (ex. Rusia-Siemens dar sunt mai multe exemple... un altul Deutsche Bank - Trump .... mai vreti ?)
Dar ce parere aveti de faptul ca Maaaaaaaaaaaarele ING (da, chiar ala din Olanda - banca mama) SPALA INTENSIV BANI PENTRU IRAN ??? (s-au dus naibii politicile anti-spalare de bani si cele de prevenire a finantarii terorismului)
Sa va mai zic?
Romania e direct o virgina candida si proasta, fataindu-se printr-un lan inocent de maci infloriti vara ... in comparatie cu coruptia intensiva si profesionista la nivel inalt.
Germania sau Olanda cand isi iau supraveghere prin mecanismul MCV pentru coruptie structural integrata la nivel de stat ? Dar Austria? Sa intreb si cum sta treaba cu fluxurile masive de capital gri si negru din Luxemburg?
.... r-ati ai dracului de golani ! ... uite ati gasit de cine sa va luati ... de Romania, Bulgaria si Ungaria!
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 30.01.2021, 09:27)
faptul ca voci din UE pun in genunchi Romania Ungaria si Bulgaria la capitolul coruptie este exact mecanismul clasic de manipulare prin care agresorul induce victimei ideea ca e vinovata pentru orice din lumea asta tocmai pentru a o calca in picioare si pentru a o exploata mai tare.
vine ea ruperea zonei euro a UE si disparitia monedei euro... vorbim atunci! :)
pana atunci.... doresc monedei euro o apreciere cat mai a naibii si cat mai vijelioasa - UE are o economie bazata pe export (cu pivotul central exportator in Germania) ...o moneda apreciata agresiv franeaza exporturile.
Urmaresc cu interes si atentie prima tinta multianuala eur-usd : 1.68 ... ultima tinta e 1.89 eur-usd (probabil de atins pana in 2029).
Romania VA FI LIBERA!
7.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2021, 10:05)
Aia cu Sorosh, Schwab si Gates e politica....
1. Sunt Triliardari ce nu detin efectiv Afacerile si companiile!
2. Gates nu detine efectiv nimic!!!
Tot bancile, statele si investitorii ii detin Efectiv Valoarile / Bunurile / Activele!!!
Abilitatea de a Controla te face bogat, nu abilitatea de a Detine!
Spalarea asta pe creier din partea guvernelor (indatorate) impotriva averilor altora este veche, ciclica, in istorie de cand lumea.
1660, 1718, 1770, 1820, 1870, 1910, 1945... revolutii si furtul averilor in functie de ciclurile lungi a fiecarei natii si reseturile ideologice - economice - monetare... furtul si despropritarirea se repeta.
Se fura si se despropritareste si prin alungare si razboaie; si prin urcare la conducerea tarii a altei forme ideologice, etc.
Nu oamenii bogati aduc raul pe pamant!
A creea bogatie nu tine cunt de politicile monetare si ideologice (chiar dac vor exista legi ce favorizeaza).
Asa cu si in antichitatr au existat oameni extremi de bogati si oameni extremi de saraci!
Mecanismul ce curgere si circulare a valorilor in piata au o traiectorie ciclica constanta.
Asa cum natura are ciclitatea ei asa si comportamentul uman al ponderei populatiei are co ciclitate ce va imbogatii si indatora simultan alte cadrane economice!
NU are treaba Gates pentru nefericirea sau datoria unei tari / natii!
Omul acesta nu Detine efectiv nimic ci doar Controleaza un sistem ce culege si da valoare in piata.
semnat comenturi “cretine”
7.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.2)
(mesaj trimis de doica în data de 30.01.2021, 10:13)
Ziaristii astia ...!Mai deunazi un ,,ziarist tot hamaia ca in Romania sunt cei mai multi betivi ca suntem un popor de betivi ,dar ultimele statistici arata ca de fapt cei mai betivi sunt chiar vesticii Despre ei spune ca sunt ,,bautori , betivi sunt doar romanii Asa ca ce sa te mai miri cand de fapt chiar noi ne facem reclama proasta
7.5. politicieni romanocentrici ! (răspuns la opinia nr. 7.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 30.01.2021, 11:22)
de foarte mult timp (peste 20 de ani) am observat o presiune continua in media romaneasca in directia prezentarii romanilor ca rai, hoti, agresivi, necivilizati, etc... si oricum ar fi inferiori oricarui alt popor si mai ales inferior atat rusilor cat si vesticilor si mai ales americanilor.
de foarte devreme am inteles ca tinta e imaginea romanilor despre ei insisi.
cand vrei sa demolezi un popor il convingi ca e rau, ca nu e drept, ca nu ar trebui sa existe pe fata pamantului.
Romania de 20 poate 30 de ani e in colimatorul unor actiuni de distrugere - cum naiba de Romania s-a situat pe locul 2 IN LUME ca sursa de oameni (emigrare) dupa SIria ?????? Si in Siria e razboi civil si (mai nou) razboi in toata regula!
Romania e de zeci de ani tinta unui soft war psyops combinat cu elemente de razboi economic.
Si nimeni nu se prinde in plm. Toti asa-zisii conducatori merg ca orbii inainte si asculta de ucigasii din afara tarii care le zic : fa asta, fa aia... si tampitii de la conducere chiar ii asculta ca si cum strainul ne-ar vrea un bine mai mare decat ne vrem noi noua!
CAT DE JOS TREBUIE SA AJUNGEM CA SA SCHIMBAM CLASA POLITICA CU UNA REALA , REZISTENTA LA CORUPTIE SI LA NELEGIUIRI ?!?!? O clasa politica reala , romanocentrica (uite ca am inventat un cuvant nou!) !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2021, 16:15)
Rezistenți ce spun? Sau gata, s-a terminat nu-i mai interesează?
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2021, 17:48)
Acum cheltuie banii sau spaga primita de la pnl si usr,asa ca o opinie politica celor care au pus botu la propaganda rezistentilor
8.2. fara neobolsevici ca mor (de ras) (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 31.01.2021, 23:59)
tabara cu #rezist scade, tabara cu "#toti politicienii sunt la fel, sa le facem felul" creste.
daca te gandeai ca PSD sau Pro Romania cresc... nu , nu e cazul. Alea sunt prajite de mult timp.
ne indreptam catre constituirea unei forte care sa aduca o schimbare integrala a clasei politice romane.
p.s. nu, nu e vorba de AUR :)
o sa fie o miscare sociala reala, nu glume de laborator psyops SRI-ist.
p.p.s. Eu , fiind un ex-Rezist, tin sa iti atrag atentia ca se spune RezistentiI ! doi de i ! ;) Te-am pupat, va ca esti #Rezist la cultura!