Percheziţii DNA la Transelectrica şi la firma Smart

I.D.
Anticorupţie / 19 noiembrie 2015

Percheziţii DNA la Transelectrica şi la firma Smart

Actualizare 15:51 Control Judiciar pentru administratorul unei societăţi comerciale şi un director din cadrul Societăţii SMART

Petrache Liviu, director al Direcţiei de Mentenanţă şi Dezvoltare din cadrul Societăţii pentru Servicii de Mentenanţă a Reţelei Electrice de Transport (SMART) şi Merfu Marius, administrator al unei societăţi comerciale, au fost puşi sub control judiciar de către procurorii DNA, informează un comunicat de presă.

În ordonanţa pregătită de procurorii DNA se precizează că, în primăvara anului 2015, inculpatul Petrache Liviu, în calitate de director al Direcţiei Mentenanţă şi Dezvoltare a S.C. SMART S.A., a pretins şi primit pentru sine şi pentru alţii, de la inculpatul Merfu Marius, 4 telefoane mobile, în valoare totală de circa 16.000 lei, în schimbul intervenţiilor sale la nivelul decidenţilor din cadrul Sucursalei Constanţa a societăţii de stat S.C. SMART SA.

Concret, inculpatul Petrache Liviu a depus diligenţele necesare pentru a determina persoanele respective să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, astfel încât să fie aprobată achitarea în avans a unei facturi emisă de societatea inculpatului Merfu Marius, potrivit comunicatului DNA.

Ca urmare a înţelegerii dintre cei doi, omul de afaceri i-a remis, printr-un intermediar, inculpatului Petrache Liviu un colet ce conţinea 4 telefoane mobile marca "Samsung Galaxy S6 edge", se arată în comunicatul DNA.

(I.D.)

---------

Procurorii DNA fac 16 percheziţii, joi, în Bucureşti şi Craiova, la Transelectrica şi la societatea Smart, filială a companiei care asigură mentenanţa reţelei electrice de transport, fiind vizate fapte de corupţie, ne-au confirmat surse judiciare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează fapte de corupţie şi infracţiuni asimilate acestora, care ar fi fost comise în perioada 2011 - 2015, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În această cauză, anchetatorii fac 16 percheziţii în Bucureşti şi Craiova, dintre care patru la sediile unor sucursale ale unor societăţi cu capital de stat şi la un sediu central, iar restul la sediile unor firme şi la locuinţele mai multor persoane, a precizat DNA.

Surse judiciare au declarat că au loc percheziţii la Transelectrica, la sediul central din Bucureşti şi filiala din Craiova, precum şi la sediul central şi sucursala din Craiova a societăţii Smart, filială a companiei care asigură mentenanţa reţelei electrice de transport.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii.

În vară, ziarul Bursa a anunţat că procurorii anticorupţie s-au apucat să cerceteze sesizările primite privind mai multe nereguli care au avut loc la Transelectrica, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a început, de ceva vreme, să solicite date despre contractele unde Curtea de Conturi a găsit cheltuieli nejustificate în perioada 2011-2012, susţin sursele noastre.

Ziarul BURSA a relatat în exclusivitate, în noiembrie 2013, că inspectorii Curţii de Conturi au descoperit la Transelectrica SA cheltuieli nejustificate de aproape 20 milioane de lei, după ce au cercetat activitatea transportatorului naţional de electricitate în perioada 2011 - 2012. În perioada controlată de Curtea de Conturi, societatea a fost condusă de Stelian Gal, Horia Hăhăianu, Octavian Lohan (director general interimar), Marius Mateescu (director general interimar) şi Andrei Benghea Mălăieş (raportul cuprinde doar primele două luni ale mandatului domniei sale, care şi-a început activitatea în 24 octombrie 2012).

Transelectrica a mai fost, atunci, acuzată că a efectuat plăţi nedatorate de 3.541.000 lei, reprezentând taxă pentru servicii prestate în clădirea închiriată din Bucureşti, majorată în alte condiţii decât cele stabilite în contract. Alte plăţi nedatorate au fost făcute de Transelectrica pentru servicii de defrişare, lucrări de vopsitorie la stâlpi şi defrişare manuală a suprafeţelor.

În opinia Curţii de Conturi, compania nu a recuperat cheltuieli de 29.941.000 lei, efectuate în contul unor agenţi economici care au realizat dezechilibre în Sistemul Energetic Naţional, datorită schimburilor internaţionale neplanificate de energie, nu a urmărit recuperarea unor creanţe şi nu a constituit garanţii financiare în cazul unor societăţi care au derulat operaţiuni pe piaţa de energie şi de la care creanţele nerecuperate însumează 80.145.000 lei, iar societăţile în cauză se află în procedură de insolvenţă.

Despre SMART SA - filială a Transelectrica, Curtea a spus că a realizat plăţi nedatorate, în sumă totală de 949.000 lei, pentru lucrări de intervenţii la liniile electrice aeriene (LEA), prin acceptarea în mod nelegal la plată a decontării cheltuielilor indirecte (30%) şi a cotei de profit (5%) pentru materiale în valoare totală de 2.601 mii lei, puse la dispoziţia executantului lucrării, se mai arată în raportul Curţii de Conturi pe 2012. Compania a efectuat plăţi nedatorate de 428.000 lei pentru lucrări de vopsitorie stâlpi (curăţare cu peria de sârmă şi raşchetarea straturilor vechi de vopsea exfoliată sau rugină, ştergerea de praf şi degresarea, vopsirea (un strat) cu pensula pe o suprafaţă de 12.870 mp, pentru care nu au fost eliberate autorizaţii de lucru, linia fiind sub tensiune), dar şi pentru achiziţia de bunuri şi servicii la preţuri supraevaluate faţă de preţul pieţei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand incepe curatenia si la Fondul Proprietatea. Evaziune fiscala, gestiune frauduloasa, devalizare, coruptie sunt cateva dintre faptele penale foarte usor de probat ale pretinsilor admisinstratori ai fondului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb