Performanţă notabilă la Fondul Român de Contragarantare în derularea Programului IMM PLUS: 1 miliard de lei garanţii de stat acordate în 2024 IMM-urilor prin componentele CONSTRUCT PLUS şi INNOVATION PLUS
Fondul Român de Contragarantare (FRC) a încheiat cu rezultate deosebite programul IMM PLUS la data de 30.06.2024, schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană menită să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii şi pe cele cu capitalizare de piaţă medie pentru a face faţă provocărilor generate de succedarea crizelor în ultimii 5 ani, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Din structura aceastei scheme aprobată în 2024 de Comisia Europeană, FRC a derulat două componente: CONSTRUCT PLUS şi INNOVATION PLUS şi a acordat garanţii în numele şi contul statului român în valoare de 1 miliard de lei pentru companii inovative şi celor care activează în sectorul construcţiilor, proiectării şi arhitecturii.
Potrivit comunicatului, echipa FRC s-a mobilizat exemplar în toată perioada de sprijin în contextul crizelor succesive, a analizat toate solicitările din pipe-line în limita plafonului de garantare alocat celor băncilor partenere şi a reuşit ca, în condiţiile unei capacităţi administrative reduse, asumate proactiv în condiţiile Legii nr. 296/26.10.2023, să maximizeze gradul de utilizare a plafoanelor încredinţate de Ministerul Finanţelor. Fondul Român de Contragarantare şi-a adus contribuţia în mod exemplar în susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în perioada post-COVID-19 şi în sprijinirea acestora pentru a contracara efectele războiului din Ucraina. Prin programele IMM INVEST (2022), IMM INVEST PLUS (2023), respectiv IMM PLUS (2024), FRC a contribuit semnificativ la redresarea şi rezilienţa economică, generând stabilitate pentru sectorul IMM-urilor, coloana vertebrală a economiei româneşti.
Prin maximizarea gradului de utilizare a plafoanelor alocate prin Programul IMM PLUS, cu componentele sale CONSTRUCT PLUS şi INNOVATION PLUS, FRC a atins un nivel de performanţă cumulat de 2,35 miliarde lei garanţii acordate în perioada 2022-2024 care au susţinut un volum de finanţare de aproximativ 2,6 miliarde lei, esenţial pentru revitalizarea activităţilor economice şi pentru asigurarea capitalului necesar pentru relansarea proiectelor de investiţii şi dezvoltare.
Sprijinirea IMM-urilor pentru a contracara efectele războiului din Ucraina.
Efectele economice ale războiului din Ucraina au pus presiune suplimentară asupra IMM-urilor din România, afectând lanţurile de aprovizionare şi pieţele de desfacere. În acest context, FRC a intervenit prompt şi în anul 2024 implementând în mod eficient mandatul încredinţat de Ministerul Finanţelor prin acordarea de garanţii de stat care au permis IMM-urilor să acceseze credite necesare pentru continuarea activităţilor şi adaptarea la noile condiţii economice, se menţionează în comunicat.
Impactul programului IMM PLUS (2024) din perspectiva contribuţiei FRC
Garanţii acordate de FRC în numele şi contul statului: aproximativ 1.000.000.000 lei
Volum finanţări bancare susţinute: aproximativ 1.100.000.000 lei
Număr beneficiari eligibili: peste 550
Profesionalismul echipei FRC
Echipa FRC s-a mobilizat exemplar, a analizat toate solicitările încărcate în aplicaţia informatică şi a alocat resursele necesare pentru a răspunde prompt solicitărilor finanţatorilor-bănci partenere care cunosc nevoile clienţilor din sectorul IMM, prin implementarea unui management eficient al competenţelor de analiză specifică şi al resurselor materiale/financiare existente. Această mobilizare a demonstrat un angajament puternic faţă de susţinerea sectorului IMM şi faţă de obiectivele de redresare economică. Prin aceste eforturi, FRC a contribuit semnificativ la stabilitatea economică şi la creşterea competitivităţii IMM-urilor, facilitând accesul acestora la finanţare şi asigurând condiţiile necesare pentru dezvoltarea şi adaptarea lor în contextul post-COVID-19 şi al războiului din Ucraina.