Pericol mai mare decât încălzirea globală: rezistenţa la antibiotice

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 3 septembrie 2019

Pericol mai mare decât încălzirea globală: rezistenţa la antibiotice

Lumea este pândită de pericole majore mai puţin expuse "luminii reflectoarelor". Autorităţile sanitare din Marea Britanie au lansat un avertisment susţinând că rezistenţa la antibiotice, fenomen în plină expansiune, devine mai periculos pentru omenire decât încălzirea globală!

În timp, bacteriile periculoase au devenit din ce în ce mai rezistente la antibiotice, acest lucru având loc pe fondul consumului tot mai crescut de astfel de medicamente, cu 65% în ultimii 20 de ani. Potrivit studiilor, 10 milioane de oameni vor muri în fiecare an dacă nu se găseşte o rezolvare a problemei rezistenţei la antibiotice, astfel încât se va vorbi de mai multe victime decât fac la ora actuală diabetul sau cancerul. O mare problemă o reprezintă produsele alimentare, care conţin substanţe antibiotice.

Numărul microorganismelor rezis­tente la antibiotice a crescut în ultimul deceniu ca urmare a prescrierii neadecvate de antibiotice, potrivit specialistului Marte Hernandez, membru fondator al Asociaţiei Mexicane de Boli Infecţioase. Deşi nu există o statis­tică privind numărul bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice - de exemplu pneumococul -, această situaţie a devenit o problemă îngrijorătoare la nivel global, a explicat expertul mexican. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se referă la mortalitatea provocată de infecţiile bacteriene care nu răspund la tratamentele disponibile şi care ar putea creşte de zece ori până în 2050. Unele bacterii ce provoacă boli ca gonoreea sau salmonela au fost deja incluse de OMS pe lista priorităţilor imediate pentru a găsi antibiotice mai puternice, în urma dezvoltării unei rezistenţe mai mari a acestor bacterii. Marte Hernandez a explicat că, atunci când bacteriile pătrund în sistemul digestiv uman, ele dezvoltă o rezistenţă mai mare la antibiotice. Ideal ar fi, potrivit lui, ca persoanele să se prezinte la medic şi să nu recurgă la automedicaţie atunci când există simptome ale unei infecţii bacteriene. De multe ori, persoanele vin la medic când prezintă febră iar boala deja s-a complicat, recomandarea fiind aceea de a recurge la medic încă din faza incipientă. În ultimul timp, a devenit deja un obicei ca părinţii să facă presiuni asupra medicilor de familie pentru a le prescrie antibiotice copiilor lor, fără a îi mai duce pe aceştia din urmă la consultaţii. Este o practică greşită care ar putea avea drept consecinţă prescrierea unui tratament care să complice boala, iar recuperarea să devină şi mai costisitoare.

Pe de altă parte, pescăruşii argintii australieni sunt purtători ai unor "superbacterii" rezistente la antibiotice care ar putea provoca în cele din urma infecţii grave la om. Publicarea acestui studiu realizat de o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Murdoch din Perth (Australia) are loc în momentul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a tras un semnal de alarmă în legătură cu bacteriile pe care medicamentele moderne nu le mai pot distruge. Circa 20% dintre pescăruşii argintii australieni ar fi infectaţi cu bacterii ultra-rezistente, precum E Coli, potrivit studiului publicat în această săptămână în Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Cercetătorii cred că păsările au fost infectate prin contactul cu excrementele umane, probabil prin apele reziduale sau scutecele pentru copii din gunoaie. "Ceea ce am descoperit, şi nu ne-am fi aşteptat să descoperim, sunt aceste niveluri ridicate de E Coli rezistente la antibiotice, este foarte neobişnuit", a declarat Mark O'Dea de la Universitatea Murdoch, care a mai adăugat: "Multe dintre aceste bacterii se găsesc în organismul oamenilor, pescăruşii au fost contaminaţi într-un fel sau altul de către oameni, nu sunt bacterii care se găsesc în mod direct la pescăruşi". Bacteriile E Coli pot provoca infecţii urinare, meningită sau septicemii. OMS a avertizat că lumea se va confrunta cu lipsa unor antibiotice eficiente, iar anul trecut, agenţia specializată a ONU a cerut statelor şi marilor companii farmaceutice să creeze o nouă generaţie de medicamente capabile să lupte împotriva acestor superbacterii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb