Permiteţi să raportez Băncii Naţionale o încălcare flagrantă a legii!

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 aprilie

Permiteţi să raportez Băncii Naţionale o încălcare flagrantă a legii!
Călin Rechea

În ultima vreme mai intru pe site-ul Băncii Naţionale a României doar pentru a citi justificările hilare referitoare la deciziile de politică monetară.

După ultima şedinţă de politică monetară am cedat "ispitei" şi am verificat şi celelalte "informaţii" de pe pagina principală. Printre acestea se afla o reprezentare schematică a unui fluier de arbitru, suprapusă fotografiei sediului central al BNR.

Ilustraţia fluierului sugerează o reacţie isterică în faţa încălcării legii. "Dacă ai cunoştinţă de o încălcare a legii, vocea ta contează!", este mesajul transmis de banca centrală a României, unde se mai subliniază că "Banca Naţională a României susţine transparenţa şi integritatea".

Nu ştiu cum trebuie scrisă o notă informativă după standardele promovate de "Manole", aşa că voi încerca să fiu direct.

În calitate de "cetăţean turmentat" preocupat de ghicirea celor mai bune metode de subminare a economiei naţionale, în linie cu măsurile adoptate de Guvern şi Banca Naţională, apelul BNR mi-a trezit un puternic sentiment patriotic, de parcă o trompetă a "sculat" spiritul Conului Leonida în faţa noii reacţiuni.

O Efimiţă nevricoasă ar fi profund mişcată de o asemenea revelaţie. Dar cine este "becherul" care încalcă legile ţărişoarei noastre?

Cum cine? Chiar Banca Naţională, şi nu orice fel de lege, ci chiar statutul său de funcţionare.

După ce a "supervizat" cu succes hiperinflaţia din anii "90, BNR a adoptat strategia de ţintire a inflaţiei în august 2005, la un an de la publicarea Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2005.

În Articolul 2(1) se subliniază că "Obiectivul fundamental al Băncii Naţionale a României este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor".

În lege nu este definită stabilitatea preţurilor şi nici consecinţele care ar trebui să decurgă din nerespectarea obiectivului fundamental.

Dar dacă se spune stabilitate, de ce ar mai fi nevoie de o definiţie? Din simplul motiv că oficialii BNR definesc stabilitatea după bunul plac, în conformitate cu "moda" momentului, care acum spune că stabilitatea preţurilor este asigurată de o rată anuală "optimă" a inflaţiei de 2%.

Sunt necesare doar cunoştinţe elementare de matematică pentru a observa că o inflaţie de 2% nu reprezintă deloc stabilitate, ci o creştere exponenţială a preţurilor, care "asigură" dublarea lor în circa 35 de ani.

Stabilitatea preţurilor este evaluată după rata inflaţiei raportată de Institutul Naţional de Statistică, care încă mai are mult de mers până la atingerea standardelor de raportare din UE.

Ce arată datele de la INS? Că indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut de aproape două ori şi jumătate din iunie 2005 până în februarie 2024, pe fondul unei rate lunare medii de circa 0,4% (vezi graficul 1).

Permiteţi să raportez Băncii Naţionale o încălcare flagrantă a legii!

Dacă aşa arată stabilitatea preţurilor, oare cum arată "instabilitatea" lor?

În aceste condiţii, puterea de cumpărare a leului nou, "întărit" prin tăierea a patru zerouri de la leul vechi, a scăzut cu aproape 58% şi arată că angajaţii BNR, în frunte cu guvernatorul Isărescu, îşi iau salariile degeaba.

Dar salariile nemeritate nu reprezintă problema principală, ci încălcarea flagrantă a legii, care este tolerată de toate instituţiile statului, probabil pe fondul unei incompetenţe economice generalizate, aşa cum cere fişa postului.

Tot datele oficiale arată că BNR şi-a atins ţinta de inflaţie, inclusiv prin luarea în considerare a intervalului de variaţie de un punct procentual, doar din întâmplare (vezi graficul 2).

Permiteţi să raportez Băncii Naţionale o încălcare flagrantă a legii!

De aproape trei ani, din luna mai 2021, rata oficială a inflaţiei a depăşit şi limita superioară a intervalului ţintă, de 3,5%.

Unde este competenţa, unde este responsabilitatea pentru această povară impusă cetăţenilor României, a căror putere de cumpărare se evaporă sub "atenta" supraveghere a celor care ar trebui să o apere?

Inclusiv independenţa instituţiei este justificată prin stabilitatea preţurilor. "Independenţa băncilor centrale nu este un scop în sine, ci reprezintă un instrument esenţial pentru atingerea unui obiectiv clar definit - menţinerea stabilităţii preţurilor", se arată pe site-ul BNR.

Dar dacă stabilitatea nu este asigurată şi menţinută, cum mai este justificată independenţa şi privilegiile exorbitante acordate unor "slujbaşi" ai statului care nu îşi asumă nicio responsabilitate?

"Acest tip de independenţă este asigurat prin dotarea băncilor centrale cu mijloacele şi instrumentele necesare pentru îndeplinirea acestui obiectiv în mod independent de orice altă autoritate", se mai subliniază pe site-ul băncii centrale.

Adică BNR este "dotată" cu instrumentele necesare pentru asigurarea stabilităţii preţurilor? Dacă răspunsul este afirmativ, cum se explică lipsa de acţiune în faţa creşterii preţurilor din ultimii ani?

Să fie vorba despre intrarea BNR în capcana dominanţei fiscale, o situaţie economică caracterizată prin datorii ale statului şi deficite bugetare aşa de mari încât nu mai permit funcţionarea politicii monetare?

Nimeni nu a forţat intrarea instituţiei monetare a statului român în acea capcană. A fost o alegere conştientă, care arată că toată retorica independenţei băncii centrale este doar o vorbă goală, dar o armă deosebit de puternică împotriva oricărei critici.

În aceste condiţii, nu contează câte încălcări ale legii sunt observate, deoarece, oricum, vocea ta nu contează. Este mult mai bună naivitatea, care să ne asigure încrederea nestrămutată în transparenţa şi integritatea Băncii Naţionale a României.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. trebuia pus graficul pe ro din anii 70 sa ala din ani 1915… dau 1900… cu inflatia compusa… sau deflatia…

    dupa fiecare ciclu de inflatie a urmat stagflatie sau deflatie… si dupa fiecare ciclu de deflatie a urmat inflatie sau hiperinflatie… 

    in 90 aveai stocuri imo livrate si goale… in 80-89 aveai datorii cetateni interne la 90% din pib… capitalisti iar etc datorii tavan din pib… afaceri de stat iar etc datorii tavan din pib… toate in timp ce fata de extern datorii acchitate…. din 89 dupa revolutie pibul cade (productivitatea cadea din spate cu cv ani)….unde jubileul de datorii (hiperinflatia in deflatia pibului cu anii) a spalat din toxicitati si a pus iar datoriile cetatenilor la minime… plus reimproprietarire…(ciclul lung de improprietariri si desproprietariri)… asta a permis detinerea de betoane si detinerea de lipsuri… detinerea de lipsuri a necesitat noi credite ce a spalat 90-80 din NPLurile de in piata (credite neperformante) in tip ce in anii 90 aveam 80 plus minus % din pib consum… pentru ca copii livrati plus tineri plus prabusire participani in munca de la 9 mil la 5-4 mil abrupt… 

    Ce cauzeaza inflatia si deflatia?! trecand peste tehnici si analize fiscale…. 

    Fiecare Generatie de Nascuti ce cresc si pun amprenta in economie creeaza noua inflatie in raport cu bunurile si stocurile livrate sau cautate ca nevoi imediate de consum si utilitate… daca nu ai stocuri la livrare imediata cad loveste noua cerere… se produce inflatie in unele cadrane… si daca ai stocuri pregatite pentru noua cerere in alte cadrane se poate produce inflatie… mai ales in cadranul creditatii de intrat in case… ce este responsabil de creearea masei monetare suplimentare…. fiecare expansiune si contractie e cauzat de comportamentul in ciclul imobiliar…iar comportamentul in ciclul imobiliar este cauzat de valul varstelir ce acceseaza credit la 27-30-35-40 ca medie… ceea ce anticipeaza si nasteri copii… ce pun o si mai mare inflatie ce lag…puzderia de copii si tineri produc inflatie pe moment- devalorizeaza masa monetara pt ca nu au contrapartida in munca…. si explozia de somaj poate provoca inflatie pentru ca isi consuma o parde din economisiri pe lipsa contrapartida productivitate… 

    Inflatia - CPIul declarat (compusa) atinge mereu maxime cu varfa NPLuri chiar daca in alte sectoare (imo sau ppi ca exemplu ori piata credit) se propaga deflatie de preturi… iar Slumpul Inflatiei CPIului se propaga mereu cand NPLurile din varf incep sa scada. aia e noua creditare bazata pe Productivitate mai mare decat Consumul… Aici nu prea vedem copii mici multi in piata… apar mereu semne cate 1 nascut razlet… sau cate o familie doua in scari de bloc… ce nu se ajung cu banii si cu copii.. tot aici incep noii tineri sa intre in case… tot din varf crash CPI banca centrala deschide noul Credit dar la o cadenta mai mica… ca sa absoarba muntele de NPLuri… 

    In Slumpul CPIului generatia tanara de 20-25 ani isi cauta de munca si incep sa formeze noi cupluri… cand generatia formeaza deja familii ei au terminat de platit ca pondere greseala parintilor de speculare din spate … prin munca tinerilor pe venituri reale mici si costuri elevate.. plus ca in acel moment si politica de taxare e asa de mare in cat recapitalizeaza bancile..pregatind bancile in fata pentru a credita urmatoarea generatie.. ce isi pune treptat amprenta in societate… 

    Cand in varful CPIului compus se da drumul iar la Credit ..inflatia cade in slump executarile in boom si noi creditr cresc usor.. odata deschis noul credit sesizam instant iar catapultarea Activelor in nominal yoy in moneda interna…activele pot creste in nominal si la o rata de descrestere a CPIului… se numeste Ajustat la “inflatie” chiar daca inflatia citeste negativ cpiul activele pot avea nominal mai sus sau slump nominal mai sus ca slumpul cpiului… si deci active scumpite in pret real… si deci pe balanta banci pot aparea active la o valuare reala mai sus yoy… de unde ele pot extrage nou credit si pot varsa la populatie nou credit… oferind iar avans nominal la active devenind activele iar scumpre in pret real (ajustat la inflatie)… bancile creditand constant spre accelerare… unde se intalnesc in fata cu mai multe incrucisari de comportamente si nevoi sociale…. nimita si “criza”… (o noua criza; nou tip de criza;… care pe un lant lung de ani observam ca nevoile reale se repeta peste nevoile de fons si stocuri sau bunuri livrate sau nu sacadat..intarziere..lag…inf ormatie eronata) 

    “copii/tinerii?? ? ca pondere provoaca inflatie consum ce dustrug puterea si economisirile batranilor… si ridica castigurile sau profitul pe moment “parintilor”… dupa costul elevat se plafoneaza si castigurile “parintilor” stagneaza sau prabusesc… fortand noii tineri ce ating varste potrivite sa intre in campul productivitatii… tinerii/copii in cele din urma consuma puterea de cumparare a veniturilor parintilor si pensiile bunicilor…elevand costurile piete la nivel de insuportabilitate declansand alt tip de “criza”… criza costului de trai…sau neajunsuri…. ce vine mereu dupa …”criza costurilor la active”… incapacitate de intrari in case si a forma familii ori naste copii… 

    Comportamentul oamenilor este in sezoane si turme! 

    Sunt sezoane si turme de migratii cu pondere adulti in turme si clima mai “secetoasa”.. sunt sezoane si turme migratii cu pondere “adulti si batrani multi” in turme si clima “extrem de secetoasa”…(aici mor batranii ca pondere)… sunt sezoane si turme migratii cu pondere “copii adulti batrani in scadere” si “extrem inundatii”… sunt sezoane si turme migratii cu pondere “tineri, copii, adulti si cv batrani” si “belsug si clima perfecta”… sunt iar sezoane si turme cu migratii cu pondere “ tinerii devin adulti, copii tineri, adultii batrani si iar lipsesc noi nascuti din piata” si “iar rauri treptat in scadere si iarba in uscare”….. 

    Cu cat NPLurile stau pe minus cu atat rata inflatie pe sus si cu atat se aduna puroi/cancer in financiar… cand somajul trece de 7-8% poate lovii in NPLuri…. 

    s c c r e t 

    1. Nu isi mai fac efectul pastilele ?

    Bune punctat!

    daca punem graficul CPIului compus din 1900 sau 1915-1918 prezent… vedem ca cicluile economice nu tin seama de monarh comunism sau democrat… nici de “capitalism” sau “socialism”… tin pur si simplu seama de nevoile reale repetate din valul mare al piramidei populatiei si valurile mici de generatii din piramida populatiei… peste care asezam credinte economice-ideologice-monetare- politice -militare si chiar religioase… de alterarea a credintei vechi…sau de intarire a credintei….

    s c c r e t 

    Inca din 2012 , cu programul de guvernare al lui Ponta si apoi cu cel al lui Dragnea s au facut si implementat promisiuni excesive pt pensionari , s au marit lefurile bugetare , s au permis cumul pensie salariu , instantele au alocat despagubiri enorme cumulate pe multi ani etc . Toate acestea si alte surse inclusiv din exteriorul tarii se reflecta in inflatie si nici o parghie nu are BNR sa influenteze politicile guvernelor . Excesele guvernarilor anterioare se reflecta in inflatie . Bine ca macar coalitia actuala are o abordare responsabila si realista si lupta impotriva coborarii in haos si in incapacitate de plata sub imprumuturile inrobitoare din trecut .

    1. De escrocu de Catzu ai uitat?

      A nenorocit o țară cu vaccinarea si a indatorat Romania de a pus-o pe chituci  

      Cu achiziția de vaccinuri. Fără vaccinare și acum erai cu Șoșoacă împotriva măștii.

    Inflatia Nu este un lucru ce se poate controla cu adevarat!… pentru ca tu poti sa ai politica de ti ere inflatie 2% dar daca valul generatiei din piramida populatie Spune ca vrea sa intre in Case si formare familii… iar capitaistii nu au avut excesul de stocuri formate inaintea presiunii de cerere… atunci inflatia cererii pune presiune pe preturi… oamenii cand au sezoanele vietii vor face tot ce le sta in putinta sa indeplineasca cele necesare “proparsirii neamului”… e adevarat ca si o cota parte din ei vor da rateuri…

    la fel nu poti tine inflatie la 2% daca ai presiune de tineri ce nu sunt in faza de a cumpara case ci in faza de a sta in chirii sau calatorii sau studii… ai vor pune presiune pe preturi la stocurile aferente nevoilor lor… iar daca stocurile nu au fost livrate in exces inaintea lovirii cererii … atunci preturile se duc in sus… pe tru ca tinerii vor face tot ce le sta in putinta…(si parinti tinerilor vor face tot ce le sta in putinta oferind cv mai bun copiilor lor… in limita conostintelor si a potentei financiare)… 

    daca o banca centrala devine cu adevarat “bolnava” si tinteste doar 2% inflatie pe termen nedefinit… va provoca inegalitati sociale severe si va fi in cele din urma batuta la propriul joc de catre comportamentul oamenilor din piata… fie piata libera fie piata controlata… fie piata comunista fie piata monarha fie piata democrata… fie piata “socialista” fie piata “democrata”… 

    Un lucru putin predat in economiile moderne este relatia piramidei populatiei pe refiuni si “rentrurile” din piete… in era moderna “rentsurile” sunt scoase din matricele economice si lectii ca si cum nu ar face parte din “capital”… la fel si “landsurile”… cand stim clar ca fac parte… aceste aspecte au fost scoase in avantajul bancherilor si celor ce controleaza creditele si capitalul “nedeclarat capital”…  

    Pe timpuri pana in 1800 si cv exonomistii studiau cu atentie … comportamentul “rentsurilor” in valute externe si interne cat si in pret marfuri… in corelatie directa cu dobanzile pietei de atunci si cu “recolta” extrasa din “landsuri”… unde constatai periodic ca e mai “profitabil” neproductivitatea decat productivitatea… si uite asa se declansau crizele de costuri in alte directii… 

    s c c r e t 

    s c c r e t 

    s c c r e t 

    1. vorbesti prostii, inflatia e data de cantitea de bani din piata, de marimea masei monetare. bnr si guvernul sunt direct raspunzatori de cresterea lor.

      inflatia e data de oameni!

      s c c r e t 

      ..de oamenii aia de sus care falsifica bani.

      vezi japonia...murile au continuat sa se parasuteze si ...deflatie long... pentru ca "canalul" de curgere "inflatie" a fost modificat... oamenii aveau destule credite de dus in carca...si degeaba a continuat gov si banca centrala sa faca inflatie...ca in realitate a ramas captiva in financiar ca sa spele din toxicitatile trecute...chiar daca in continuare au fost acordate noi credite cetatenilor din piata...la o rata poate putin mai lenta si vigilenta...ideea e ca si cetatenii nu au mai avut impuls mare de creditare si livrare etc capacitati de productie/consum/specula...ca in anii 90 ... dupa ce piramida populatiei s-a sucit... si japonia ca si tara cu cont curent predominant inchis si cultura inchisa...si putin limbi vorbite... nu avea seansa prea mare de import inflatie...

      inflatia si deflatia este cauzata de comportamentul oamenilor...de nevoile lor...in raport cu diferite laguri... in industrie economie guvrn taxari si etc... inflatia si deflatia sunt oamenii... 

      numai in istoria americi din 1650 prezent au fost destule perioade de deflatii ce au corespuns la tanc...cam cu japonia prezent... cu demografic crash...imbatranit...ca procent mare... si socurile aferente din piata de credit si industrii... acum America e in cetru atentiei si a putut sa lungeasca mult acest ciclu de Deflatie... Americanii de dupa w1 -w2 nu prea mai stiu ce e aia deflatie... obisnuiti cu speculare continua si inflare continua... 

      ia sa ma uit pe grafic... pe usa... media de deflatie in USA a fost intre 1870 plus minus cv ani... deflatie pana in 1900 cu doar 3 varfuri de rate pozitive de inflatie in tot acest timp...izbitor cu japan de acum... cu doar trei varfuri mici de rate pozitive una de 2,5% alta de 1% si alta de 1,5% ... 

      alta perioada de deflatie in usa relativ lunga: 1815 plus minus cv ani...pana in 1850 ...iar cu doar 3 varfuri pozitive de inflatie...aici ciclul de varfuri cv mai saltate la un grup de 2,2 la 1,5la 1% in deflatie alt varf la 5% si alt varf final la 7%...ce a scos iar ca pondere economia dupa din deflatie...alta perioada de deflatie 1915 spre 1942... plus minus...cu doua varfuri pozitive de inflatie sub 2% in boomul din 29 plus minus...si altul in 40 plus minus...ce a scos din deflatie trendul dupa... 

      s c c r e t 

      daa, nu se vede printarea de bani.. hai ca m-am uitat putin

      m2 creste cu 20% intre 2020-2023(deci mai putin ca in us, sau ro, sau eu) 

      piata imobiliara, preturi case, plus 20% intre 2020-2023 

      bursa , nikkey creste de la 24.000 in 2020 la 39.000 azi, plus 62% in 3 ani 

      yen-ul in 2020 ~0.0097/ usd , azi 0.0065/1 usd- scadere de 33%  

      yen/euro -18% in 3 ani.  

      inflatia incepe si la ei sa apara. stai ca nu-i tarziu.

      gold/yen, plus 75% din 2020-azi

    Daaaa. Bancile centrale se tin numai de "inginerii financiare" , printare de bani si dobanzi real negative in ultimii 18 ani, cu rezultatul, inflatie, furt din puterea de cumparare a salariilor si veniturilor, furtul economiilor populatiei si a pensiilor private/sau de stat, pt ca tu ai contribuit o suma, dar aia, e pa nu mai valoreaza mare lucru ,marirea diferentelor intre bogati si saraci, prin umflarea pretului activelor. Deci nimeni nu raspunde toti dimpotriva se autofelicita ce buni sutn ei, vezi d-l Ciolacu ieri ce buna e inflatia de 6,6%, ai ajuns sa nu-ti mai permiti nimic desi muncesti la fel.

    Votati dragilor altceva, ca buba e si la guvern cu cheltuielile nesimtite, nu numai la bnr. Eu voi vota USR, doar n-o sa votez cu hoti. Pt "stabilitate". Nu, ms.

    1. bondurile pe ro spun ca "durerea" nu este finalizata...

      s c c r e t 

      arata inflatie in fata,stiu

      Squeeze ce reflecta "inflatie"...

      Ne gatuie unii spre "varf" economic... nu toti urca pe Everst nu toti se intorc... pe la poalele si unor platorui de jos toti se simt confortabil inainte de ascensiune si pe vale urmatoare...ceva crampe...decese...raniti... fie preluati spre alt platou inferior fie coborati pana la vale... ori abandonati pe traseu... 

      Se spune ca spre "Varf" oxigenul e rarefiat... si deci si "lichiditatea" in cazul nostru se poate rarefia...chiar daca derivate si piramidari (colaterale) de alte "credite" pot reflecta fals "lichiditatea" din spatele "inflatiei" declarate... care nu mai e "inflatie" spre "varf"... e stoarcere... capacitati vechi / finale... 

      Se dezvolta la orizont conflict intre generatii ; "capitalisiti" si "socialisti"... sa vedem cine castiga... "varful" si "hopul"... urmator... in varf cineva trebuie sa "cedeze" orgoliului... 

      vedem ... pe RO "jocul" continua...si deci "mancati, bucurati, si creditati"... toate cu masura si Echilibru presonal si conduita preventiva sociala. 

      Caci populatia se va supara iar daca guvernul ii va impinge pe sub pres o noua nota de plata... 

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb