Persoanele fizice şi asociaţiile familiale care desfăşoară comerţ cu ridicata cu animale vii, carne şi produse din carne, precum şi comerţ cu ridicata cu produse lactate, ouă, uleiuri şi produse comestibile trebuie să obţină autorizaţie sanitar-veterinară, ca o condiţie obligatorie la emiterea autorizaţiei de funcţionare, potrivit unui co-municat de presă al Guvernului.
Executivul a modificat în şedinţa din această săptămînă Legea nr 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care des-făşoară activităţi economice în mod independent. "Această măsură urmăreşte controlarea foarte eficientă a modului în care sunt comercializate produsele de origine animală şi animalele din micile gospodării pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare. Decizia este în conformitate cu cele decise în cadrul Comandamentului pen-tru combaterea gripei aviare", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu.
Autorizaţia sanitar-veterinară este emisă de direcţia sanitar- veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
Anterior acestui act, pentru emiterea autorizaţiei de desfăşurare a activităţii se impunea doar depunerea unei declaraţii-tip pe propria răspundere că îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar-veterinar.