PERSPECTIVELE DE INVESTIŢII ALE AMUNDI PENTRU 2022: Stagflație la orizont şi un nou regim de piață - investiți în marea transformare

Companii / 26 ianuarie 2022

Sursă foto: Facebook

Sursă foto: Facebook

Amundi, cel mai mare administrator de investiţii din Europa, a prezentat astăzi perspectivele sale de investiţii pentru anul 2022, într-un eveniment online organizat pentru clienţii săi din România.

Principalele concluzii din perspectiva investiţională a Amundi pentru 2022 includ:

- Scenariul de piaţă asemanator "decadei 1970" câştigă teren. Creşterea globală va reveni la potenţialul dinaintea crizei sanitare, după vârful din 2021, pe măsură ce stimulii ciclici se estompează. Inflaţia se va dovedi a fi permanentă şi dificil de estimat, alimentată de problemele din lanţurile de aprovizionare şi de nivele scăzute ale stocurilor. Desincronizarea globală între trendurile de creştere şi inflaţie revine în forţă, iar fenomenul globalizării va fi serios temperat.

- Băncile centrale vor accepta dobânzi real negative, ignorând voluntar presiunile inflaţioniste. După un început timid de retragere a stimulilor monetari, ne aşteptăm la o adaptare relaxată a politicilor monetare, pe fondul încetinirii creşterii economice şi a creşterii necesităţii de stimuli fiscali şi guvernamentali pentru finanţarea tranziţiei verzi şi echitabile.

- Conceptul de pieţe emergente, ca bloc omogen, s-a încheiat. Noua diviziune va fi între trei lumi: 1) ţări cu inflaţie şi bănci centrale care acţionează pentru a o controla; 2) ţări cu bănci centrale care rămân inactive, cu inflaţe scăpată de sub control; şi 3) China. Investitorii ar trebui să favorizeze 1 şi 3, unde şi monedele ar trebui să se aprecieze faţă de dolarul american, probabil afectat de povara politicilor keynesiene din ultimii ani.

Principalele convingeri ale Amundi pentru 2022

În ceea ce priveşte construcţia portofoliului, 2022 va aduce mai multe provocări faţă de 2021. Elementele cheie de luat în considerare vor fi: randamentele reale, riscul de lichiditate şi expunerea la riscurile şi oportunităţile creşterii economice, combinat cu riscul de inflaţie. În acest context, investitorii ar trebui să:

Diminueze expunerile pe plasamentele riscante care au performat bine în 2020 - 2021, iar apoi să recalibreze pozitiv expunerile mai riscante, cu accent pe neutralitatea portofoliului la creşterea dobânzilor şi a randamentelor obligaţiunilor.

- Investitorii ar trebui să înceapă anul cu o alocare prudentă, neutră (considerând evaluările exuberante din unele pieţe) şi să încerce să exploateze selectiv oportunităţile din diferite regiuni şi sectoare. In cazul unei încetiniri a creşterii urmată de noi stimuli politici, investitorii vor avea timp pentru a creşte din nou alocarea spre active mai riscante şi de a exploata oportunităţile aduse de o prelungire a ciclului.

- Modelul de portofoliu 60% obligaţiuni /40% acţiuni va fi pus la încercare. Corelaţia recentă pozitivă acţiuni-obligaţiuni necesită o alocare dinamică. Sursele suplimentare de diversificare care pot atenua riscul de inflaţie, cum ar fi activele reale, vor fi esenţiale în portofoliu.

Aleagă abordări flexibile în căutarea unui venit real, prin lărgirea spectrului claselor de active investibile, întrun mediu cu inflaţie structural ridicată.

- Investitorii ar trebui să reziste tentaţiei de a alege obligaţiuni cu maturităţi lungi după prima etapă de creştere a randamentelor nominale. Oportunităţile trans-regionale, valutele şi variaţiile curbei randamentelor vor înflori într-o lume a politicilor monetare divergente.

- Pentru a căuta randamente reale mai bune, investitorii pot explora domenii dincolo de spaţiul tradiţional al obligaţiunilor şi pot să ia în considerare dividendele acţiunilor, activele reale, obligaţiunile din pieţe emergente cu accent pe durată scurtă şi, în general, domeniile care oferă randamente mai mari cu risc de durată relativ scăzut, cum ar fi creditul şi împrumuturile subordonate.

- Probabil că vom vedea câteva fisuri legate de gradul de îndatorare. Acest lucru va declanşa o corecţie pentru creditele mai riscante într-o perioadă marcată de condiţi de lichiditate mai stricte şi rate de default în crestere.

Investească în acţiuni cu accent pe zonele cu evaluări de piaţă mai atractivă (valoare - Value, Pieţe Emergente, Europa) care sunt mai puţin sensibile la rate de dobândă în creştere.

- Evoluţia viitoare a dobânzilor va tempera evaluările excesive din anumite segmente. Probabil zonele scumpe din spaţiul de tip "Growth" - creştere vor fi afectate. Selecţia ar trebui să se concentreze pe profituri reale şi pe companii cu putere de stabilire a preţurilor la consumator. Ne aşteptăm la un mediu caracterizat de o dispersie mare a randamentelor între acţiuni, oferind o premisă atractivă pentru managerii profesionişti de portofoliu.

- Europa ar trebui să fie favorizată datorită fondului său Next Generation UE, cu accent pe tranziţia ecologică.

- Acţiunile din Pieţele Emergente ar trebui să revină în atenţia investitorilor. În retrospectivă, expunerea la acţiuni a crescut până la un vârf ciclic, dar preponderent pe acţiunile din pieţele dezvoltate.

Următoarea creştere ar trebui să favorizeze pieţele emergente, unde alocările sunt mult sub ţinta strategică, iar evaluările sunt atractive.

Adauge expunere tematică la factorii ESG (Mediu / Social / Guvernanţă) care probabil vor avea un impact material asupra riscurilor şi randamentelor viitoare.

- Temele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) ar trebui să fie considerate complementare măsurătorilor clasice de risc şi randament ale portofoliului, în special pentru sectoarele în care aceste politici vor avea un impact semnificativ asupra preţurilor activelor. Schimbările profunde aduse reglementărilor, precum şi cererea în creştere a instituţiilor şi investitorilor înseamnă că aceşti factori devin din ce în ce mai relevanţi.

- Iniţiativa "Zero emisii nete" va avea un impact semnificativ pe piaţă, în opinia noastră. Abordarea inegalităţilor va fi probabil următoarea temă investiţională proeminentă, cu sprjinul guvernelor. Ar putea apărea unele teme combinate, care aduc împreună aspectele de mediu şi sociale, cum ar fi tranziţia de a aborda schimbările climatice într-un mod social echitabil, fiind un punct de interes deosebit pentru economiile ţărilor emergente.

Florin Dolea, CEO la Amundi Romania, a declarat: "La cumpăna dintre ani suntem aici, alături de dumneavoastră, pentru a vă ajuta să navigaţi printre provocarile pe care ni le rezervă viitorul. Creşterea inflaţiei, desincronizarea politicilor monetare de cele fiscale, schimbările climatice şi accelerarea investiţiilor responsabile, sunt doar câteva dintre temele care ne preocupă pe toţi, iar anul care tocmai a început poate fi anul în care un nou model de creştere se va contura."

Eric Mijot, Head of Developed Markets Strategy Research la Amundi, a declarat: "Ne aşteptăm la randamente cu o singură cifră în 2022, influenţate în principal de creşterea câştigurilor pe acţiuni (EPS), dar mai puţin decât în 2021. Volatilitatea ar trebui să crească, având în vedere înăsprirea politicii monetare a SUA. Ne aşteptăm la un an cu hopuri. Strategia de valoare (Value) va rezista cel mai bine într-un context de creştere a randamentelor la obligaţiuni. Acest lucru favorizează Europa deocamdată. Pieţele emergente ar putea fi, în cele din urmă, surpriza pozitivă din acest an, probabil cand USD va atinge nivele relativ înalte, iar China va renunţa la politicile restrictive din ultima perioadă."

John O'Toole, Head of Fund Solutions at Amundi, a adăugat: "Pe măsură ce intrăm într-o perioadă de încetinire a ritmului economic, inflaţie în creştere şi modificări ale setărilor politicii monetare pe pieţele dezvoltate, trimestrele următoare vor aduce probabil o divergenţă mare în performanţa claselor de active. Deşi există o serie de tendinţe globale puternice, despre care credem că vor prezenta riscuri şi oportunităţi pentru investitori, diversificarea şi flexibilitatea vor rămâne obiective cheie."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. marea transformare = the great reset?

    :)  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb