Guvernul peruan a prelungit, duminică, starea de urgenţă, în contextul revoltelor împotriva preşedintei Dina Boluarte, criză soldată cu cel puţiin 48 de morţii în două luni, informează news.ro.
Sunt vizate de măsură şapte regiuni din sudul ţării (Madre de Dios, Cusco, Puno, Apurimac, Arequipa, Moquegua şi Tacna). Starea de urgenţă este valabilă 60 de zile.
La 13 iianuarie, guvernul a prelungit cu 30 de zile starea de urgenţă la Lima, El Callao, Cusco şi Puno.
Prelungirea de duminică a stării de urgenţă nu vizează capitala Lima şi El Callao, unde se află principalele terminale maritime şi cel mai important aeroport al ţării.
Starea de urgenţă îi permite armatei să vină în sprijinul poliţiei pentru restabilirea ordinii publice şi suspendă drepturi constituţionale cum ar fi libertatea de mişcare şi de întrunire.
Decretul guvernamental instaurează o interdicţie de circulaţie în interrvalul orar 20.00 - 04.00 timp de zece zile în Puuno, "epicentru" al manifestaţiilor guvernamentale, unde au fost murit în ciocniri 18 civili şi un poliţist, la 9 ianuarie.
Peru se confruntă cu o criză politică din data de 7 decembrie, când preşedintele de atunci, Pedro Castillo, a fost arestat după ce a încercat să dizolve congresul şi să guverneze prin decret. Barajele rutiere făcute de protestatari au dus la penurie de alimente şi combustibil în mai multe regiuni.
Manifestanţii cer dizolvarea Congresului, o nouă constituţie şi demisia Dinei Boluarte, care în calitate de vicepreşedinte a preluat conducerea ţării, după arestarea lui Castillo. Mai multe tentative de adoptare a unei legi pentru organizarea de alegeri anticipate au eşuat.