Tot mai mulţi producători interni de carne de porc caută să-şi recâştige pieţele externe, pierdute din cauza pestei porcine şi analizează oportunitatea să-şi extindă afacerile peste hotare.
Cu toate că decizia Comisiei Europene de ridicare a restricţiei la comerţul cu carnea de porc produsă în ţara noastră nu a fost încă adoptată, producătorii noştri încep, deja, timid, să-şi facă planuri cum să recucerească pieţele pierdute fără vina lor.
Un exemplu este "Suinprod" SA, o firmă din localitatea ilfoveană Cernica, al cărei domeniu de activitate este creşterea porcinelor.
Conducerea firmei a decis, recent, să deschidă două filiale, una în Spania (pentru comerţul intracomuniar), iar o alta în Republica Moldova (pentru accesul pe pieţele terţe).
"Am luat decizia să deschidem cele două filiale înainte de ridicarea restricţiei pentru că vrem să ne aflăm printre primii care iau startul pe pieţele externe pe care, din nefericire, ţara noastră le-a pierdut din cauza pestei porcine", ne-a declarat Sandu Nicolae, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Suinprod" SA.
• Semne bune de la UE
În luna martie, a avut loc un control din partea instituţiilor europene pe problema pestei porcine în ţara noastră, ne-a declarat Stanca Tudor, directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP).
Directorul executiv al PRCP a menţionat că Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare nu i-a fost comunicat, încă, de către instituţiile europene, raportul final cu privire la problema pestei porcine în ţara noastră, însă, după unele surse din piaţă şansele de ridicare a restricţiei sunt foarte mari.
În aceste condiţii, producătorii noştri de carne de porc sunt optimişti că vor putea exporta, din nou, carnea produsă în ţara noastră încă de la jumătatea acestui an.
"Suntem optimişti că vom putea exporta carnea de porc românească pe pieţele în care ne-am deschis cele două filiale", spune Sandu Nicolae.
Vaccinarea porcinelor s-a încheiat la 1 ianuarie 2010, însă acest proces continuă la mistreţi în anumite zone cu risc ridicat, cum ar fi Delta Dunării.
Ridicarea restricţiei este condiţionată de următorul aspect: timp de jumătate de an de la încheierea vaccinării la porc ( până la 31 iunie 2010) în ţara noastră să nu mai apară niciun focar de pestă pornică.
Redeschiderea comerţului cu carne de porc va duce, practic, la relansarea zootehniei naţionale, una dintre ramurile de tradiţie ale economiei, cu implicaţii inclusiv asupra balanţei comerciale, dar şi a preţurilor de pe piaţă.