Uniunea Europeană a prelungit embargoul privind importurile de carne de porc şi porci vii proveniţi din România până la sfârşitul lui 2009, respectiv până în iulie 2008 în cazul Bulgariei, din cauza persistenţei pericolului de pestă porcină în cele două noi state membre ale Uniunii Europene, au anunţat surse ale Comisiei Europene, citate de Rompres. În momentul aderării lor în UE, la 1 ianuarie 2007, respectivul embargou era valabil până la 30 septembrie, însă pesta porcină nu este controlată în niciuna din cele două ţări, menţionează un document al Comisiei.
Reuniţi miercuri, la Bruxelles, experţi veterinari din cele 27 de state membre au decis prelungirea diferenţiată a acestor măsuri, drept urmare a numărului inegal de focare de infecţie detectate. ""Situaţia este deosebit de gravă în România, unde în august au fost detectate cazuri în marile ferme comerciale şi 164 de cazuri în mici ferme de creştere a porcilor, în primul semestru al anului 2007, în timp ce Bulgaria a notificat în acest an apariţia a doar trei cazuri în ferme mici"", conform aceleiaşi surse. Securitatea alimentară la ţările nou admise în clubul european, în special problema pestei porcine, rămâne una din preocupările majore ale Bruxelles-ului. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) a demarat, la începutul acestei săptămâni, ancheta administrativă şi epidemilogică în cazul focarelor de pestă porcină clasică din judeţul Timiş, a anunţat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
"Un număr de 12 specialişti veterinari au la dispoziţie o săptămână să finalizeze această anchetă pentru a şti exact cauzele izbucnirii focarelor de pestă porcină în cele trei ferme de creştere a porcilor deţinute de compania Smithfield în judeţul Timiş", a precizat Roatiş. El a spus că specialiştii veterinari vor controla activitatea fermelor Smithfield din Timiş din 2005 până în prezent, pentru a descoperi cauza apariţiei pestei porcine în cele trei ferme.
Toţi porcii din cele trei ferme ale concernului american Smithfield din judeţul Timiş, peste 50.000 de capete, au fost sacrificaţi şi incineraţi, în urma depistării unor focare de pestă porcină clasică (PPC) în aceste ferme, au anunţat reprezentanţii companiei Smithfield România SRL. La ora actuală a fost demarat procesul de salubrizare şi dezinfectare în toate cele trei ferme - Cenei, Igriş 1 şi Igris 2. După finalizarea acestor activităţi, fiecare fermă va fi inspectată de autorităţile veterinare pentru aprobarea şi certificarea operaţiunilor efectuate. De asemenea, Smithfield a confirmat că virusul nu s-a raspândit în alte ferme ale companiei. Cele trei ferme vor rămâne nepopulate cu animale pentru o perioadă de treizeci de zile, în vederea confirmării absenţei virusului PPC şi abia după această perioadă va începe repopularea acestora. Concernul american Smithfield deţine în România 33 de ferme (25 în judeţul Timiş, 7 în Arad şi una în Bihor) cu un efectiv de 486.000 de capete. Din acestea, doar 11 ferme funcţionau legal, restul nu deţineau autorizaţii veterinare şi de mediu. PPC este o boală virală extrem de contagioasă pentru efectivele de porcine, dar nu se transmite la om şi nu reprezintă o ameninţare pentru sănătatea umană sau siguranţa alimentară.
În 2006 au fost înregistrate peste 800 de focare de PPC în România şi mai mult de 160 au fost înregistrate pâna în iunie 2007, toate în exploataţii non-profesionale. Focare de PPC înregistrate în judeţul Timiş sunt primele care au apărut în România în ferme profesionale. Compania americană Smithfield este cel mai mare producător de carne de porc la nivel mondial, cu o cifră de afaceri de 11,9 miliarde de dolari anul trecut. Compania procesează anual 20 de milioane de porci în toată lumea. Compania americană este prezentă pe piaţa românească din 2004, în urma achiziţionării fostului combinat Comtim din Timişoara.