2022 a marcat o revenire puternică pe piaţa muncii nu doar pentru marii angajatori, care au scos în piaţă un număr record de joburi, ci şi pentru angajatorii mici şi pentru business-urile nou deschise, conform unui comunicat remis redacţiei. După doi ani dificili pentru multe dintre aceste companii, primele 8 luni ale anului au reactivat acest sector şi, odată cu el, şi încrederea candidaţilor de a aplica pentru joburile din companiile cu cel mult 50 de angajaţi.
Potrivit sursei citate, din ianuarie şi până în august, peste 100.000 de locuri de muncă au fost postate pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri, nivel similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decât în 2020 şi 2021. Cele mai multe joburi au venit de la angajatorii din servicii, urmaţi de cei din retail, transport / logistică, import / export şi turism. Iunie a fost luna cea mai prolifică pentru acest segment de companii, însă este de aşteptat ca, din toamnă, să crească din nou numărul de oferte pentru candidaţi. Bucureştiul, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi au fost oraşele cu cele mai multe start-up-uri care au căutat să-şi mărească echipele.
"Practic, unul din trei joburi postate de la începutul anului şi până acum au fost din sectorul angajatorilor mici, cu maximum 50 de angajaţi. Au fost peste 10.000 de companii care au făcut angajări. Vorbim fie de business-uri nou înfiinţate, fie de business-uri care anul acesta şi-au reluat activitatea la cote normale sau chiar au accelerat-o. Foarte interesant este faptul că, dacă în 2020 şi 2021, pentru această categorie de angajatori aveam un procent mare de joburi remote, acum vedem o pondere marginală din totalul locurilor de muncă disponibile - aproximativ 8%", spune Roxana Drăghici, head of sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.
Odată cu creşterea numărului de joburi scoase în piaţă de startup-uri şi angajatorii mici, a crescut şi interesul candidaţilor faţă de aceştia. Astfel, în primele 8 luni ale anului au fost înregistrate aproape 2,5 milioane de aplicări, sub nivelul din 2021, însă cu 25% mai mult decât în 2019. "A fost o perioadă când cea mai mare parte a capitalului de încredere a fost transferată către angajatorii foarte mari, către multinaţionale, care erau direct asociate cu ideea de stabilitate, de solvabilitate, cu bugete mari. Faptul că pandemia a lovit în foarte multe business-uri mici şi le-a forţat să sisteze activitatea i-a făcut pe candidaţi să fie, pentru o perioadă, mai circumspecţi, însă acum par să fi depăşit acea etapă. Din cele aproape 7 milioane de aplicări totale, din ianuarie şi până acum, angajatorii mici au cumulat 2,5 milioane", explică Roxana Drăghici. Tot la capitolul capital de încredere, de menţionat este faptul că tendinţa candidaţilor este de a aplica mai degrabă la angajatorii mici din România decât din străinătate.
Cele mai căutate sub joburile din retail, servicii, IT / telecom, publicitate / marketing / PR şi call center. Retailul, serviciile şi IT / telecom cumulează jumătate din numărul total de aplicări. Disproporţia cea mai evidentă apare în cazul transporturilor - este al treilea domeniu din punctul de vedere al numărului de joburi scoase în piaţă, însă ultimul din punctul de vedere al aplicărilor atrase, subliniază sursa citată.
"Vedem diferenţe din ce în ce mai difuze între angajatorii mari şi cei mici. Sigur că volumul de angajări diferă, însă raportarea la tendinţele pieţei este aceeaşi - caută preponderent angajaţi full time, care să lucreze de la birou, iar plafoanele salariale oferite sunt similare. Este şi motivul pentru care candidaţii nu mai au reţineri în a aplica şi la joburile din companiile mici", adaugă Roxana Drăghici.
În acest moment, peste 34.000 locuri de muncă pentru România şi străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro, se mai arată în comunicat.