Peste 16.000 de hectare cu culturi agricole au fost irigate până la finele lunii mai

R.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 4 iunie 2008

Peste 16.000 de hectare cu culturi agricole au fost irigate până la finele lunii mai

Peste 16.000 de hectare cu culturi agricole au fost irigate până la finele lunii mai din suprafaţă totală contractată pentru 2008 de 560.000 de hectare, a declarat, ieri, directorul general al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Nicolae Mărăcine, citat de Rompres. ANIF a început la mijlocul lunii aprilie umplerea canalelor pentru irigaţii, dar, deocamdată, nu au fost prea multe solicitări din cauza ploilor.

"În general, solicitările pentru irigaţii au venit din zonele din sud şi sud-estul ţării unde mai există deficit de apă în sol", a spus Mărăcine.

ANIF poate iriga în 2008 o suprafaţă de peste 800.000 de hectare de terenuri agricole, dacă vor exista solicitări din partea producătorilor, în condiţiile în care în 2007, ANIF a irigat efectiv în jur de 330.000 de hectare - la o singură udare - dar cumulat, adică mai multe udări pe aceeaşi suprafaţă, a fost depăşită o suprafaţă de 600.000 de hectare. Pentru stimularea irigaţiilor, MADR propune producătorilor agricoli aplicarea unui tarif unic de udare pe fiecare amenajare de irigaţii, decizia finală urmând să fie luată numai după consultarea producătorilor şi a Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă (OUAI).

În prezent, ANIF are 12 sucursale teritoriale şi 48 de amenajări de irigaţii, care cuprind circa 300 de amenajări de irigaţii, dar şi tot atâtea tarife de udare. Circa 90 la sută din amenajări se află în partea de sud şi sud est a ţării. La ora actuală, în România există în jur de 380 de organizaţii ale utilizatorilor de apă (AUAI) care au preluat în administrare infrastructura de irigaţii de pe un milion de hectare de teren agricol.

În ceea ce priveşte tarifele de livrare a apei practicate de ANIF, publicate în Monitorul Oficial al României din 31 august 2007, acestea sunt sensibil mai mari în 2008, cu circa 5 procente. Tarifele de livrare a apei au fost negociate cu AUAI şi sunt diferite în funcţie de amenajări, fiind cuprinse între 3 lei şi 1.600 lei pe mia de metri cubi de apă livrată.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, România se va confrunta şi în acest an cu temperaturi de peste 40 de grade şi cu secetă, dar nu la fel de gravă ca aceea de anul trecut. În 2007, canicula şi seceta înregistrate în România au dus la diminuarea semnificativă a producţiei agricole şi chiar la distrugerea în totalitate a culturilor pe unele suprafeţe din mai multe judeţe ale ţării. Producţiile agricole obţinute în toamna lui 2007 au fost apreciate drept cele mai scăzute din ultimul secol, fiind comparabile cu cele din anii 1946-1947, care au fost la fel de secetoşi. Seceta a făcut ravagii, începând din luna mai 2007, pe 5,787 milioane hectare din suprafaţa agricolă, dintr-un total de 8,87 milioane hectare în cultură, iar un milion de hectare au fost afectate în proporţie de 100%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb