Peste 18 miliarde de euro vor fi disponibile pentru proiecte din sectorul energetic prin PNRR şi Fondul de Modernizare

G.D
Companii / 1 aprilie 2022

Cristian Cârstoiu, Partener EY România

Cristian Cârstoiu, Partener EY România

În perioada 2022-2030, Uniunea Europeană va aloca sume importante pentru investiţii în capacităţi de producţie şi stocare a energiei regenerabile, eficienţă energetică, modernizarea şi extinderea reţelelor de energie electrică şi alte domenii din energie, conform unui comunicat remis redacţiei. Implementarea acestor proiecte a fost prevăzută în contextul politicilor şi obiectivelor Uniunii Europene de eficienţă energetică şi decarbonare.

Potrivit sursei citate, necesitatea pentru aceste investiţii este amplificată de noul discurs politic privind creşterea independenţei energetice a Uniunii Europene, generat în contextul conflictului din Ucraina.

Prin intermediul PNRR, în perioada 2022-2026 se vor aloca 1,62 de miliarde de euro în cadrul componentei de Energie, bani alocaţi pentru investiţii în capacităţi de producţie şi stocare a energiei eoliene şi solare, capacităţi de producţie a hidrogenului verde, cogenerare, investiţii în întregul lanţ valoric al bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice, dar şi pentru asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial. Pentru Măsura I1, destinată investiţiilor în noi capacităţi de producţie şi stocare a energiei regenerabile, Ministerul Energiei a publicat, în luna februarie 2022, Schemele de ajutor de stat şi Ghidurile specifice pentru finanţare, iar apelul de proiecte urmează să fie deschis pe 31 martie 2022.

Tot în cadrul PNRR, în Componenta 5 (Valul Renovării) sunt prevăzute subvenţii de 2,2 miliarde de euro pentru investiţii în creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale şi publice. Conform calendarului PNRR, primele apeluri pentru aceste investiţii ar urma să fie lansate până la 30 iunie 2022, subliniază sursa citată.

Fondul de Modernizare va asigura subvenţii estimate la un total de 15 miliarde de euro, în perioada 2022-2030, prin intermediul a opt programe-cheie care vizează investiţii în energie regenerabilă, infrastructură energetică, centrale pe gaz, energie nucleară, cogenerare, eficienţă energetică şi producţia de biocombustibili.

Pe 9 martie 2022, Ministerul Energiei a publicat în consultare publică Ordonanţa de Urgenţă prin care se stabileşte cadrul instituţional de gestionare a Fondului de Modernizare, urmând să fie publicate domeniile de investiţii aferente fiecărui program-cheie şi, ulterior, să fie întocmite Ghidurile specifice pentru fiecare domeniu de investiţii.

Având în vedere importanţa strategică a investiţiilor în domeniul energiei, dar şi diversitatea şi complexitatea programelor care vor asigura finanţare pentru acest domeniu, EY România a dezvoltat platforma EY Energy FiT ("Financing Transition"). EY Energy FiT este o platformă online al cărei scop este să îi ajute pe investitori să identifice oportunităţile de finanţare pentru proiectele pe care le planifică pentru perioada următoare.

Cum funcţionează EY Energy FiT: Funcţiunile platformei sunt simple şi intuitive, ea putând fi un ajutor serios pentru companiile care caută linii de finanţare. Prin introducerea unor informaţii generale despre investitor şi a unor parametri de bază ai proiectelor pe care potenţialii beneficiari le au în vedere, platforma identifică programele de finanţare în baza cărora se poate obţine finanţare. Următorul pas este generarea unei prezentări succinte a respectivelor programe. De asemenea, pe baza informaţiilor furnizate de solicitant referitoare la stadiul actual al proiectului, platforma EY Energy FiT prezintă investitorilor care sunt următorii paşi ce trebuie urmaţi pentru dezvoltarea proiectelor în vederea obţinerii unor finanţări nerambursabile.

Platforma EY Energy FiT este disponibilă începând cu data de 31 martie 2022, la adresa www.ey.com/en_ro/eyenergyfit.

Cristian Cârstoiu, Partener, EY România: "Am creat această platformă pentru a ajuta investitorii să îşi definitiveze planul de investiţii pentru următorii ani. Am observat întârzieri semnificative în anumite cazuri în pregătirea documentaţiilor tehnice, fapt care influenţează negativ gradul de maturitate şi implicit şansele de finanţare. Acest demers sperăm să sporească şansele tuturor părţilor interesate în a obţine finanţare şi de a se încadra în termenele de implementare, care în multe cazuri ne aşteptăm să fie scurte, raportate la anvergura şi complexitatea proiectelor."

Investiţiile în domeniul energetic vor fi susţinute şi prin Programele Operaţionale (PO) aferente perioadei 2021-2027, cu implementare până în 2030. În acest sens, sunt alocări financiare prin PO Tranziţie Justă (2,03 miliarde de euro, pentru tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic), PO Dezvoltare Durabilă (4,615 miliarde de euro, din care aproximativ 850 milioane de euro pentru sectorul energiei) şi PO Regional (4,018 miliarde de euro, din care peste 1 miliard de euro dedicaţi sectorului energiei).

La momentul actual, Programele Operaţionale sunt publicate în consultare publică, astfel că alocările financiare pot suferi modificări până la aprobarea acestora de către Comisia Europeană. După aprobarea formei finale a acestora, se vor publica ghidurile specifice şi vor fi lansate apelurile de proiecte. Având în vedere stadiul actual, estimăm că primele lansări de apeluri vor avea loc în a doua jumătate a anului 2022.

O altă sursă de finanţare pentru proiecte de eficienţă energetică este programul de eficienţă energetică în clădirile publice, derulat de Administraţia Fondului de Mediu. Cu un buget total de 280 milioane de euro pentru anul 2022, acest program se adresează unităţilor administrativ teritoriale. Primul apel de proiecte este prevăzut pentru luna septembrie 2022.

Comisia Europeană derulează şi alte programe de finanţare în domeniul energiei. Astfel, proiectele inovative care conduc la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră se pot finanţa prin intermediul Fondului de Inovare. Cu un buget de 10 miliarde de euro, Fondul de Inovare derulează două tipuri de apeluri: apeluri pentru proiecte de scară mică (sub 7,5 milioane de euro) şi apeluri pentru proiecte de scară mare (peste 7,5 milioane de euro). Următorul apel va fi pentru proiecte de scară mică, în luna martie 2022, cu termen de depunere estimat în august 2022.

Programul CEF - Energy (Mecanismul pentru Interconectarea Economică, componenta Energie) este un alt program gestionat de Comisia Europeană, dedicat finanţării proiectelor care conduc la atingerea obiectivelor de integrare a pieţei de energie, creştere a producţiei de energie regenerabilă şi decarbonare. Programul Connecting Europe Facility (CEF) 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană în luna iulie 2021, cu o alocare de 5,84 de miliarde de euro pentru componenta de energie, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb