Peste 2.000 de angajaţi ai "Coca-Cola", în grevă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2005

Peste 2.000 de angajaţi ai companiei americane "Coca-Cola" au intrat în grevă la începutul acestei săptămîni, într-o perioadă extrem de importantă pentru activitatea industriei băuturilor răcoritoare, dat fiind că începe sezonul estival. Mişcarea declanşată luni a afectat fabricile "Coca-Cola" din California şi Connecticut, care îmbuteliază produsele companiei.

Greviştii, majoritatea lucrători în sectorul de producţie şi şoferi pe maşinile de distribuţie, au purtat, recent, negocieri cu conducerea "Coca-Cola Enterprises Inc." şi au decis să intre în grevă ca protest faţă de propunerea acesteia privind majorarea cos-turilor pentru asigurările de sănătate. Sindicaliştii susţin că cei din conducerea companiei încearcă să-i forţeze pe salariaţi să suporte cît mai mult din cos-turile asigurărilor de sănătate. Liderii de sindicat arată că un angajat al companiei cîştigă, în medie, 15-20 de dolari/oră, astfel că nu-şi permite cheltuieli mai mari pentru sănătate.

Lucrătorii "Coca-Cola" spun că greva a fost planificată în această perioadă tocmai pentru a face presiuni asupra companiei în vederea reluării negocierilor, iar dacă nu vor obţine ceea ce solicită, ameninţă că vor pune în pricol vînzările din perioada verii. "Probabil că în 1-2 zile nu veţi mai vedea prea multă Coca-Cola pe rafturi", declară Chris Roos, reprezentant al sindicaliştilor din Connecticut.

În schimb, oficialii companiei spun că, în pofida grevei, fabrica din Connecticut şi-a desfăşurat activitatea. Purtătorul de cuvînt al acestei divizii, Bob Lanz, a menţionat că livrările din perioada verii nu vor fi întrerupte.

"Nu ştim de ce sînt în grevă", afirmă Lanz, adăugînd: "Le-am oferit un contract de muncă extrem de competitiv." Reprezentantul fabricii mai precizează că aceste contracte sînt corecte şi nu presupun majorarea costurilor pentru sănătate.

Bob Phillips, purtător de cuvînt al "Coca-Cola Bottling" din California de Sud, a declarat, la rîndul său: "Unităţile noastre de producţie sînt operaţionale, iar livrările sînt asigurate cu angajaţii de pe segmentul de supraveghere". Acesta a menţionat că s-au produs doar cîteva incidente minore în desfăşurarea activităţii diviziei.

"Coca-Cola Enterprises" este cea mai mare companie de îmbuteliere a băuturilor răcoritoare la nivel mondial şi numără 46 de fabrici în Statele Unite. În această săptămînă şi-au încetat lucrul 400 de salariaţi de la fabrica din Connecticut şi 1.700 din Los Angeles. "Lucrătorii vor rămîne în stradă pînă cînd vor ajunge la o înţelegere cu conducerea", spun greviştii, adăugînd că şi alţi angajaţi ai companiei americane se gîndesc la declanşarea unei greve. De menţionat că, în cadrul "Coca-Cola", contractele colective de muncă se încheie la nivel regional, nu naţional, de aceea au recurs la grevă doar anumite divizii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb