Peste 26 de milioane de lei pentru şcolile arădene

Paula Bulzan,Arad
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 11 septembrie 2008

Mai bine de jumătate dintre unităţile de învăţământ din Judeţul Arad îşi vor deschide porţile în anul şcolar 2008-2009 fără autorizaţia sanitară de funcţionare, pe care nu au şanse să o obţină din cauza stării precare a clădirilor. Prefectura Arad, Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) au demarat o acţiune de verificare a instituţiilor de învăţământ care au probleme de funcţionare. Neregulile cele mai frecvente le reprezintă lipsa apei curente, a reţelelor electrice, sistemul de încălzire deficitar. În schimb, conducerea ISJ Arad susţine că au fost realizate investiţii consistente în şcoli.

67 de şcoli în curs de modernizare

Oficialii ISJ afirmă că, pentru autorizarea şcolilor, este nevoie de investiţii totale de 550 de milioane de lei (circa 157 de milioane de euro). Marius Gondor, şeful ISJ Arad, a declarat: "În funcţie de alocările bugetare pe care le-am avut în ultimii ani, am reuşit, de exemplu în acest an, să creştem cu 18% procentul şcolilor autorizate sanitar. Dar şi unităţile de învăţământ care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare vor primi, în condiţii destul de bune, elevii la începerea noului an şcolar. Faptul că nu au autorizaţie de funcţionare nu înseamnă că şcolile se dărâmă pe copii".

În prezent, se efectuează lucrări de reparaţii la 67 de unităţi şcolare din judeţ, iar aces­tea vor fi finalizate până la începerea noului an şcolar. Prin eforturile depuse atât de comunităţile locale, comitetele de părinţi din unităţile şcolare, se va continua igienizarea unităţilor şcolare şi aprovizionarea cu combustibil astfel încât să se poate începe noul an şcolar în condiţii optime.

Investiţiile continuă

Multe dintre clădirile unităţilor de învăţământ sunt aduse la condiţii bune de funcţionare şi prin programul guvernamental. Astfel, în şcolile arădene, a fost realizată realizat o serie de lucrări de inves­tiţii, care a cuprins reabilitări şi reparaţii, inclusiv utilităţi. Astfel, prin hotărâre de Guvern s-au alocat fonduri în valoare de 6.629.000 de lei pentru 55 de unităţi şcolare. Din această sumă, 5.470.000 de lei au fost transferaţi la autorităţile locale pentru 22 de clădiri, alte 659.000 de lei pentru 10 unităţi şcolare au fost alocaţi prin intermediul ISJ, iar 500.000 de lei sunt pentru un Campus la Grup Şcolar "J.G. Tajovsky" din oraşul Nădlac.

Marius Gondor ne-a declarat: "Lucrările programate din aceste fonduri au fost executate în totalitate. Totodată, printr-o altă hotărâre de Guvern, s-au alocat 18.957.000 de lei pentru 83 de unităţi şcolare, din care 1.786.000 de lei pentru 12 şcoli au fost transferaţi la comunităţile locale. Lucrările programate din aceste fonduri au fost executate în totalitate".

Judeţului Arad i-au mai revenit 3.000.000 de lei pentru două campusuri şcolare. Fondurile au fost cheltuite în proporţie de 63% pentru servicii de proiectare şi lucrări de execuţie. Alte 3.400.000 de lei au fost repartizate pentru două Şcoli de Arte şi Meserii, în acest caz fondurile fiind cheltuite în proporţie de 30% pentru servicii de proiectare.

ISJ Arad a dat bani pentru 47 de şcoli

Un număr de 47 de unităţi şcolare au primit 6.421.000 de lei prin intermediul ISJ Arad, iar fondurile a fost cheltuite în proporţie de 69%, în limita deschiderii finanţărilor. "Lucrările executate la fiecare obiectiv în parte depăşesc fondurile cheltuite fiind realizate lucrări în limita fondurilor aprobate prin hotărâre de Guvern", a subliniat Marius Gondor.

Totodată, 4.350.000 de lei au fost alocaţi pentru realizarea de utilităţi la 20 de unităţi şcolare din judeţ. În cadrul acestui program, au fost finalizate în proporţie de 98% licitaţiile pentru lucrări de execuţie, au fost încheiate contractele de lucrări şi lucrările au început la 10 unităţi şcolare.

De asemenea, pe lângă obiectivele aprobate prin hotărâri de Guvern, s-au continuat lucrările la Baza Sportivă C.S.S. Gloria Arad, Clubul Copiilor şi Elevilor Lipova, Clubul Copiilor şi Elevilor Chişineu Criş, Casa Corpului Didactic şi este în curs de evaluare licitaţia de execuţie pentru o clădire nouă pentru Palatul Copiilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb