Rusia a anunţat astăzi că şi-a dublat până la 80.000 de militari numărul de trupe ce participă la masivele manevre pe tot cuprinsul ţării, ordonate de preşedintele Vladimir Putin în această săptămână, scrie AFP, amintind că demonstraţia de forţă vine pe fondul tensiunilor cu Occidentul, în problema crizei din Ucraina.
Luni, Putin a ordonat începerea manevrelor la care urma să participe mai mult de 40.000 de trupe în diverse regiuni ale Rusiei, de la Oceanul Arctic până în Caucaz şi din vest până în extremul orient, ordonând ca mai multe bombardiere Tupolev cu încărcătură nucleară să fie desfăşurate în Peninsula Crimeea, la un an de la anexarea ei. Bombardierele vor fi staţionate permanent în această regiune, începând cu anul viitor.
Tot astăzi, şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, a anunţat că numărul de avioane a fost sporit până la 220.
Manevrele includ, printre altele, desfăşurarea a peste 3.000 de militari (dotaţi cu aproape 1.000 de arme şi echipamente) în insula Sahalin, situată în imediata apropiere a graniţei cu Japonia. Militarii folosesc sisteme de rachete aer-sol Osa şi tancuri, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.
În februarie, Rusia a efectuat exerciţii militare masive, cu mii de soldaţi, aproape de graniţa cu statele baltice, stârnind îngrijorări că Federaţia Rusă ar putea încerca să destabilizeze şi ţările membre UE, nu doar Ucraina. Ca reacţie, SUA au dat startul unui exerciţiu militar de trei luni denumit "Hotărârea Atlantică", în Estonia, Letonia şi Lituania, la care participă în jur de 3.000 de trupe.
1. Fapte incorecte în acest articol
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.03.2015, 18:42)
Dl autor a mai făcut niște greșeli - mereu de o parte - să îl credem arbitru imparțial sau nu? Eu nu prea cred.
"Hotărârea Atlantică" sau "Atlantic Resolve" este un plan de exerciții militare inițiat de SUA (nici măcar de NATO) în apr 2014, cu un calendar de un an și misiuni planificate din Estonia până în Bulgaria. Nu este așa cum zice autorul că SUA reacționează la atitudinea agresivă a Rusiei față de UE. Făceți-vă temele mai bine.
Sunteți în mare eroare și în privința cine provoacă pe cine. V-am spus de teme mai sus. Luați din The Telegraph. Pe scurt: NATO a făcut exerciții militare la granița cu Estonia de vreo 1500 de oameni, provocând evident reacția Rusiei. Care a venit, aceștia trimitând 2000 de militari lângă Letonia. Să vă fie foarte clar: NATO/US provoacă Rusia.
"Nato forces put on a show of strength within yards of Estonia’s Russian border, with armoured personnel carriers, tanks and 1,300 Estonian soldiers forming a military parade. The parade, which also included 100 troops from Britain and other European nations, followed warnings from David Cameron on Tuesday that the Baltics could be next in Russia’s sights for a Crimea-style annexation.
The parade took place in the snow-bound Estonian frontier town of Narva, where a majority of residents are ethnic Russians. The choice of location was a pointed warning to Moscow, which regards the Russian community there as de facto evidence that Estonia is part of Russia’s “back yard”.
The Kremlin responded with its own military drills, sending 2,000 paratroopers into Russia’s western Pskov region, which borders both Estonia and neighbouring Latvia."
"Think of Operation Atlantic Resolve as a yearlong, continuous series of exercises from Estonia to Bulgaria,": Lt. Gen. Frederick "Ben" Hodges, commanding general of U.S. Army Europe, cu ocazia deplasării celor 3000 de militari americani din mar 2015.
Motivația programului este scrisă în pagina lui de web (are așa ceva). Este un program finanțat de Departamentul Apărării de 1 mld $, aprobat prin niște legi de prin iun 2014, care are ca scop, precum îi spune numele "European Reassurance Initiative", de a asigura temerile aliaților din Europa că America veghează și că "Operation Atlantic Resolve will remain in place as long as the need exists to reassure our allies and deter Russia from regional hegemony." Adică, programul de exerciții va rămâne activ cât timp Rusia nu va mai emite pretenții de putere regională (adică până la sfinții așteaptă, sau la calendele grecești). Pentru că Rusia este super-putere regională și numai niște proști nu acceptă asta.
Cei 3000 de militari reprezintă o etapă din calendarul foarte stufos al programului. Iar intenția era să "demonstrate resolve to President (Vladimir) Putin and Russia that collectively we can come together," a spus US General John O'Connor. Adică, în principiu, că America este aici.
Iar replica Rusiei este genială. Toți specialiști militari știu că US nu poate interveni dacă Rusia vrea să ocupe ceva din Europa. Nu au timp să aducă trupe. A spus-o și Stratfor. Vin câteva autocare de americani într-un transport de peste ocean care durează câteva săptămâni (adică 3000 de oameni) și în 24 de ore, Putin aduce 80000 de militari parașutați din te miri ce.
1.1. Mai avem până la un milion (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.03.2015, 18:50)
Nu am verificat recent, dar armata Rusiei era cam pe la 1.2 milioane de soldați. Câți mai poate aduce vestul să se antreneze pe aici? Măcar să aducă o sută de mii să fie raportul un american la 10 ruși.