Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administraţiei la Nivel Local a fost lansat, ieri, de Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice (UCRAP). Prin acest fond urmează să fie finanţate proiectele realizate de autorităţile locale, în vederea întăririi capacităţii administrative publice locale, pentru gestionarea eficientă a serviciilor publice descentralizate. Liniile de finanţare sunt programele Phare 2005 şi Phare 2006. Componentele programului vizează asistenţa tehnică, managementul fondului de modernizare şi schema de granturi, potrivit lui Emilian Birjaru, directorul general al UCRAP.
Priorităţile programului sunt creşterea calificării personalului specializat de la nivelul colectivităţilor locale, introducerea de noi instrumente care să conducă la îmbunătăţirea gestionării serviciilor publice locale şi dezvoltarea parteneriatelor din cadrul comunităţilor locale, pentru o accesare mai uşoară a fondurilor europene. Domeniile de interes sunt dezvoltarea locală, evidenţa persoanelor, serviciile de voluntariat pentru situaţii de urgenţă, alimentarea cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor solide şi poliţia comunitară.
Suma disponibilă care poate fi accesată în cadrul fondului de modernizare se ridică la 9,21 milioane de euro, potrivit Laviniei Cristescu, de la UCRAP. Domnia sa a precizat că 6,9 milioane de euro reprezintă fonduri Phare (2 milioane - Phare 2005 şi 4,9 milioane - Phare 2006) şi 2,31 milioane de euro vor proveni din co-finanţarea naţională (670.000 - Phare 2005 şi 1,64 milioane - Phare 2006). Această ultimă componentă financiară presupune bani de la Guvern (90%) şi co-finanţare locală (10%).
Beneficiarii acestor sume destinate achiziţiilor şi serviciilor pot fi autorităţile administraţiei publice locale din cadrul judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară. ONG-urile, prefecturile şi alte autorităţi locale pot fi parteneri în realizarea proiectelor.
Perioada pentru depunerea aplicaţiilor este 8-15 august, plăţile urmând să fie efectuate anul viitor, pentru programul Phare 2005 şi în 2009 pentru programul Phare 2006. Termenul impus în vederea derulării unui proiect este de minim şapte luni şi de maxim 12 luni. Potrivit doamnei Cristescu, suma limită ce poate fi accesată ajunge la 110.000 de euro. Solicitanţii de fonduri vor participa cu 10% din valoarea proiectului, restul de 90% reprezentând banii obţinuţi din grant.
Proiectele eligibile sunt cele care urmăresc dotarea cu echipamente IT şi realizarea de studii, cercetări şi strategii pentru dezvoltarea administraţiei publice locale, precum şi cele care sprijină diseminarea informaţiei cu privire la activităţile autorităţilor locale. Nu vor primi finanţare sponzorizările individuale pentru participarea la ateliere, seminarii, conferinţe, congrese, bursele individuale de studii, cursurile de formare şi acţiunile privind lucrările publice.
Un solicitant poate depune mai multe proiecte şi poate primi finanţare pentru mai mult de un proiect doar cu condiţia ca tipurile acţiunilor propuse în cadrul aplicaţiilor să fie diferite.
Primul fond de modernizare a fost derulat în perioada 2004-2006 şi a beneficiat de 6, 43 milioane de euro. În cadrul acestuia, a precizat domnul Birjaru, au fost depuse 1.084 de aplicaţii, dintre care au fost aprobate 374, utilizându-se 88,56% din granturi. Un număr de şase autorităţi nu şi-au îndeplinit proiectele, returnând banii neutilizaţi.