Petr Pavel, fost şef de Stat Major al armatei cehe şi comandant la nivel înalt în cadrul structurilor NATO, a depus joi jurământul de învestitură începând-şi mandatul de cinci ani ca preşedinte al Cehiei, informează news.ro.
Petr Pavel l-a învins pe fostul prim-ministru populist Andrej Babis în alegerile din ianuarie cu promisiunea de a ancora ferm ţara sa central-europeană cu 10,5 milioane de locuitori în Uniunea Europeană şi în NATO, o schimbare faţă de predecesorul său, Milos Zeman, care a încercat să stimuleze relaţiile cu Rusia şi China.
Pavel, un social-liberal care a candidat ca independent, dar a avut sprijinul guvernului de centru-dreapta, a transmis un mesaj de unitate după ce i-a succedat în funcţie lui Zeman, care a provocat diviziuni în societatea cehă şi care s-a retras miercuri după 10 ani de mandat.
Preşedinţii cehi nu au multe prerogative în politica de zi cu zi a ţării, dar desemnează prim-miniştrii şi pe şeful băncii centrale, au un cuvânt de spus în politica externă, sunt puternici formatori de opinie şi pot exercita presiuni asupra guvernului în legătură cu politicile sale.
Petr Pavel a susţinut pe deplin continuarea ajutorului pentru Ucraina pentru a face faţă agresiunii ruse. De asemenea, s-a pronunţat pentru adoptarea monedei euro, un subiect pe care guvernele succesive l-au ţinut în plan secundar. Fostul general susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi alte politici progresiste.
Militar de carieră, Pavel a intrat în armată pe vremea comuniştilor, a fost decorat de Franţa pentru curaj în timpul operaţiunilor de menţinere a păcii în fosta Iugoslavie în anii 1990, iar mai târziu a ajuns să conducă Statul Major ceh şi a fost preşedinte al Comitetului Militar al NATO timp de trei ani, înainte de a intra în rezervă în 2018.
Născut la 1 noiembrie 1961, Petr Pavel vorbeşte engleză, franceză şi rusă. Are doi fii cu prima sa soţie, Hana. Este căsătorit cu cea de-a doua soţie, Eva Pavlova, care deţine gradul de locotenent-colonel în armata cehă. A declarat că nu se consideră o persoană religioasă, dar a asistat la numeroase slujbe în catedrală în calitate de şef al armatei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2023, 20:47)
NATO nu ajunge ca e la hotarele Rusiei,
toate tarile foste comuniste din Europa,
trebuie sa aiba la conducere fosti ofiteri NATO,
nu este imperialism,este democratie americana
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Danusia în data de 09.03.2023, 21:29)
Vezi că poate te trezești la noapte cu mascații peste tine.E demicrație,dar nu prea.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2023, 23:46)
nu poate toata lumea sa aleaga marionete rusesti