Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Petre Daea, susţine că bugetul Politicii Agricole Comune (PAC) trebuie să fie unul consistent pentru a oferi soluţii adaptate şi specifice în agricultură. Petre Daea a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit), care a avut loc în Belgia, la Bruxelles, având şi o întâlnire cu oficiali din Finlanda şi Croaţia.
Petre Daea a prezentat temele legis-lative aflate pe agenda europeană şi stadiul acestora, subliniind priorităţile ţării noastre pe domeniul agriculturii şi pescuitului: "Trio-ul (România, Finlanda, Croaţia, n.r.) va acorda o atenţie deosebită Politicii Agricole Comune, având în vedere importanţa acesteia pentru securitatea alimentară, creşterea productivităţii, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilizarea pieţelor, precum şi rolul cheie al acesteia pentru cetăţeni şi societate în ansamblu privind protejarea mediului şi adaptarea la schimbări climatice, generarea de locuri de muncă şi creştere economică, şi nu în ultimul rând menţinerea viabilităţii zonelor rurale. Din această perspectivă, bugetul PAC trebuie să fie consistent pentru a oferi soluţii adaptate şi specifice pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Reducerea decalajelor poate fi realizată prin finanţări adecvate în domeniul dezvoltării rurale, precum şi prin asigurarea unei convergenţe reale a plăţilor directe". Petre Daea a precizat că PAC va pune un accent puternic pe deblocarea potenţialului în materie de cercetare, inovare, formare şi utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăţi grija faţă de mediu şi climă, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a resurselor. În plus, a subliniat importanţa colaborării la nivel politic şi de experţi tehnici pentru a obţine rezultate comune în cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene (UE).
Printre subiectele aflate pe agenda evenimentului de la Bruxelles s-a aflat Pachetul de reformă a Politicii Agricole Comune post-2020 (PAC), respectiv Regulamentul privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea PAC, precum şi Regulamentul privind organizarea comună a pieţelor (OCP) produselor agricole. Întâlnirea de la Bruxelles face parte din lista evenimentelor premergătoare perioadei în care ţara noastră va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
Asumarea pentru o perioadă de şase luni a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene este o obligaţie ce decurge din calitatea de stat membru şi presupune un efort în direcţia consolidării unei viziuni naţionale cu privire la viitorul Uniunii Europene şi creşterii capacităţii administrative necesare exercitării acestui mandat. Conform tradiţiei, în această perioadă ţara noastră va organiza evenimente informale care reprezintă o oportunitate de promovare a politicilor publice. Cu această ocazie MADR va organiza o serie de acţiuni de informare şi promovare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, cu scopul de a face cunoscute produsele agroalimentare autohtone, atât în plan intern, cât şi în plan internaţional, cu efecte favorabile în ceea ce priveşte echilibrarea balanţei comerciale agricole prin recâştigarea pieţelor externe şi nu în ultimul rând, prin creşterea competitivităţii produselor agroalimentare pe piaţa europeană.