PETRE DAEA: "Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 28 iulie 2022

Petre Daea

Petre Daea

Seceta pedologică "a ocupat toată ţara", iar de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut, a declarat, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, Petre Daea, minis­trul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Situaţia actuală se prezintă astfel: în România, din nefericire, temperaturile ridicate, lipsa de apă în sol, seceta pedologică, practic, a ocupat toată ţara. Nu există niciun colţişor în ţară unde să nu avem secetă pedologică, fac excepţii anumite suprafeţe mlăştinoase care de altfel nu sunt în circuitul agricol al României. În atare situaţii, instrumentul sau calea obişnuită pe care o avem de urmat şi instrumentul cu care să putem interveni a fost sistemul de irigaţii. Sistemul de irigaţii a fost pus în stare de funcţionare, pe fiecare sistem, pe fiecare zonă în parte. Din nefericire, până în judeţul Giurgiu nu avem nicio posibilitate de irigat, dat fiind faptul că nivelul Dunării a scăzut, apele s-au îndepărtat de mal. Practic, sunt zone unde plaja care s-a născut în urma retragerii apelor se întinde pe o lăţime de aproximativ 500 de metri", a afirmat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că, în anumite zone ale Dunării, unde a fost posibil, s-a trecut la dragarea canalelor adiacente.

"Ce am făcut în aceste zone, am intervenit punctual, acolo unde era posibil, să dragăm canalele de aspiraţie, având în vedere faptul că ne gândim că în perioada următoare, având această posibilitate, să fim cu terenul pe uscat, să putem draga în aşa fel încât în momentul în care se ridică nivelul apei, să avem nivelul de exploatare. (...) Aseară spuneam că am plecat de la Brăila pentru a menţine în stare de funcţionare acel nod hidrotehnic, care înseamnă alimentarea a 250.000 de hectare.

Este vorba de staţia de pompare care se aşează pe zece nave flotabile, care au 8-12 agregate de pompare în funcţiune şi au în spatele lor 250.000 de hectare care se irigă continuu, nu s-a întrerupt nicio clipă irigarea culturilor acolo. Azi-noapte am reuşit să aducem o dragă plutitoare, care să poată să cureţe în faţa aspersiei, în aşa fel încât să putem să mai alimentăm, nu ştiu cât timp", a spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că seceta actuală va avea impact negativ nu doar asupra culturilor de porumb şi floarea soarelui, ci şi asupra sectorului zootehnic.

"Problema grea, însă, care se naşte aici, este problema zootehniei, dat fiind faptul că în multe judeţe ale ţării porumbul, ca şi furaj, nu mai poate alimenta fermele zootehnice care folosesc în raţia furajeră această cereală atât de necesară, motiv pentru care am dispus astăzi, în şedinţa operativă de la Ministerul Agriculturii (...), să luăm, să stabilim care sunt sursele de asigurare a furajelor, pentru a putea pune în legătură fermierii dintr-o parte în alta, în aşa fel încât fermele mari ale ţării să poată să furnizeze lapte pe tot parcursul şi să nu avem probleme din punct de vedere al alimentării cu acest produs", a mai spus ministrul Agriculturii.

Soluţiile la situaţia cauzată de secetă sunt pe termen de 10 sau 20 de ani şi includ realizarea de poldere permanente şi nepermanente, refacerea mlaştinilor, investiţii în sistemele de irigaţii şi consumul raţional de apă, a arătat, tot ieri, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care a menţionat că anul acesta va fi unul greu pentru fermierii din ţara noastră.

"Foarte multe suprafeţe vor fi afectate 100%, se va usca porumbul, floarea soarelui. Norocul nostru este că grâul s-a recoltat în mare parte, înainte de secetă. (...) Trebuie să refacem zonele umede, să refacem zonele mlăştinoase, să refacem lacurile de acumulare, să facem noi poldere permanente sau nepermanente astfel încât să păstrăm cât mai multă apă pentru a evita aceste fenomene extreme. Este un plan pe termen mediu şi lung, 10 -20 de ani, iar primele măsuri se vor finanţa prin PNRR. Am semnat contracte de investiţii pentru poldere permanente şi nepermanente şi lacuri de acumulare, iar în paralel finalizăm investiţii pe hidrocentrale, care sunt terminate în proporţie de 80-90%. Apoi investiţii în sisteme de irigaţii, din PNRR din resurse naţionale, şi consumul raţional. Trebuie să avem grijă de apa potabilă", a spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat că, din punct de vedere statistic, dacă în urmă cu 100 de ani era un an secetos la 10 ani, s-a ajuns acum la 5 ani secetoşi din 10.

Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, bazate pe procesele-verbale de constatare a pagubelor întocmite în teren de comisiile locale de evaluare, până ieri seceta a afectat grav peste 160.000 hectare de culturi agricole. Procesul de constatare este în plină desfăşurare, comisiile sunt în teren pentru a evalua şi înregistra pagubele produse, urmând ca acestea să fie comunicate periodic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai daca avem o imagine clara a ce se intampla oare de ce nu luam masuri in consecinta? Autoritatile trebuie sa impuna economisirea apei nu doar sa o recomande. Ar fi indicat ca 2-3 ministri si cativa secretari de stat sa faca o viita de documenare in Israel pentru ca sunt multe de invatat de acolo cu privire la gospodarirea apei.

    1. Pentru ca ei doar analizeaza si eventual constata, si atit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb