Petre Daea, vizită fulger la Buzău pentru verificarea fezabilităţii proiectul salvator pentru agricultură

Ana Felea
Miscellanea / 13 septembrie 2022

Petre Daea, vizită fulger la Buzău pentru verificarea fezabilităţii proiectul salvator pentru agricultură

Proiectul propus de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, privind utilizarea apelor uzate, colectate în staţia de epurare, pentru irigarea terenurilor agricole a strârnit interesul ministrului Agriculturii. Luni seara, Petre Daea a venit în Buzău să verifice fezabilitatea ideii lansate de edilul municipiului. Oficialul a făcut o vizită la Staţia de Epurare şi a stat de vorbă cu grădinarii care ar urma să beneficieze de acest proiect daca ar fi pus în practică.

"L-am primit pe domnul ministru Petre Daea, direct la staţia de epurare a municipiului Buzău, pentru a mai face un pas spre punerea în practică a ideii de a utiliza apa epurată ce se deversează în râul Buzău, vreo 10 milioane de metri cubi anual, pentru a iriga terenurile agricole din sudul municipiului şi comunele apropiate, circa 25.000 de hectare. Vom polua mai puţin râul Buzău, vom putea micşora preţul la metru cub de apă epurată şi pluvială şi vom asigura siguranţa producţiilor de cereale şi legume. De asemenea, vom prelua Canalul «Iazul Morilor» pe care îl vom utiliza inteligent pentru bunăstarea buzoienilor. La această întâlnire care s-a prelungit până noaptea târziu, pe câmpiile din sudul oraşului, au mai participat Cornel Popa, directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, dar şi Nicolae Mărăcine, buzoian, unul din cei mai mari specialişti în irigaţii din ţară, fost director general al ANIF (Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare)", a scris, pe Facebook, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Constantin Toma a prezentat proiectul său şi altor oficiali, inclusiv premierului Nicolae Ciucă, care, la rândul lor, s-au arătat interesaţi de idee.

"La o întâlnire pe care am avut-o la Guvernul României, în prezenţa domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, cu toţi miniştrii de resort, am venit cu această idee. Avem 400 de aglomerări urbane în România care nu se conformează pe apă uzată şi am venit cu propunerea să utilizăm această apă din staţia de epurare de la Buzău în agricultură. Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să reutilizeze apele uzate. La 10 minute după ce am dat articolul domnului prim-ministru, acesta m-a sunat şi a spus că este de acord cu ideea mea de a folosi şi în România apa care se obţine din staţiile de epurare. I-am spus domnului prim-ministru că avem deja un proiect pentru a face din Buzău primul oraş care foloseşte apa din staţia de epurare pentru irigaţii", a declarat Constantin Toma, la Focus TV.

De altfel, ideea nu este una nouă, ea este inspirată de la americani, însă acesta ar fi primul proiect de acest fel pus în practică în România.

"Iată că Buzăul este pe drumul de a mai avea încă un proiect unic la nivel naţional, ce va putea fi multiplicat pentru utilizarea întregului volum de apă epurată, ce se deversează în râurile din ţară, 340 de milioane de metri cubi", a spus Constantin Toma.

Proiectul a fost apreciat şi de fostul director ANIF, Nicolae Mărăcine.

"Este un proiect fezabil şi nu descoperim noi apa caldă. Pe plan mondial foarte multe ţări utilizează apa de la spaţiile de epurare. Va fi un proiect pilot la nivel naţional pentru faptul că după treapta mencanică va urma o treaptă biologică prin care vom epura apa în condiţii naturale, fără consum de energie electrică. (...)Această apă din staţia de epurare e şi bună şi ca îngrăşământ, conţine azot, fosfor şi şi potasiu. Deci, nu doar că vom iriga terenurile, dar le vom şi da îngrăşământ. Avantajele sunt uriaşe, câţiva fermieri mari de la Buzău abia aşteaptă să-şi irige terenurile în acest fel. Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie şi resurse. Apoi, gravitaţional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului. Pot fi irigate suprafeţe mari în sudul oraşului Buzău, la Gălbinaşi, Ţinteşti, Cilibia etc", a spus Nicolae Mărăcine, într-un clip video postat pe pagina de Facebook.

Potrivit primarului Constantin Toma, dacă acest proiect va deveni realitate va cere Guvernului să fie alocate şi sume pentru achiziţia echipamentelor de irigaţii care ulterior să fie date spre închiriere micilor grădinari. Tot edilul municipiului Buzău a spus că în maxim doi-trei ani acest proiect ar putea deveni funcţional şi ar putea fi mai apoi implementat şi în alte zone din ţară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Alea ce rezulta din afacerea asta le mancam noi sau le dam la calu'?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb