Petreasca se face de râs în faţa Băncii Mondiale

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 30 octombrie 2014

Petreasca se face de râs în faţa Băncii Mondiale

Ministrul Finanţelor Publice Ioana Petrescu susţine, într-un comunicat manipulatoriu, că România a urcat, în topul Doing Business 2015, realizat de Banca Mondială, de pe locul 73, anul trecut, pe locul 48, anul acesta, ceea ce este pur şi simplu fals.

De fapt, este vorba despre, într-adevăr, o urcare, dar de pe locul 50 pe locul 48, întrucât Banca Mondială a modificat metodologia de calcul şi a refăcut situaţia referitoare la anul trecut, pentru o comparaţie corectă.

Ministrul Ioana Petrescu a declarat, ieri, într-un comunicat: "Raportul «Doing Business 2015» (n.r. referitor la mediul de afaceri) certifică paşii importanţi pe care i-am făcut în două direcţii. În primul rând, susţinerea mediului de afaceri, prin măsuri care să stimuleze creşterea economică şi aici aş puncta reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi scutirea de la plată a impozitului pentru profitul reinvestit. O a doua direcţie care m-a preocupat îndeaproape a fost îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilul".

Comunicatul specifică faptul că, "potrivit raportului, în prezent România a ajuns pe poziţia 48 în ceea ce priveşte uşurinţa de a face afaceri, din 189 de ţări evaluate, făcând un salt semnificativ în clasament, de 25 de poziţii, comparativ cu raportul publicat anul trecut. În raportul aferent anului 2014, România a ocupat poziţia 73".

Specialiştii susţin că nu este corect să comparăm cifrele din raportul de acest an, realizate pe noua metodologie, cu cele din raportul de anul trecut, întocmit în baza unei metodologii mult mai simple: "Este ca şi cum am compara mere cu pere. Corect este să ne uităm la cifrele din raportul actual şi la cele refăcute în baza noii metodologii, care ia în calcul, printre altele, mai mulţi indicatori".

În acelaşi ton cu Ioana Petrescu, Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat, citat de Agerpres, că, "potrivit clasamentului alcătuit de Banca Mondială, ţara noastră a urcat în Top 50 al ţărilor unde este cel mai uşor să derulezi afaceri.

Banca Mondială confirmă, astfel, calitatea eforturilor făcute de Guvernul Ponta pentru stimularea mediului privat. Raportul ne arată că politicile promovate de Guvern au sprijinit mediul de afaceri şi că avem o economie stabilă, care se dezvoltă în mod eficient".

Ionuţ Dumitru: "Nu am făcut cine ştie ce progrese, în ultimul an"

Economistul Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, este de părere că, per ansamblu, diferenţele între raportul BM din acest an şi cel de anul trecut nu sunt foarte mari.

Potrivit raportului privind mediul de afaceri, cel mai mare salt pe care l-am înregistrat a fost în domeniul taxelor, cu 76 de poziţii, de pe locul 128 pe 52, însă acest lucru nu oglindeşte reducerea taxelor sau a numărului acestora, ci faptul că am trecut la plata prin sistemul online, ne-a explicat domnia sa, precizând: "De exemplu, în ceea ce priveşte TVA, până acum, erau luate în considerare un număr de 12 plăţi, întrucât Taxa pe Valoare Adăugată se plătea lunar. Acum, avem de-a face cu o singură plată a TVA, făcută online, o dată pe an. De asemenea, în cazul impozitului pe profit, în loc de patru plăţi avem doar una, din aceleaşi considerente. Altfel, nivelul mediu al taxelor din România reprezintă 43,2% din profitul comercial, în timp ce media europeană este de 34,9%, iar ţările din OECD au un nivel al taxelor de 41,3%. Este clar că România are cele mai mare taxe, în rândul companiilor, chiar dacă avem cotă unică de 16%".

Chiar dacă am înregistrat un progres în ceea ce priveşte plata taxelor, ar mai fi multe lucruri care ar trebui să progreseze în ritm alert, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: "Noi ne lăudăm, ca ţară, că am informatizat relaţia contribuabil/ANAF, dar acest sistem informatic este, încă, foarte slab. Dacă evidenţa TVA ar fi complet informatizată, nu am fi pe ultimul loc la încasarea acestei taxe. De asemenea, ar trebui să fim capabili să avem o situaţie fiscală a fiecărui contribuabil care să fie oglindă în fiecare zi".

Potrivit domnului Dumitru, cel mai prost stăm la capitolul electricitate, situându-ne pe poziţia 171 între cele 189 de ţări prezente în raport, întrucât, la noi, durează foarte mult şi este extrem de costisitor pentru o companie să se conecteze la reţeaua electrică.

Legat de acest aspect, Cristian Pârvan consideră că de întreg procesul de cuplare a unei companii la reţeaua de electricitate ar trebui să se ocupe furnizorii de energie. Domnia sa subliniază: "Furnizorii de electricitate ar trebui să-şi facă treaba şi nu societăţile să se ocupe să-şi aducă transformatorul, să-şi tragă reţeaua şi după aceea să o predea gratis companiei care furnizează curentul electric, aşa cum se întâmplă acum".

Pârvan: "Investitorii se împiedică de o mulţime de obstacole şi cheltuieli, când îşi deschid o afacere la noi"

Cristian Pârvan ne-a spus că mai sunt foarte multe de făcut referitor la procedura de obţinere a autorizaţiilor de construcţie, unde ne situăm printre ultimele locuri în raportul BM, dar că în acest domeniu nu este foarte uşor de reglementat situaţia.

Totodată, Banca Mondială nu ia în considerare mai multe aspecte ce îngreunează procedurile pe care trebuie să le parcurgă un investitor ca să-şi deschidă o firmă la noi în ţară. Printre acestea se numără absenţa unei baze de date publice, dar şi faptul că o societate este înmatriculată în opt zile, după intervenţia ANAF, deşi Registrul Comerţului putea face acest lucru în trei zile.

"Sunt o mulţime de obstacole şi cheltuieli umane şi materiale pentru un om de afaceri care nu sunt prinse în raportul BM", a conchis Cristian Pârvan.

Ţara noastră devansează ţări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) şi Rusia (62), în clasamentul BM.

România a pierdut două poziţii în ceea ce priveşte accesul la credit, situându-se pe locul al şaptelea, după ce, anul trecut, ocupa locul cinci în top. Şi privitor la startul unei afaceri, am coborât un loc, de pe 37 pe 38, pentru obţinerea avizelor necesare întocmirii unei autorizaţii de construcţie o companie trebuind să îndeplinească 14 proceduri, având nevoie de 255 de zile. La această categorie, ne aflăm pe locul 140, coborând, de asemenea, un loc faţă de anul trecut.

Primele locuri în clasamentul Doing Business 2015 se situează Singapore, Noua Zeelandă, Hong Kong, Danemarca, Coreea de Sud, Norvegia, SUA, Marea Britanie, Finlanda şi Australia.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ce conteaza? Atit timp cit boborul pune botu la ce le iese din gura de la alesii neamului....

    1. Cum adica ce conteaza? Pai conteaza, ca sunt atatea minciuni si pseudo-fapte de servici ca ne inecam in ele. Poate o fi vrut dansa sa fie smechera, a citit care sunt de fapt conditiile de urcare in punctaj, si a simulat o metoda on-line de plata a taxelor si impozitelor. Nu mai tineti minte ce s-a laudat cu ea? Atunci cand unii au incercat sa foloseasca programul si n-au reusit? Dar, acestea sunt niste pseudo-responsabilitati asumate de administratorii averii publice. O fi vrand dansa sa rupa pisica, sa fie profesionista, insa pisicul (porecla venita in sincron cu "motanul Felix", cu siguranta, de cineva care stia ca amandoi provind din acelasi regn animal, adica de reprezentanti ai unor servicii secrete de informatii) a compromis-o, o compromite, vrand s-o impinga pe undeva prin strainatate, asa cum a mai fost o alta tanti impinsa pe-acolo de nea Ilici.

    Probabil abia asteapta sa se intoarca la jobu de 100.000 de $ din USA care o asteapta !

    Intrati in orice birou de la ANAF si se vede reforma ! 

    Dezastru ca si ministra .

    Saraca ministra ! 

    Nu spune ca pana si Rwanda este inaintea Romaniei in topul respectiv?

    stimabililor, nu inteleg de ce atita pornire impotriva acestui tinar specialist si om politic. Consider recomandabila "putintica rabdare". cu sau fara ea, situatia este destul de neclara. ea este totusi datatoare de speranta.

    1. PS

      parc-am vrea sa-i ucidem inaunte de a se naste. 

      Nu e nici macar "siecsi" (cum zic fratii nostri de dincolo si dincoace di Prut), e ...mandria scolilor di fete, cum zice nenea Schmoukiz pe blogul lui...:)))

      Sigur ca da! putintica rabdare; daca, fereasca sfantul! (piei ispita! piei, dute pe pustii!) are noroc, ca celelalte,ioc! poate va ajunge purtator de "avant" pe la Cotroceni. 

      fi corect moldoveanule: se spune.....scolilor di feti, nu di fete. 

      Noi ucidem pe cineva? Candva? Pai ai uitat matalutza cine a ucis si pe cine? FSN-ii, batranii lupi de mare, au facut-o. Nu noi. Noi am stat si stam ca prostii in fata tavalugului acesta de hotie, coruptie, pseudo-profesionism, incercand sa traim de pe o zi pe alta. Tot noi trebuie sa avem rabdare? Pai n-am avut 25 de ani rabdare? Cam cat ar mai trebui s-avem? Inca vreo 25? Pai vine urmatoarea criza si noi tot acolo suntem, ca acum 20 de ani, dar cu peste 100 miliarde euro mai datori. Si f..ti in c..r si cu sufletul in iad, nu in rai. In rai sunt nenii astia care de fapt au omorat, pentru a ajunge, da, in rai. Si apropo, Pribeagule, cred ca situatia si cu ea si fara ea este destul de clara. Doar daca dl.Ponta nu s-ar fi hotarat el in sinea lui, sa se faca frate cu dracu'pana trece puntea, apoi sa-i rada pe toti dinozaurii, cei ramasi dupa ce vedem noi acum ca se intampla in campanie. Interesant este ca ar putea face asta, ca tanar lup de mare. Adica sa lucreze dupa principiul "ïncaierai drace", sa treaca frumos de alegeri, sa devina presedinte si apoi sa inceapa o curatare generala a tarii concomitent cu o dezvoltare rapida a ei. Intrebarea este, dar cu ce? Cine ne mai da bani dupa ce am ajuns datori vanduti? Nu cumva e prea tarziu pentru asta? Sa-i acordam o mica sansa? Ca daca ne uitam, multi se chinuie sa-l ajute, serviciile, concurenta, toti... In sfarsit, sa-i fie de bine, om mai vedea...

    Nu va mai legati de dumneaei, s-a luat dupa sefu'; nu vedeti pe toate gardurile, mai ales in mediul rural (sarman): Doar Ponta va garanteaza pensile (sau cam asa ceva). Cer alesilor neamului sa introduca in Codul penal infractiunea de inducere in eroare a multimii rurale. 

    Nu-i asa ca este la fel de pura in privire ca Mircea Geoana?. 

    Ioana,cred ca te-ai facut de ris destul,oprestete nu-i cazul sa continui pina la absurd,da-ti demisia daca ai acea demnitate a oamenilor scoliti si educati !!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb