Companii cu rezonanţă pe piaţa construcţiilor sunt investigate de Consiliul Concurenţei (CC) pentru "posibile înţelegeri" de participare "cu oferte trucate la unele licitaţii". În cazul în care vor fi găsite vinovate, societăţile vor fi sancţionate cu până la 10% din cifra de afaceri realizată în anul precedent celui în care vor fi aplicate amenzile, după cum ne-au spus reprezentanţii CC.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), în 2010, cifra de afaceri totală înregistrată de companiile vizate, cu excepţia SC "Shapir Structures 1991 LTD" Israel, al cărui bilanţ nu apare pe MFP, depăşeşte 4 miliarde lei.
Licitaţiile la care Consiliul face referire au fost organizate de Consiliile Judeţene Teleorman şi Ilfov şi de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova, în vederea atribuirii unor contracte de reabilitare, modernizare, lucrări şi servicii de întreţinere a drumurilor.
Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, autoritatea în domeniu derulează trei investigaţii în sectorul construcţiilor: "Două din cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.
Pentru cea de-a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România".
Reprezentanţii CC ne-au spus că studiul realizat de Consiliu a fost demarat în anul 2009.
CC menţionează, într-un comunicat, că unele companii sunt implicate chiar şi în două investigaţii din cele trei declanşate.
• Prima investigaţie
Prima investigaţie face referire la o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman, în perioada 2009-2010, pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele două licitaţii au fost câştigate de SC "Tel Drum" SA, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de aproximativ 137,6 milioane lei, fără TVA (aproximativ 32 milioane euro). Sursa de finanţare a lucrărilor a fost Fondul European pentru Dezvoltare Regională, bugetul de stat şi bugetul Consiliului Judeţean Teleorman.
• A doua investigaţie
Cea de-a doua investigaţie a Consiliului Concurenţei priveşte o posibilă înţelegere între 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Ilfov, în perioada 2009-2010, pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor. Două licitaţii au fost câştigate de SC "Tehnologica Radion" SRL, iar a treia de SC "Apolodor Comimpex" SRL, valoarea totală a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de aproximativ 183,5 milioane lei, fără TVA (aproximativ 42,6 milioane euro). Lucrările au fost finanţate din fonduri structurale - POR Axa 2 - şi de la bugetul Consiliului Judeţean Ilfov.
• A treia investigaţie
În ceea ce priveşte cea de a treia investigaţie, Consiliul Concurenţei deţine indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova, din cadrul CNADNR, în vederea atribuirii "Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011", astfel încât, simulând concurenţa, contractele să fie adjudecate prin rotaţie. Potrivit CC, au fost organizate trei licitaţii care au fost adjudecate de SC "Colas Drumuri" SRL, SC "Gecor" SRL şi SC "General Trust" Argeş SRL. Valoarea totală a contractelor încheiate a fost de 499,1 milioane lei (aproximativ 114,2 milioane euro), iar sursa de finanţare a reprezentat-o bugetul de stat.
• Consiliul Concurenţei a făcut inspecţii inopinate
Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile companiilor implicate în cele trei investigaţii, documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii aflându-se în analiza autorităţii române de concurenţă.
Companiile implicate şi la care au fost făcute efctuat inspecţii sunt: "Alpine BAU" GmbH Austria, "LENA Engenharia E Construcoes" Portugalia, "Artera Blue", "Shapir Structures 1991 LTD" Israel, PA&CO Internaţional, "Tel Drum", "Euro Construct Trading 98", "Euroconstruct", "Topavedi Construcţii", "Vectra Service", "Argecom", "Hidro Olt", "Eurovia Construct Internaţional", "General Trust" Argeş, "Delta Antrepriză De Construcţii şi Montaj 93", "Tehnologica Radion", "Dimar", "Apolodor Comimpex", "Colas Drumuri", "Confort", "Pas Trans Company", "Gecor", "Romstrade", "Strabag" Austria Sucursala Bucureşti.
Potrivit CC, firmele care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
• "Romstrade" nu se teme de ancheta Concurenţei
Gheorghe Răcaru, director de strategie şi dezvoltare al Grupului "Romstrade", ne-a declarat că societatea pe care o reprezintă nu are de ce să se teamă în ceea ce priveşte investigaţia CC şi rezultatele acesteia: "Consiliul Concurenţei are tot dreptul să facă o asemenea investigaţie dacă are suspiciuni legate de piaţa construcţiilor şi este normal acest lucru, însă nu ne simţim afectaţi. Nu ne este teamă de rezultatele acestei anchete, pentru că nu am făcut nimic în neregulă. Ne aflăm printre companiile menţionate de Consiliu, pentru că, de fapt, acesta aminteşte aproape toate firmele din domeniu, ceea ce este normal într-o astfel de investigaţie".