ASOCIAŢIA PENTRU PENSIILE ADMINISTRATE PRIVAT DIN ROMÂNIA: "Circa 70% din populaţie consideră că Pilonul II trebuie menţinut"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2018

"Circa 70% din populaţie consideră că Pilonul II trebuie menţinut"

Radu Crăciun: "Un milion din cetăţenii ţării noastre au 10.000 de lei în cont, bani de care nu ştiu"

Aproximativ 70% din populaţia activă a ţării noastre consideră că este necesară menţinerea Pilonului II, în arhitectura sistemului de pensii, se arată într­-un studiu sociologic realizat la cererea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) de către compania de cercetare ISRA Center şi prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, din zece cetăţeni ai ţării noastre, şapte sunt conştienţi că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II, de pensii administrate privat, sunt proprietatea lor şi că sunt garantate de lege.

Pe de altă parte, o analiză realizată pe baza acestui studiu a relevat că circa un milion dintre cetăţenii ţării noastre au peste 10.000 de lei în cont, şi nu ştiu de ei.

Radu Crăciun, preşedintele APAPR, a declarat: "Din estimările pe care noi le-am făcut pe baza sondajului, aproape un milion de români au cel puţin 10.000 de lei în cont şi nu cunosc acest lucru. Fie consideră că au mai puţin, fie că nu ştiu deloc că au bani în Pilonul II (...). Cred că acest lucru reprezintă un lucru care trebuie să ne dea şi nouă de gândit, dar şi românilor, iar o astfel de informaţie ar trebui să fie, în ultimă instanţă, un element de motivaţie destul de puternic care să-i invite pe toţi românii să se intereseze dacă au sau nu au un cont de Pilon II, pentru că cine ştie ce surpriză plăcută îi aşteaptă".

Potrivit sondajului, 51% dintre cetăţenii ţării noastre nu reuşesc să pună deloc bani deoparte, în general, şi cu atât mai puţin pentru momentul pensionării, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraţionale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei.

De asemenea, cinci din zece oameni înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar şi că aceşti bani pot fi lăsaţi moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.

Deşi 56% dintre cetăţenii ţării noastre se bazează în mare parte pe pensia de stat în momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populaţie (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre cetăţenii ţării noastre consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăţi la plata pensiilor pentru generaţiile viitoare.

Totodată, Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent şi se bucură de încredere în rândul populaţiei, 55% dintre participanţii la studiu declarând că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuţiile lor.

La finalul lunii septembrie a acestui an, Pilonul II avea 7,18 milioane de participanţi şi active nete în valoare de 9,99 mld. de euro, dintre care peste 90% fiind investite în economia ţării noastre. Potrivit estimărilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanţi au acumulat deja o sumă de peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II. Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansarea din 2008 şi până în prezent a fost de 8,43%, conform calculelor APAPR.

Notă:

Studiul a fost realizat în perioada 28 august - 13 septembrie 2018, pe un eşantion reprezentativ de 907 persoane cu vârste între 20 şi 55 de ani, bărbaţi şi femei, aflaţi în câmpul muncii, din mediul urban, cu o marjă de eroare de +/- 3,25%. De asemenea, studiul a inclus şi o componentă calitativă, realizată prin focus-grupuri.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Dar de comisioamele nesimtite nu spuneti nimic, ca sunt nejustificate , ce faceti voi fac si eu pe bursa.

    1. Ce comision ai la bursa?

      2%? Doar pentru brokeri. 

      Nu ai angajat pe nimeni. Nu ai contabil pentru ca nu ai nevoie. 

      Nu ai ..... dar ei da! 

      De undeva trebuiesc platiti. 

      Iar daca ai ceva impotriva comisionului incasat de administratorii de pensii private supara-te pe parlamentari.

      Legea de functionare (inclusiv cuantumul comisioanelor) este stabbilita prin lege. 

    Eu nu vreau sa il platesc pe craciun, sa munceasca nu sa stea cu mana intinsa...pilonul 2 e credit pt stat, asa putea statul sa emita instrumente pt populatie si scapam de niste comisioane absolut gratuite, dar nu mici

    1. Incredibil cat de prosti ne cred astia!Stie el ca 70% vor mentinerea Pilonului II,de ce nu 100% sau 150%(nu m-ar mira prea mult sa spuna asta).Sa se termine odata cu prostiile astea de pe vremea lui Ceausescu cu raportarile peste plan si de fapt adevarul era cu totul altul.

      Raportari peste plan face psd, urmasul psd.

      Urmasul PCR.

    sondaj facut de beneficiarul direct?! hi,hi! ce-ar fi fost sa spuna ca 70% din populatie este impotriva?

    normal ca 70% sunt de acord cu administrarea privata, doar n-o sa-si dea banii celor cu pensii speciale si clientelei comuniste a psd-ului

    1. Bravoo! Primul comentariu pertinent. În rest am senzația ca vb oameni care nu înțeleg deloc mecanismul. Vezi Pilonul III care nu prea exista!

      Asa e este cum sa nu...,Iar cele 907 persoane participante sunt cu totii angajatii fondurilor de pensii.Si numai 70% din ei au fost de acord...

    Eu sint unul din cei 30% care spun ca PILONUL II va fi un Caritas PSD-ist.M-am saturat de sondaje si procente. Da-ti un exemplu clar, luat din acte: POPESCU X -este la pilonul II din anu Y si pina acum a depus suma cumulata de A lei.Pe urma faceti calculul ce inseamna daca sumele se depuneau la o banca ca depozit cu acumulare sa zicem cu durata pe 3 luni, tinind cont de % de dobinda practicate de banca in perioadele respective. Va asigur ca atunci ar fi mult mai mult decit laudele de fructificare de la pilonul II. E simplu de facut, trebuie sa stii elementarul de lucru in Excel.Si in alta ordine de idei, banca e sigura.Uitati-va atent la mimica acestor ''mari specialisti'' de la televiziuni si veti vedea pe fata lor cit de mult mint si cu nerusinare.Craciun?? Nu a spus niciodata ceva mai mult ce stiu de la economia politica invatata acum 30-35 de ani la scoala comunista!!! Ba nici atit!!

    1. Hai ca m-ai făcut sa rad sau sa mă minunez cu comparatia intre Pilonul II și Caritas. Și cu ideea ca bancile sunt sigure când nici obligatiunile de stat americane nu sunt. Cand se vor prăbuși alea, ce se va întâmpla când nici relaxarea cantitativa nu va mai funcționa atunci și ale noastre bănci se vor duce. Pilonul II dar mai ales III este o soluție, nu cea mai buna dar e singura pe care cei ce nu sunt mari specialiști în finanțe o au. Pana la urmă marea problema e la stat, care trebuie sa creeze cadrul astfel încât Pilonul II sa se miște cu lejeritate si sa nu rămână captiv în fînaintarea deficitului bugetar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb