FONDUL PROPRIETATEA Acţiunile Fondului Proprietatea - instrument util pentru diversificarea portofoliilor investitorilor

MIRCEA URSACHE, VICEPREŞEDINTE ASF
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2015

Acţiunile Fondului Proprietatea - instrument util pentru diversificarea portofoliilor investitorilor

Pentru mine, care mă regăsesc astăzi în poziţia de reglementator al pieţei de capital, experienţa celor patru ani în conducerea Fondului Proprietatea a reprezentat un punct de referinţă în formarea mea profesională.

Această perioadă a fost determinată în parcursul meu profesional, atât datorită anvergurii proiectului, cât şi a implicaţiilor pe care le-a avut decizia înfiinţării Fondului, un eveniment marcant pentru piaţa de capital din România.

Fără îndoială, Fondul Proprietatea a reprezentat mai mult decât instrumentul creat iniţial de statul român pentru despăgubirea persoanelor ale căror imobile au fost confiscate în perioada comunistă.

Pentru a analiza ce a însemnat Fondul Proprietatea pentru piaţa de capital din România, ar trebui să ne întoarcem la momentul cel mai important al existenţei acestuia, admiterea la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB.

Anul 2011 a adus, odată cu listarea Fondului Proprietatea, o revigorare a Bursei de Valori Bucureşti, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor înregistrând o creştere de peste 70% faţă de anul anterior, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni FP au reprezentat aproximativ 50% din lichiditatea totală a bursei.

Această efervescenţă generată de listarea Fondului Proprietatea a continuat şi în perioada următoare, tranzacţiile cu acţiuni FP contribuind în prezent cu peste 20% din lichiditatea generală a Bursei de la Bucureşti.

Admiterea la tranzacţionare a însemnat realizarea unei mai bune corelaţii între valoarea activului unitar al Fondului şi preţul la care se tranzacţionează acţiunile emise de acesta.

Dacă anterior listării persoanele despăgubite de statul român prin intermediul Fondului Proprietatea puteau să-şi înstrăineze deţinerile la preţuri mult subevaluate în raport cu valoarea nominală a acţiunii, preţuri inferioare chiar valorii de 0,3 RON/acţiune, în prezent ecartul dintre valoarea unitară a activului şi preţul de piaţă s-a redus substanţial.

Aceasta va permite persoanelor care au fost despăgubite prin intermediul Fondului şi investitorilor, în general, să-şi înstrăineze deţinerile la un preţ cât mai apropiat de valoarea activelor din portofoliul acestuia.

Pentru piaţa de capital din România, Fondul Proprietatea nu reprezintă numai cel mai lichid emitent tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti. Fondul Proprietatea este emitentul cu cel mai mare free-float, face parte din principalii indici bursieri ai BVB şi are o capitalizare bursieră care îl plasează între primii 5 emitenţi tranzacţionaţi la BVB.

Acum, la 4 ani de la listarea Fondului la BVB, putem spune cu certitudine că acest proces a contribuit nu numai la creşterea vizibilităţii Bursei de la Bucureşti, prin creşterea capitalizării bursiere şi a lichidităţii pieţei, dar a şi lărgit gama de instrumente financiare cu un alt tip de organism de plasament colectiv.

Dacă până în 2011 indicele BET FI avea în componenţă exclusiv societăţile de investiţii financiare, care la acel moment erau printre cei mai tranzacţionaţi emitenţi, având un portofoliu cu expunere în principal pe sectorul financiar-bancar, introducerea Fondului Proprietatea în structura indicelui a condus la diversificarea şi implicit la creşterea stabilităţii acestuia.

Având un portofoliu diversificat de active, axat în principal pe sectorul energetic, petrolier şi al gazelor naturale, acţiunile Fondului Proprietatea au putut constitui un instrument util pentru diversificarea portofoliilor investitorilor, în funcţie de profilul de risc al acestora.

De asemenea, turneele internaţionale de prezentare organizate de Fondul Proprietatea, în vederea promovării către investitori instituţionali, cu efecte vizibile în structura acţionariatului Fondului, aceştia deţinând în prezent peste 50% din capitalul social, au reprezentat şi o oportunitate pentru creşterea vizibilităţii pieţei de capital din România, în ansamblu.

Avem nevoie mai mult ca oricând de astfel de iniţiative, menite a creşte numărul de investitori activi, de o promovare corespunzătoare a oportunităţilor investiţionale, în procesul de accedere la statutul de «piaţă emergentă».

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb